A father and son flick through the pages of a recipe book together.

SAVJETI ZA ISPISIVANJE

Svi sastojci potrebni za izradu vlastite kuharice

Većina nas ima izbor posebnih recepata kojima se vraćamo – to može biti vlastito kreativno viđenje klasika ili obiteljski miljenik koji se prosljeđuje kroz generacije. Zapisivanje tih prepoznatljivih jela u personaliziranoj kuharici zabavan je i kreativan projekt ispisivanja koji lako možete odraditi u udobnosti svog doma.

Fotografkinja hrane i pića Natasha Alipour-Faridani iz Londona stručnjakinja je za snimanje slasnih slika te nudi brojne korisne savjete za snimanje dojmljivih fotografija hrane. Kada ste spremni za ispisivanje svojih slika i slaganje u fotoalbum, pisač poput bežičnog PIXMA serije TS3350 tvrtke Canon olakšava odabir slika i izradu ispisa visoke kvalitete.

Odabir recepata

Odaberite recepte ili sastojke za vizualni dojam. Ove borovnice – sastojak iz recepta za jutarnji čajni kolačić – odlično izgledaju snimljene izbliza.

Natasha je za svoju kuharicu odabrala čajni kolačić za doručak jer je željela uvrstiti neke snimke sastojaka. "Kako bi kuharica bila raznolika i šarena, nemojte se ograničavati na fotografije koje prikazuju krajnji rezultat", kaže. "Kod recepta za čajni kolačić za doručak usredotočila sam se na borovnice. Zaista sam uživala snimajući hranu izbliza."

Također je odabrala recept za kolač od muškatne bundeve i ricotte začinjen listovima rikule. "Željela sam svijetle recepte", objašnjava.

Natasha je za snimanje upotrijebila fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV i dva objektiva – Canon EF 50mm f/1.8 STM i Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. "Makro objektiv odličan je za iznimno približavanje objektu", objašnjava. EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ima maksimalno povećanje od 1:1 ili 1x, što znači da se objekt na senzoru prikazuje u prirodnoj veličini. Kombinacija snimanja krupnog kadra i širokog otvora blende, poput vrlo malog f-broja na objektivu Canon EF 50mm f/1.8 STM, znači da je moguće stvoriti vrlo plitku dubinu polja. Natasha objašnjava: "To znači da mogu snimiti predivno zamućenje koje se lagano prelijeva u pozadinu".

Objektiv Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM povoljnija je alternativa objektivu Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, s mogućnošću proizvodnje iznimno oštrih rezultata.

Snimanje slika

Čaše s vodom i predmeti poput pribora za jelo u rubovima kadra dodaju autentičnost i stvaraju dojam da je slika dio šireg prizora.

Natasha je upotrijebila stativ i povezala je fotoaparat s računalom kako bi odmah pregledala rezultate i prilagođavala kompoziciju. Za većinu snimki otvor blende postavila je na f/8 ili f/9, pa je objekt mogla držati u oštrom fokusu.

"Provjerite sastojke i istražite sve kutove prije početka", kaže. "Ako hrana djeluje plosnato, dobro je primijeniti ptičju perspektivu. Uvijek pazim da nešto izlazi preko ruba kadra – makar samo i rub tanjura, no to naglašava misao da je riječ o širem prizoru".

Kada je u pitanju rasvjeta, za profesionalne rezultate nije vam potreban poseban komplet. "Ove sam fotografije snimila doma, pod svjetlom s velikog prozora, a reflektorom sam popunila nekoliko tamnijih sjena", kaže. "Obožavam raditi s prirodnim svjetlom. Ako imate sunčevu svjetlost, možete snimiti to predivno jarko bljeskanje. Ako želite da fotografija bude mekša i tmurnija, slabo jutarnje ili večernje svjetlo vrlo je prikladno. Promotrite kako i kada svjetlo ulazi u vaš dom kako biste ostvarili željene rezultate".

Ispišite svoje slike

A PIXMA printer prints an image of a sweet potato tart. A child takes the image from the printer.
Natasha je primijenila opciju ispisivanja bez obruba na pisaču PIXMA serije TS3350 tvrtke Canon, stoga su njene slike bile spremne za lijepljenje odmah po ispisivanju – bez obrezivanja.

Natasha je ispisala svoje slike na pisaču PIXMA serije TS3350 tvrtke Canon, koji je opremljen bežičnom funkcijom za brzo i učinkovito ispisivanje. "Ovaj pisač je odličan", tvrdi. "Brz je i jednostavno se postavlja. Spremnici s tintom jednostavno se ugrađuju i reproduciraju živopisne, precizne boje."

Kako bi ostvarila kvalitetan ispis, Natasha se odlučila za fotopapir Plus Glossy II tvrtke Canon te je eksperimentirala s nizom formata papira. "Ispisala sam niz slika dimenzija 13 x 18 cm, 10 x 15 cm i 13 x 13 cm. Zahvaljujući značajki ispisivanja bez obruba nije bilo potrebno obrezivati rubove". Opcija ispisivanja bez obruba pisača PIXMA serije TS3350 tvrtke Canon dostupna je do 13 x 18 cm, a pisač podržava niz formata papira do A4, koji se uvode kroz prilagodljiv stražnji odlagač.

Poput svih bežičnih pisača PIXMA tvrtke Canon, PIXMA serije TS3350 kompatibilna je s brojnima aplikacijama za ispisivanje tvrtke Canon. Aplikacija Canon Easy-PhotoPrint Editor odlikuje se brojnim kreativnim opcijama rasporeda i predložaka koje je moguće prilagoditi za kuharicu, a kompatibilna je s pametnim telefonima i tabletima. Također je dostupna verzija za radne površine računala Mac ili osobnih računala.

"Ispisivanje aplikacijom Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon brzo je i lako," tvrdi Natasha. "S pomoću opcije "Pretraži" pronašla sam slike hrane na računalu". Aplikaciju je moguće povezati i s brojnim drugim platformama u oblaku i društvenim mrežama, uključujući Google disk i Instagram.

Konačni proizvod

A top-down shot of a printer, a recipe book and muffins on a cooling rack.
Fotografiranje omiljenih kreativnih jela i čuvanje u privlačnoj kuharici odličan su način stvaranja obiteljskog spomenara.

Zato, kada se sljedeći put zaputite u kuhinju, razmislite o posebnim receptima koje biste voljeli zabilježiti i proslijediti svojoj obitelji i prijateljima. Uz zabavu koju donosi snimanje i organiziranje kuharica, stvorit ćete i dragocjeni spomenar ispunjen ukusnim jelima i privlačnim fotografijama koje će nadahnjivati dolazeće generacije.

Napisala Claire Gillo

Slični članci
A young girl creating a face out of food on a plate.

KREATIVAN ISPIS

Budite kreativni s hranom

Zabavite se fotografiranjem hrane i kreirajte jedinstvene fotografije mrtve prirode.

A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

FOTOGRAFIJA HRANE

Najbolji objektivi za fotografiranje hrane

Našim izborom objektiva tvrtke Canon koje jednostavno morate imati servirajte fotografije hrane vrijedne užitka.

A low-light shot, featuring a table of cakes and flowers.

FOTOGRAFIJA HRANE

Savladajte umjetnost fotografiranja hrane

Fotografkinja i blogerica o hrani Lina Lomelino otkriva svoje najpopularnije savjete za snimanje najboljih fotografija hrane.

Slični proizvodi

Slični proizvodi

Slični proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike