KREATIVAN ISPIS

Budite divlji: ispišite vlastitu životinjsku avanturu

Od lavova i tigrova do žirafa i medvjeda, kreirajte zabavni papirnati safari kod kuće uz Creative Park tvrtke Canon i saznajte više o očuvanju divljih životinja s cijelom obitelji.
Troje djece igraju se papirnatim ginjol-lutkama u obliku žirafe, nilskog konja i medvjeda.

Istraživanje životinjskog svijeta može dovesti do beskrajne maštovite igre za najmlađe, a to je savršena kombinacija zabave i edukacije. Ako tražite aktivnost koja će potaknuti kreativnost i pomoći vašoj djeci da nauče o najslađim i najmoćnijim stvorenjima na svijetu, zašto ne biste isprobali papirnate rukotvorine?

Creative Park tvrtke Canon besplatan je internetski resurs pun projekata za papirnate rukotvorine nadahnutih životinjama koje možete preuzeti, a pogodni su za zabavan obiteljski dan kod kuće. Sve što vam treba da napravite vlastiti safari su pisač i entuzijastični rukotvorci. Od geparda i koala do crvenih panda i carskih pingvina, mnoštvo je životinja iz cijelog svijeta i pregršt zabave dok cijela obitelj uči o prirodnom svijetu.

Blogerica Fariba Soetan živi u Londonu sa suprugom i troje djece. Ovdje ona govori o tome kako je njezina obitelj upotrijebila Creative Park i pisač PIXMA serije TS8350 tvrtke Canon za divlje zabavnu životinjsku avanturu.

1. Prikupite materijal za svoje rukotvorine

Niz predložaka za projekte s papirnatim rukotvorinama ispisanih na listovima formata A4 koje si članovi obitelji dodaju.

Projekti s papirnatim rukotvorinama koje nudi Creative Park jednostavni su za izrađivanje i ne zahtijevaju posebne alate. Sve što trebate su škare, ljepilo, prostor za rad i entuzijastični mladi rukotvorci.

Neće vam trebati mnogo alata kako biste započeli sa safarijem kod kuće – dovoljan je samo par škara kako bi se svi uključili, pisač, papir i ljepilo ili ljepljiva traka.

„Za složenije životinje vjerojatno vam trebaju škare sa šiljatim vrhom za razliku od dječjih, jer postoje doista mali dijelovi koje treba izrezati“, kaže Fariba te preporučuje da odrasli nude pomoć djeci prilikom izrezivanja dizajna.

Svaki predložak u aplikaciji Creative Park1 ili na web-mjestu sadrži predloženi papir pa je najbolje slijediti tu preporuku kako biste dobili najbolje rezultate. Kvalitetni papiri kao što su Plus Glossy i mat fotopapir odlične su opcije za živopisne ispise životinja. Fariba upotrebljava i pisač PIXMA serije TS8350 tvrtke Canon za jasne i živopisne ispise. "Naručili smo deblji papir, tako da nije bio kao obični papir za pisače. Kad se presavije, zadržava oblik", kaže.

2. Odaberite predloške

Majka i dvoje djece za staklenim stolom okupljeni oko prijenosnog računala.

Creative Park nudi veliku raznovrsnost pa bi djeca trebala moći pronaći predložak omiljene životinje koji ima odgovarajuću razinu složenosti. "Ogroman je broj životinja koje možete izraditi", kaže Fariba, koja piše blog Mixed.Up.Mama.

Cijela obitelj sjela je u dnevnom boravku, izrezujući papirnate predloške.

Nakon što zamislite projekt, vrijeme je za ispisivanje – a ako se cijela obitelj uključi, svoj safari možete izraditi za mnogo manje vremena.

Creative Park nudi izbor raznih vrsta predložaka. To znači da djeca za rukotvorinu mogu odabrati životinju koja im se doista sviđa, bilo da se radi o egzotičnoj zvijeri ili poznatijem stvorenju.

Sve što trebate učiniti je upotrijebiti aplikaciju Creative Park ili posjetiti web-mjesto Creative Park, preuzeti omiljene papirnate dizajne i zatim ih ispisati na kućnom pisaču. Odabir različitih predložaka za odgovarajuće razine vještine cijeloj obitelji omogućuje da se zabavi zajedno radeći na dizajnima.

"Posjetili smo web-mjesto i djevojke su pregledale neke od različitih životinja, dok sam im ja pomagala odabrati prema razini složenosti. Djevojke su bile doista entuzijastične, a u dobi su kad svaka ima omiljenu životinju", kaže Fariba, čije kćeri imaju šest, osam i 10 godina.

"Kao roditelji, znat ćete svoju djecu i za što su sposobna. Na raspolaganju vam je bogat izbor raznih životinja", nastavlja ona.

"Preporučujem da odaberete nešto što je unutar njihovog raspona koncentracije, a ako stariji žele nastaviti sa složenijim predloškom kao što je gepard, kao što je to učinila moja kćer, mogu.

