VIDEO

Hrana u pokretu: prelazak na videografiju hrane

Kreatorica sadržaja Jessie Bakes Cakes dijeli savjete za snimanje primamljujućih videozapisa o hrani.
Fotoaparat EOS R8 tvrtke Canon i izbor RF objektiva tvrtke Canon prikazani su na fotografiji snimljenoj odozgo, okruženi kolačima, keksićima i sastojcima.

Hrana ima moć ujediniti ljude iz svih područja života, a fotografija i videografija hrane oduvijek je očaravala publiku, naročito s rastom popularnosti društvenih mreža. No nije lako snimiti hranu u pokretu – nešto što kreatorica sadržaja Jessica Marsden-Urquhart vrlo dobro zna.

Na svom računu društvene mreže Jessie Bakes Cakes, gdje ima više od 100 tisuća pratitelja, Jessie kreira kratke videozapise s naglaskom na kreativni proces i sate rada utrošene u pripremu hrane. Njezino putovanje s fotografiranjem hrane započelo je tijekom blokade uslijed pandemije. „Uvijek sam voljela peći kolače, a sjećam se da sam 2013. snimala užasne fotografije telefonom”, Jessie se smije. „2020. počela sam razmišljati o tome ozbiljnije, pitajući se 'što volim raditi?'. Počela sam poboljšavati svoje recepte, ali sam se i više posvetila fotografiranju.”

Ovdje Jessie opisuje svoje putovanje od fotografiranja hrane do snimanja videozapisa i dijeli praktične savjete i trikove za druge koji razmišljaju o snimanju videozapisa o hrani.

Prijelaz s fotografiranja hrane na videozapise

Žena stoji iza fotoaparata EOS R8 tvrtke Canon postavljenog na stativ radi snimanja hrane.

Ne morate upotrebljavati videozapis za dočaravanje pokreta u fotografiji hrane. Fotografiranje rolica s cimetom dok se prelijevaju glazurom od kremastog sira dovoljno je za promjenu načina na koji gledatelj percipira fotografije. Međutim, prelazak na videozapise dodaje novu dimenziju vašem sadržaju. Na naše uživanje u hrani uvelike utječe njezin izgled, a naglašavanje teksture i dimenzija mnogo je lakše postići videozapisom. U osnovi, volimo gledati fotografije hrane jer je želimo pojesti, a videozapisi u nama izazivaju još veću želju za hranom.

Osim toga, za kreatore sadržaja vrlo je bitno da se prilagode promjenjivom okruženju društvenih mreža. „Ono što je doista potaknulo moj interes za prelazak s fotografije na videografiju bila je promjena trendova”, kaže Jessie. „Znala sam da moram naučiti upotrebljavati videozapis kako bi mi karijera i poslovanje napredovali.”

Nabavite pravu opremu kako bi hrana bila zvijezda

Par ruku pričvršćuje objektiv tvrtke Canon na fotoaparat EOS R8 tvrtke Canon.

„Ne mogu vjerovati kako su RF objektivi tvrtke Canon lagani u usporedbi s EF objektivima”, kaže Jessie. „Da ne spominjem poboljšanje po pitanju kvalitete snimki, mogućnosti izoštravanja i raspona otvora blende.”

Žena sjedi na kauču, smiješi se i drži vilicu uz kolačić na tanjuru ispred.

Pokušaji i pogreške velik su dio poboljšanja vještine te vam pružaju mogućnost da saznate što odgovara vama i vašim pratiteljima, kaže Jessie. A ako stvari krenu naopako, ostat će vam mnogo ukusne hrane u kojoj možete uživati.

Oprema koju upotrebljavate za videografiju hrane može imati velik utjecaj na vaš rad, ali ne morate potrošiti mnogo novca kako biste dobili odlične rezultate. Jessie vjeruje da je izbor objektiva važniji od fotoaparata i preporučuje objektiv od 50 mm sa širokim otvorom blende kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM. „Daje mi razlučivost i kvalitetu koje tražim”, kaže. Mala dubinska oštrina ističe hranu i osigurava da bude u središtu pažnje.

