KREATIVAN ISPIS

Igrajte se hranom: zdravi jestivi fotografski projekti za ispisivanje i uokvirivanje

Stvarajte fotografska umjetnička djela uz svakodnevne prehrambene proizvode.
Mlada djevojka kreira lice od hrane na tanjuru.

Nevjerojatno je što sve možete pretvoriti u predivno ispisana umjetnička djela uz malo kreativnog razmišljanja. U ovom vodiču vidjet ćemo kako kreirati vlastita zabavna umjetnička djela utemeljena na hrani, a zatim snimiti rezultate fotoaparatom i izraditi živopisan ispis kojim ćete pokazati svoj rad. To je zabavan projekt koji možete isprobati s obitelji, vjerojatno već imate sve što trebate nadohvat ruke, a svoju kreaciju poslije možete pojesti kao zdravu užinu.

1. Odaberite hranu

Izbor voća, povrća i kruha raspoređen u zdjelama na pladnju.

Opustošite hladnjak tražeći šareno voće i povrće te odaberite namirnice koje se mogu upotrijebiti za oblikovanje lica – špageti za kosu, jagode za usne, grožđice za oči itd.

Majka i njezino dvoje djece raspoređuju hranu oblikujući lice na zelenom tanjuru.

Eksperimentirajte s različitim dijelovima hrane kako biste promijenili dizajn dok ste u pokretu.

Prikupite živopisne namirnice za kreacije u obliku smiješnih lica. Idealni su svježe voće i povrće jer ne samo da su živopisni i jednostavni za oblikovanje, nego su i odlični za promicanje zdrave prehrane. Rajčice, paprike, jagode i mrkve pružaju mnoštvo boja, dok manje bobičasto voće i orašasti plodovi mogu biti korisni za oblikovanje očiju i drugih karakteristika lica. Poslužit će i namirnice koje se mogu raspršiti, kao što je leća ili sjemenke. Neke namirnice poput peciva i palačinki prirodno imaju oblik lica, tako da djeci mogu dati jednostavan početak u stvaranju umjetničkog djela.

2. Rasporedite hranu

Osoba napravljena od hrane, s krastavcem, narančom i jabukom, na bijelom tanjuru.

Izrađivanje lica od hrane zabavan je način da obitelj bude uključena u umjetnost, a materijale možete grickati dok radite. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 35mm F1.8 Macro IS STM tvrtke Canon uz 1,3 s, f/8 i ISO 100.

Sada dolazi zabavni dio. Okupite obitelj, uzmite tanjur i rasporedite hranu u oblik lica, cijelu figuru ili bilo koji drugi oblik koji vam se sviđa. Odaberite boje hrane koje će se međusobno nadopunjavati ili davati kontrast i imajte na umu da neke svježe namirnice brže tamne od drugih, stoga kriške jabuka ili banana ostavite za kraj. Što se tiče tanjura i pribora za jelo, najbolji su obični tanjuri raznih boja, izbjegavajte tanjure složenijih uzoraka jer mogu odvraćati pozornost od hrane. Držite nož i dasku za rezanje pri ruci kako biste sjeckali i oblikovali finije detalje.

3. Oblikujte sendviče

Majka i sin kreiraju toranj od hrane koji nalikuje londonskom tornju sa satom Big Ben.

Oblikovanje znamenitosti i tornjeva jednostavan je i zabavan način da se obitelj uključi.

Kip tornja sa satom Big Ben u Londonu napravljen od kruha, sira i krastavaca.

Nemojte se ograničavati i kreirajte vlastitu znamenitost od hrane, kao što je ova počast londonskom Big Benu. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 35mm F1.8 Macro IS STM tvrtke Canon uz 1 s, f/5,6 i ISO 100.

Pokušajte pretvoriti svakodnevne grickalice u zapanjujuće strukture poput našeg Big Bena od sendviča. Namirnice poput kruha, keksa, žitarica i kolača lako se mogu slagati – a skriveni štapići za kebab mogu ih spriječiti da se prevrnu. Djeca će se odlično zabaviti kreirajući vlastitu znamenitost, a jednako je zabavno srušiti je poslije za ručak.

4. Podesite snimku

Majka drži svoje dijete dok postavljaju fotoaparat na stativ kako bi odozgo snimili tanjur hrane oblikovan u lice.

Uključite okidanje lakim dodirom ako ga vaš fotoaparat ima, jer to znači da djeca mogu dodirnuti zaslon kako bi izoštrila i snimiti fotografiju u jednom potezu.

Zaslon promjenjivog kuta nagiba fotoaparata tvrtke Canon na kojem se vidi mjerač vremena od 2 sekunde podešen za snimanje tanjura hrane.

Upotrebom mjerača vremena od 2 sekunde sprječava se podrhtavanje fotoaparata koje može biti uzrokovano pritiskom okidača. To omogućuje stabiliziranje fotoaparata prije snimanja fotografije.

Po završetku umjetničkog djela od hrane, uzmite fotoaparat i podesite snimku. Ako snimate odozgo, pokušajte ispod tanjura staviti komad papira u boji kako biste dobili živopisnu pozadinu. Odaberite boju papira koja je u kontrastu s tanjurom hrane. Ako ga imate, upotrijebite stativ za snimanje. Stativ omogućuje snimanje pri manjim brzinama zatvarača, što vam zauzvrat omogućuje upotrebu niže ISO vrijednosti za slike s manje šuma. Ako nemate stativ, snimanje iz ruke savršeno je u redu, ali možda će zahtijevati viši ISO. Kad je fotoaparat postavljen na stativ, imate veću slobodu promjene kompozicije snimke.

5. Upotrijebite svjetlo s prozora

Žena fotografira toranj od hrane fotoaparatom na stativu pokraj velikog prozora.

