Zakoračite u fotografiju hrane: kako postati profesionalac

Fotografkinja hrane i ambasadorica tvrtke Canon Yasmin AlBatoul objašnjava kako je razvila karijeru i daje savjete za ambiciozne fotografe.
Čaj prska u zrak iz visoke šalice s uzorkom na tanjuru.

Fotografije hrane i dalje su popularne i svakodnevno pune milijune objava na Instagramu. No uz toliko dostupnog sadržaja, novim fotografima hrane postaje teže istaknuti se u masi. Otkrijte kako i najjednostavnija jela napravljena kod kuće možete učiniti da izgledaju vrijedno Michelinove zvijezde.

Jedna fotografkinja koja je uspješno prešla iz amatera među profesionalce ambasadorica je tvrtke Canon Yasmin AlBatoul. Samouka, iz Batne u Alžiru, Yasmin ima trenutno prepoznatljiv stil, iskorištavajući pokret i energiju kako bi svoje snimke učinila drukčijima. „Najzanimljivijim smatram izazov pretvaranja nečega uobičajenoga, nečega što vidimo svaki dan, kao što je hrana, u nešto lijepo i umjetničko“, kaže ona.

Yasmin je počela fotografirati u ranim tinejdžerskim godinama, nadahnuta francuskim katalozima dizajna interijera kod svog djeda. „Neki su imali više od 4000 stranica, a ja bih toliko vremena provela listajući ih, želeći da mogu snimati takve fotografije.“

Nekoliko godina poslije, Yasmin je prešla na društvene mreže, upotrebljavajući vodiče na YouTubeu kako bi se mogla uhvatiti u koštac s ručnim kontrolama svog fotoaparata EOS 600D tvrtke Canon (naslijedio ga je Canon EOS 850D). Kako je njezino iskustvo raslo, tako je i broj pratitelja, pa je ubrzo postala prava profesionalna fotografkinja hrane. Danas ima gotovo 50 000 pratitelja na Instagramu i mnogo profesionalnih angažmana iza sebe.

Yasmin je u odličnom položaju da se osvrne na svoja postignuća, a ovdje otkriva osnovne lekcije koje je naučila na putu ka uspjehu.

1. Eksperimentirajte s različitim tehnikama

Dvije čaše jarke ružičaste tekućine s plutajućim laticama. Tekućina se ulijeva s visine, što uzrokuje prskanje u jednoj čaši.

Yasmin kaže da je ključ njezinog uspjeha na mreži bio pronalaženje jedinstvenog i upečatljivog stila – to joj je pomoglo da se istakne. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 85 mm, 1/200 s, f/4 i ISO100. © Yasmin AlBatoul

Tanjur churrosa na stolu, jedan umočen u zdjelu čokoladnog umaka, a drugi lebdi iznad zdjele.

Ako se usredotočite na jedno određeno područje ili predmet u fotografiji hrane, moći ćete biti kreativniji. Snimljeno fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/6,3 i ISO250. © Yasmin AlBatoul

Yasmin potiče eksperimentiranje u svrhu kreiranja vlastitog stila.

„Uvijek mi je zanimljivo kad profesionalni fotografi upotrebljavaju nekonvencionalne tehnike“, objašnjava. „Osobno, volim upotrebljavati velike brzine zatvarača za fotografiranje letećih objekata ili kapi vode, stvarajući zanimljive efekte u pozadini. To je bila jedna od prvih tehnika koje sam naučila kad sam počela upotrebljavati ručni način rada.“ Malo slikarstva još je jedan trik koji Yasmin upotrebljava otkad je bila amater. Kad se radi kontrolirano, kaže ona, to snimci može dati predivan, umjetnički dojam.

Za fotografe koji žele snimati pokrete kao što to čini Yasmin, EOS M50 tvrtke Canon može snimati brzinom od 10 fps u načinu rada uzastopnog snimanja kako se ništa ne bi propustilo.

2. Razvijte svoju umjetničku stranu

Razno voće raspoređeno kao da je u zraku, nabodeno na vilicu, s jarkom plavom pozadinom.

Razvijanje internetske zajednice odličan je način da se vidi što je sve dostupno i može vam pomoći da se povežete s pratiteljima i razvijete svoj brend. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/100 s, f/7,1 i ISO100. © Yasmin AlBatoul

Tri pržena jaja, koja izgledaju kao da plutaju u nizu na žutoj pozadini.

Yasmin još uvijek upotrebljava fotoaparat s kojim je počela snimati profesionalne snimke, što dokazuje da vrlo kvalitetne fotografije možete postići i bez velikih troškova. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 70 mm, 1/125 s, f/4,5 i ISO100. © Yasmin AlBatoul

„Glavna stvar koju sam naučila je privući zanimanje stvaranjem nečeg drukčijeg“, kaže Yasmin. „Sve je veći interes za fotografiju hrane i povezani sadržaj na svakoj platformi, pa bi svatko tko je zainteresiran da postane utjecajna osoba za sadržaje koji se tiču hrane trebao imati na umu umjetničku stranu svog rada.

„Mislite na estetiku“, kaže ona. „Snimke hrane obično su slične, pa kreirajte vlastiti stil. Jake utjecajne osobe na polju fotografije hrane imaju prepoznatljiv izgled, a razvojem umjetničke strane, moći ćete postići jedinstven rezultat“.

3. Gradite svoju zajednicu

Žuta juha koja se ulijeva u zdjelu, dok tekućina prska u zrak.