Jessie je za ovo snimanje upotrijebila i objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM i kaže da se odmah zaljubila u njega. „Idealan je za približavanje hrani, a oštrina snimki nevjerojatna je”, kaže. „Volim ga upotrebljavati za predstavljanje ukusnih tekstura kolača. Preklopka za odabir AF/MF iznimno olakšava prebacivanje između ručnog izoštravanja, kad želim objekt održati izoštrenim, i automatskog izoštravanja, kad želim pratiti kretanje u kadru.” Osim toga, upotreba malog otvora blende omogućuje Jessie naglašavanje hrane i stvaranje sanjive, zamućene pozadine. Objektiv se može pohvaliti optičkim stabilizatorom slike u 5,5 koraka za snimke bez podrhtavanja, ali broj koraka može se povećati do 8 kad radi u kombinaciji s fotoaparatom koji ima ugrađenu stabilizaciju slike (IBIS), kao što je EOS R6 Mark II tvrtke Canon. Dva Nano USM motora osiguravaju precizno i brzo automatsko izoštravanje koje je gotovo nečujno, tako da šum objektiva ne ometa objekt.

Svestrani Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kompaktna je i lagana opcija. „Široka žarišna duljina omogućuje mi snimanje dugih snimki koje prikazuju cijeli objekt, a zatim zumiranje za krupne planove bez potrebe za promjenom objektiva ili pomicanjem stativa te bez gubitka razlučivosti”, kaže Jessie. „Osim toga, brzo reagira na pokrete i izoštrava objekt bez šuma – savršeno kad se snima videozapis sa zvukom.” Ovaj objektiv ima do 5 koraka optičke stabilizacije slike, a ako pomaknete objektiv dok je stabilizacija slike aktivirana, automatski se prebacuje sa standardne na stabilizaciju slike za panoramiranje. To znači da možete snimati videozapise iz ruke i pomicati fotoaparat kako biste snimili svaki detalj.

Što se tiče fotoaparata, do početka 2023. Jessie je upotrebljavala APS-C DSLR, a zatim je prešla na EOS R8 tvrtke Canon bez zrcala sa senzorom punog kadra. „Upotrebljavam umjetnu rasvjetu pa je moram uskladiti s bojom na fotoaparatu, jer u suprotnom ću dobiti zelene ili ružičaste nijanse”, kaže. „To je još važnije za hranu, jer ne želite da bijela krema izgleda žuto. EOS R8 doista je pomogao jer mi omogućuje podešavanje prilagođene ravnoteže bijele boje kako bih dobila točno one boje koje želim.”

EOS R8 naročito je dobar za videozapise jer snima 4K pri maks. 60p uz visoku preciznost uzorkovanja iz 6K podataka senzora, što rezultira kvalitetnijim 4K videozapisima u usporedbi s onima snimljenima pri izvornoj 4K razlučivosti. Osim toga, ne morate brinuti da ćete propustiti sekvencu jer EOS R8 ima značajku prethodnog snimanja koja omogućuje snimanje 3 – 5 sekundi snimke prije nego što pritisnete tipku za snimanje.

Organizirajte tijek poslovnog procesa videografije hrane

Fotoaparat EOS R8 tvrtke Canon postavljen na stativ pod kutom od 90° radi snimanja u portretnoj orijentaciji, umjesto pejzažne.

Jessie obično snima u portretnoj orijentaciji jer zna da se velik dio njezinih sadržaja gleda na pametnim telefonima. Kako bi uštedjela vrijeme, planira snimke koje želi snimiti. „Sastavite popis snimki, imajući na umu priču koju želite ispričati”, savjetuje. „Zapisat ću kutove fotoaparata, objektiv koji želim upotrijebiti i postavke za koje mislim da će dobro odgovarati. Organiziranje mi je doista pomoglo.”