3. Izrežite i izradite papirnate životinje

Obitelj izrezuje papirnate rukotvorine u obliku životinja.

Ginjol-lutke koje je Faribina obitelj odlučila izraditi imaju opcije za prilagođavanje, tako da svaka od njih dobiva kreativni osobni stil.

Djevojka izrezuje oblik s pjegama poput gepardovih ispisan na papiru formata A4.

Zahtjevniji predlošci, kao što je ovaj za izrađivanje papirnatog geparda, mogu osigurati aktivnost koja će zaokupiti stariju djecu.

Jedan od najuzbudljivijih dijelova izrađivanja papirnatih rukotvorina je presavijanje te sastavljanje i lijepljenje životinje kako bi safari ili lutkarska predstava oživjela. Fariba smatra da to može biti odlična obiteljska aktivnost za vikend.

"To je lijepa mala aktivnost koja se temelji na cijelom nizu različitih vještina – razvijaju fine motoričke sposobnosti izrezivanjem i lijepljenjem, usredotočuju se i sastavljaju nešto u 3D obliku."

"Subotom, kad tražite nešto za raditi i kad ste doma, to im omogućuje da malo iskoriste svoju kreativnost", kaže. "Mogu raditi i sami, ali možete biti u blizini uz šalicu čaja, na raspolaganju ako imaju pitanja. Doista je lijepo da se nečime zaokupe, a poslije će se moći igrati životinjama.

"Kad su u pitanju ginjol-lutke, dostupne su različite opcije za oči, šešire i dodatke. Tako su djeca doista uživala birajući svaki dodatak, razmišljajući kako bi oči mogle izgledati i izrađujući svaki model malo drukčije, što je bilo simpatično."

4. Zabavite se

Papirnata ginjol-lutka nilskog konja na okruglom stolu pokraj pisača PIXMA tvrtke Canon.

Osim što je iznimno zabavna, Fariba kaže da je ova aktivnost povezana i s onime što neke njezine kćeri uče u školi. "Na njihovoj razini, uče o 3D oblicima na prvoj i trećoj godini, pa se na neki način nadovezuje na to."

Tri male ruke drže papirnate lutke životinja iza velikog plavog kauča u obiteljskom dnevnom boravku. Lijevo od kadra može se vidjeti veliki zec.

Faribina djeca odlučila su prirediti lutkarsku predstavu sa svojim životinjskim likovima, a uključila su čak i obiteljskog zeca.

Bilo da ste ispisali i izradili cijeli niz divljih životinja iz afričkih ravnica, čudesne europske šume ili zabavne i kreativne lutkarske predstave, igranje je odlična prilika za razvoj dječje kreativnosti.

Faribina djeca odlučila su kreirati predstavu koja uključuje kućnog ljubimca i uživala su zamišljajući kakve zvukove stvaraju njihove životinjske kreacije. "Htjeli su prirediti malu lutkarsku predstavu i upotrijebiti ih za igranje sa zecom i raznim stvarima", kaže Fariba. "Razgovarali smo o tome kako će im se životinje zvati, oko čega su bile entuzijastične, a pokušale su reproducirati zvukove žirafe – koji su bili upitni!"

5. Učite kroz igru

Troje djece iza plavog kauča, drže papirnate ginjol-lutke i smiješe se.

Kreiranje papirnatih rukotvorina s temom životinja može biti odličan način poticanja djece da se zainteresiraju za svijet prirode i nauče više o njemu.

Roditeljima može biti zastrašujuće uhvatiti se tema kao što je očuvanje divljih životinja, ali u interaktivnu aktivnost poput ove lako je uklopiti zabavno učenje. Od osmišljavanja kvizova o životinjama, pripovijedanja priča o životinjama s likovima izrađenima od papira ili raspravljanja o stvarnim staništima i navikama dječjih kreacija, edukacija o prirodi lako može postati dio igranja s papirom.

"Razgovarali smo o tome bi li se neke od tih životinja mogle pronaći zajedno jer su tu bili panda, nilski konj, tigar i žirafa kao ginjol-lutke. Tako smo razgovarali o tome bi li se sve te životinje mogle pronaći u istom staništu", kaže Fariba.

To je i odličan način za razgovor o osjetljivijim temama kao što je život. Osim toga, roditeljima pruža odličnu priliku da objasne zašto neke životinje izgledaju na određeni način kako bi se mogle sakriti od predatora ili doći do izvora hrane.

Kako biste uključili svoju obitelj, posjetite Creative Park i pronađite inspiraciju u brojnim predlošcima životinja – savršeno za kreativnu djecu koja vole prirodni svijet.

Možete izraditi i vlastiti park za divlje životinje u svom vrtu, tako da svoje papirnate kreacije iznesete van i životinje postavite na lokacije gdje bi im najvjerojatnije bila staništa, ispod drveća, u visoku travu ili na kamenje.

Napisala Lorna Dockerill

  1. Ako vaš pisač nije podržan, provjerite na web-mjestu Creative Park.

Povezani proizvodi

Slični članci