Tehnika koju Yasmin bira unosi pokret i zabavu u njezine snimke, čineći ih različitima od snimaka mrtve prirode. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/160 s, f/6,3 i ISO200. © Yasmin AlBatoul

U moru fotografa istomišljenika, Yasmin je znala da je jedini način da se istakne bio ponuditi nešto novo. „Shvatila sam da je na platformama kao što je Instagram mnogo testera hrane i obožavatelja hrane koji putuju, ali tek nekolicina pravih fotografa hrane. To je bio revolucionarni trenutak za mene. Pomislila sam: „zašto ne podijeliti sadržaj iz perspektive fotografa hrane?“

„Kad sam počela, u Alžiru nije bilo mnogo fotografa hrane, pa sam pomislila da bi bilo zanimljivo istražiti to područje. Kuhanje je važan dio naše kulture ovdje u Alžiru, pridajemo veliku važnost hrani, tako da mi je ta tema bila prirodna“.

Društvene mreže naučile su Yasmin cijeniti povezivanje s ljudima. Usredotočila se na razvoj zajednice i to joj je pomoglo da se razvija, i kao fotografkinja i kao utjecajna osoba.

„Kad sam počela objavljivati svoje snimke, povratne informacije dale su mi samopouzdanje da nastavim s onim što sam radila“, kaže. „Postajući utjecajna osoba naučila sam da su ljudi zainteresirani za ono što radim: žele znati više. A kad moja ‘obitelj’ na mreži raste, to stvara interes za moj sadržaj.“

4. Objektivi nude put ka kreativnosti

Izbliza snimljena snimka prženih kestena, među kojima je jedan s raspuknutom ljuskom.

Upotrebom makro objektiva možete istražiti različite teksture i uzorke hrane. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4L IS USM pri 105 mm, 1/200 s, f/8 i ISO100. © Yasmin AlBatoul

Profesionalne fotografije ne trebaju profesionalni budžet. „Počela sam s modelom EOS 600D tvrtke Canon jer je to idealan fotoaparat za početnike: cijenom pristupačan i dobre kvalitete. Prema mom mišljenju, to je jedan od najpouzdanijih na tržištu“, kaže Yasmin. No ubrzo nakon što je Yasmin počela snimati, našla se u potrazi za objektivom naprednijim od onoga koji je imala u kompletu. „Rezultati su bili dobri, ali sam htjela više, pa sam odabrala Canon EF 50mm f/1.8 STM“, kaže ona.

Yasmin je otkrila da je novi objektiv donio nove kreativne mogućnosti. „Otvor blende značio je da sam mogla postići zamućene pozadine, što unosi šarm i snagu u fotografiju. Odmah sam uočila poboljšanje, naročito u detaljima, bojama i ukupnoj kvaliteti.“

Yasmin upotrebljava i objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM koji najčešće kombinira s fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon. „To mi je omiljeni objektiv. Makro prenosi moju fotografiju hrane na višu razinu, daje joj intenzivniji i svjetliji izgled, pun tekstura i detalja.“

Među drugim objektivima koje treba uzeti u obzir je EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM s modelom EOS M50 ili možete upotrebljavati EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM u kombinaciji s DSLR fotoaparatom.

5. Nastavite učiti nove vještine

Ružičasti čajnik iz kojeg se čaj ulijeva u šalicu, lebdeći u zraku iznad tanjura.

Eksperimentiranje s objektivima, kao što je makro, može učiniti veliku razliku za vaše konačne snimke. Yasminin omiljeni objektiv je Canon EF 100mm f/2.8L Macro USM. © Yasmin AlBatoul

Naslagane zdjele koje se pune rižom s pomoću drvene žlice koja lebdi iznad njih.

Poticaj za stalno poboljšanje ključan je za sve one koji žele slijediti Yasminin put. Snimljeno fotoaparatom EOS 5D Mark IV tvrtke Canon s objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/160 s, f/9 i ISO100. © Yasmin AlBatoul

Ključni aspekt Yasmininog dugoročnog uspjeha njezina je sposobnost i spremnost učiti nove stvari, čak i kao profesionalac.

„Kad vidim fotografije koje sam snimila prije dvije ili tri godine, stvarno sam zadovoljna rezultatom, ali i sretna što sam se nastavila poboljšavati jer znam da sada mogu mnogo bolje“, kaže ona. „Tajna je jednostavna – samo nastavite učiti. Zato sam i više nego sretna što dijelim savjete sa svima koji se žele poboljšati.“



Yasminin napredak u fotografiji hrane možete pratiti na njezinom profilu na Instagramu @yasmin_albatoul

Napisala: Natalie Denton

Slični proizvodi

Slični članci

Kako fotografirati hranu kao profesionalac

Navalite na vodič za fotografiju hrane Yasmin Albatoul te svladajte kompoziciju, skrivene rekvizite i tehnike kako biste oživjeli svoje fotografije.

Snimajte visokokvalitetne videozapise o hrani poput profesionalca

Profil Jessie Bakes Cakes privukao je više od 100 tisuća pratitelja fantastičnim videozapisima o hrani. Ovdje objašnjava kako usavršiti videografiju hrane.

Ispišite vlastitu kuharicu

Natasha Alipour-Faridani o fotografiranju i ispisivanju vlastite kuharice.

Makrofotografija hrane

Kreirajte zanimljive apstraktne oblike s pomoću hrane upotrebom makroobjektiva tvrtke Canon.