Fotografija ruke koja kruži prelijevajući glazuru na tortu, otvorena u softveru EOS Utility tvrtke Canon na zaslonu prijenosnog računala.

„Razmislite kako možete dodati teksturu snimci, nešto što bi kod gledatelja izazvalo želju da posegnu kroz zaslon i zgrabe hranu”, kaže Jessie. „Bilo da upotrebljavate nož za razmazivanje glazure na kolačiću ili tube s posebnim nastavkom.” Jessie upotrebljava softver EOS Utility tvrtke Canon za detaljniji pregled teksture snimki na prijenosnom računalu.

Važno je pronaći rješenje koje vam odgovara. Kad osmišljavate recepte, pečete ili kuhate, a zatim snimate, to može biti izazovno i dugotrajno, zbog čega Jessie uvijek obavlja više zadataka odjednom. „Kad razvijam recept, već razmišljam o tome kako će izgledati u videozapisu”, kaže. „Na primjer, kad pišem recept za brownie, mislim 'ovdje dodajem komadiće čokolade, to je snimka'. Vjerojatno ćete snimati 30 minuta koje ćete poslije skratiti na 30 sekundi, tako da je važno zabilježiti dijelove koji su najvažniji.”

Jessie snima sadržaj prvenstveno namijenjen društvenim mrežama, što znači da snima u portretnoj orijentaciji za gledanje na pametnom telefonu, a vjeruje da je dobra praksa uređivati na telefonu. „Ne upotrebljavam moderni softver za uređivanje fotografija”, objašnjava. „Videozapise prenosim na telefon s pomoću aplikacije Canon Camera Connect i tamo ih uređujem. Postoji mnogo besplatnih aplikacija koje možete upotrijebiti; ne morate trošiti mnogo novca na pretplate.”

Osim toga, upotrebljava softver EOS Utility tvrtke Canon za prikaz sadržaja fotoaparata na prijenosnom računalu u stvarnom vremenu. „Kad organiziram prizor, kad sam usred snimanja i snimam hranu u pokretu, doista je korisno vidjeti sadržaj s fotoaparata na većem zaslonu”, kaže Jessie. „Upotrebljavam oznake mreže u softveru kako bih lakše precizno razmjestila predmete u kadru. Također mi daje potpunu kontrolu nad temperaturom boje, što je važno kad se za postizanje najbolje preciznosti boja upotrebljava umjetna rasvjeta.”

Oba modela, EOS R8 i EOS R50, mogu prikazivati i oznake omjera na fotoaparatu, tako da prizor možete pravilno kadrirati, ovisno o tome za koju platformu društvene mreže snimate. Cijeli je kadar i dalje vidljiv, ali vodilice pokazuju gdje će se obrezati.

Najbolje postavke i tehnike za videografiju hrane

Žena slaže tortu ispred kutije za raspršivanje mekog svjetla, dok se na stolu u blizini vidi prijenosno računalo i fotoaparat EOS R8 tvrtke Canon postavljen na stativ radi snimanja odozgo.

„Razmislite o načinima na koje možete zadržati interes ljudi kroz cijeli videozapis”, kaže Jessie. „Odličan trik za to je da promijenite način na koji nešto snimate. Pazite da fotoaparat nije cijelo vrijeme usmjeren prema hrani. Snimite takvu snimku, zatim snimite snimku odozgo, a zatim snimite pod kutom od tri četvrtine sa strane. Promjenom kutova naglašava se aspekt kretanja.”

Žena usmjerava svoj EOS R8 tvrtke Canon prema zdjeli s različitim vrstama čokolade koju posipa komadićima bijele čokolade.

Kad kapate glazuru, posipate dodatke ili nožem režete biskvit, brzina videozapisa može učiniti ogromnu razliku. Jessie predlaže eksperimentiranje s različitim efektima kako biste vidjeli što možete postići.