Smjestite se blizu velikog prozora kako biste iskoristili meko svjetlo za fotografije mrtve prirode.

Djevojčica drži plavi komad papira iza tornja hrane u obliku Big Bena.

Ako se podigne list papira, može se dobiti lijepa neutralna pozadina, dok se fokus zadržava na objektu.

Svjetlo koje dopire kroz prozor idealno je za fotografije poput ove. Prozor nudi pregršt osvjetljenja koje će hranu kupati mekim i ravnomjernim svjetlom. Odaberite mjesto pokraj velikog prozora – no ne zaboravite izbjeći izravnu sunčevu svjetlost – i eksperimentirajte kako biste utvrdili je li bolje da svjetlo dolazi odozgo ili sa strane. Ako primijetite da je svjetlo previše snažno na jednoj strani, možete upotrijebiti reflektor ili komad bijelog papira kako biste svjetlo odbili u sjene na suprotnoj strani.

6. Odaberite postavke fotoaparata

Poleđina fotoaparata tvrtke Canon postavljenog na stativ koji snima odozgo.

Neki stativi poput ovog imaju središnji stup koji se proširuje vodoravno, što je korisno za postavljanje fotoaparata točno iznad hrane.

Banana izrezana i oblikovana u ženu u hula suknji smještenu na crni tanjur sa žutim točkama.

Uz malo kreativnog eksperimentiranja vaša umjetnost hrane neće čak ni nalikovati hrani od koje je napravljena, kao ova plesačica od banane. Snimljeno fotoaparatom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 35mm F1.8 Macro IS STM tvrtke Canon uz 1,3 s, f/8 i ISO 100.

Možete upotrebljavati postavke fotoaparata koje vam odgovaraju, ali ovo je praktična osnovna postavka ekspozicije za snimke sa stativom: podesite fotoaparat na način rada prioriteta blende (AV) i upotrijebite otvor srednjeg raspona kao što je f/8, a zatim podesite ISO na 100. Fotoaparat će odabrati idealnu brzinu zatvarača umjesto vas. Uz ove postavke brzina zatvarača vjerojatno će biti prilično spora, pa podesite mjerač vremena od 2 sekunde kako biste spriječili podrhtavanje fotoaparata prilikom okidanja ili upotrijebite aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotografiju snimili daljinski s mobilnog uređaja.

7. Pripremite se za ispisivanje

Četiri fotografije tanjura hrane oblikovane u kolaž s pomoću aplikacije Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon.

Osim ispisivanja pojedinačnih slika, aplikaciju Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon možete upotrebljavati i za kreiranje jednostavnih kolaža.

Nakon što snimite fotografije svojih kreacija, zašto ne biste izradili ispis? Možete se lako pripremiti za ispisivanje s pomoću aplikacije Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon. Prenesite fotografije na pametni telefon s pomoću aplikacije Canon Camera Connect ili image.canon, a zatim otvorite snimke u aplikaciji Easy-PhotoPrint Editor, odaberite format papira i upotrijebite značajku obrezivanja kako biste uklonili neuredne rubove. Možete i odabrati neki od filtara za poboljšanje tonova. Svakako postavite odgovarajuću vrstu medija u postavkama ispisivanja Mat ili Sjajno te podesite kvalitetu ispisivanja na Najbolja. Vrijedi i spremiti prethodno podešenu postavku ispisivanja – u padajućem izborniku Prethodno postavljena postavka – tako da uz par pritisaka i na ostalim umjetničkim kreacijama s hranom možete upotrijebiti jednake postavke ispisivanja.

8. Ispišite i uokvirite

Mlada djevojka gleda PIXMA TS8351 tvrtke Canon koji ispisuje živopisne slike lica od hrane.

Serija PIXMA TS8350 tvrtke Canon idealna je za bežično ispisivanje s računala ili telefona te vam omogućuje izrađivanje živopisnih i detaljnih ispisa. Bilo koji uređaj iz asortimana PIXMA tvrtke Canon bit će pogodan za taj zadatak.

Mlada djevojka stavlja kolaž slika lica od hrane u okvir na kaminu.

Nakon ispisivanja, uokvirite svoje kreacije i imat ćete jedinstveno umjetničko djelo za postavljanje na zid ili kamin.

Uložite nekoliko listova mat fotopapira u pisač i počnite ispisivati. Kad završite, razmislite o uokvirivanju svojih ispisa. Možete upotrijebiti i magnetski fotopapir tvrtke Canon i svoje kreacije zalijepiti na hladnjak ili upotrijebiti SELPHY Square QX10 tvrtke Canon za izravno ispisivanje na kvadratni fotopapir koji se može zalijepiti! Vaša živopisna remek-djela izgledat će fantastično grupirana zajedno u kolaž na zidu ili kaminu, a ima li boljeg načina da se sačuva uspomena na zabavno popodne izrađivanja kreacija od hrane?

Napisao James Paterson

Slični proizvodi

 • Pisači za upotrebu kod kuće

  SELPHY SQUARE QX10

  Čuvajte svoje dragocjene uspomene u obliku prelijepo izrađenih ispisa koje bežično možete izraditi bilo gdje.
 • Tintni pisači

  Magnetic Photo Paper MG-101

  Unesite kreativnost i interaktivnost u fotografske ispise uz magnetski foto-papir MG-101 tvrtke Canon.
 • Tintni pisači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat fotopapir omogućava izradu vrlo kvalitetnih fotografija, grafika i teksta s mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije primjene kao što su čestitke, promotivni materijali i umjetnička djela izrađena od papira.
 • Tintni pisači

  Glossy Photo Paper GP-501

  Uz podršku za Wi-Fi i AirPrint možete ispisivati s pametnih telefona, tabletnih računala i uređaja tvrtke Apple.
 • Slični članci