Jessie kaže da je jedna od najčešćih pogrešaka prilikom snimanja videozapisa ne znati kad prebacivati između načina rada za ručno i automatsko izoštravanje. „Ako nešto izvlačite iz snimke i želite izoštravanjem uvući predmet u pozadini, upotrijebite automatsko izoštravanje”, objašnjava. „Međutim, uglavnom snimam u načinu rada ručnog izoštravanja kako bih izbjegla nagle promjene izoštravanja, jer to može odvlačiti pažnju.”

Važno je i eksperimentirati s različitim kutovima prilikom snimanja videozapisa o kuhanju. „Na primjer, snimka snimljena odozgo bila bi savršena za snimanje miješanja smjese za kolače u zdjeli, jer možete dočarati kretanje i uvući gledatelja”, kaže. „Korisno je i prebacivanje između krupnih planova i širokih kutova, jer možete prikazati različite teksture hrane ili njezinu veličinu.”

Iako mnoge videozapise možete objaviti u stvarnoj brzini, eksperimentiranje s njihovim usporavanjem ili ubrzavanjem može imati ogroman utjecaj na konačni rezultat. Prilikom uređivanja možete čak ubrzati određene dijelove objave na društvenim mrežama, a usporiti druge. „Možete snimiti usporenu snimku i upotrijebiti je kao uvod, jer uz usporeno kretanje sve izgleda luksuzno”, kaže Jessie. Suprotno tome, kaže, „ubrzavanje videozapisa unosi mnogo energije u njih.” Ako imate vremensko ograničenje za objave, ubrzanje videozapisa može pomoći ugurati više sadržaja u kraćem vremenskom razdoblju: „brzo kretanje praktično je i kad trebate postaviti snimku u pet ili 10 sekundi”, kaže Jessie.

Neka trendovi rade za vas i pouzdajte se u svoje instinkte

EOS R8 tvrtke Canon postavljen za snimanje ruke koja kruži prelijevajući glazuru na tortu.

„Videografija hrane velikim se dijelom svodi na pokušaje i pogreške pa se nemojte bojati riskirati”, kaže Jessie. „Ako niz snimki ne bude dobar, to je u redu. Pokušajte ponovo.”

Društveni trendovi stalno se mijenjaju. Jedan tjedan ljudi su opsjednuti videozapisima kruha od banana, a sljedeći fondantom i glazurom, a to može biti zahtjevno za kreatore sadržaja. „Trendovi dolaze i odlaze”, kaže Jessie. „Bitno je izdvojiti iz tog trenda ono u čemu uživate i razmisliti kako biste to mogli uklopiti u vlastiti rad, a ne oponašati.”

Jessie naglašava i važnost zadržavanja vlastitog stila i pristupa videografiji hrane. „To je ono što se sviđa brendovima ili klijentima s kojima radite; odabrali su vas zbog vaše individualnosti”, objašnjava. „Lako će vas zastrašiti ljudi s više pratitelja, ali pokušaj oponašanja njihovog rada i broja pratitelja nije najbolji način za uspjeh. Usredotočite se na razlog zašto radite što radite. Radite ono oko čega ste strastveni, jer će ta strast zasjati u vašem radu. Kad sam dobila prvog klijenta, imala sam samo 2000 pratitelja, tako da vam ne treba velika publika. Možete imati uspješan posao i uz malo pratitelja.

„U redu je preispitivati se”, nastavlja. „Dostupno vam je toliko inspiracije da biste mogli pokušati nešto oponašati i pomisliti kako nešto ne odgovara vašem stilu ili promisliti sviđa li vam se doista. Slijedite instinkt. Uglavnom se isplati.”

Dakle, sljedeći put kad budete pekli tortu ili kuhali večeru, zašto ne biste isprobali mogućnosti svog fotoaparata i savjete iz ovog članka pa vidjeli što možete postići.

Autorica Nikita Achanta

Slični proizvodi

Slični članci