ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

Pretvorite svoje fotografije u blagdanske ukrase uz SELPHY Square QX10 tvrtke Canon

Kreatorica rukotvorina Duygu Turgut Gokpinar dijeli detaljan vodič za izradu božićnih ukrasa u našoj drugoj seriji članaka Canon SELPHY kluba za izradu rukotvorina.
Snimka odozgo prikazuje izbor božićnih ukrasa s fotografijama pokraj pisača SELPHY Square QX10 tvrtke Canon.

Izrađivanje vlastitih božićnih ukrasa može biti zabavna aktivnost za poticanje blagdanskog raspoloženja, odlična ideja za personalizirani dar, način da se usredotočite na sadašnji trenutak i uzmete predah od užurbanog predblagdanskog razdoblja te na isplativ način uljepšate dom za blagdane. „Izrada rukotvorina tijekom blagdanske sezone je poput unošenja čarolije u moj dom”, kaže Duygu Turgut Gokpinar, kreatorica rukotvorina, kreatorica sadržaja i autorica iz Londona. „Bilo da se radi o ukrasima za drvce, ispunjavanju prostorije papirnatim pahuljicama, izgradnji kuće od medenjaka ili izradi darova za voljene osobe, kreiranje rukotvorina pomažu mi da potaknem blagdansko raspoloženje.”

Duygu, koja je inače iz Turske, počela je kreirati rukotvorine dok je bila dijete, a njezina strast pretvorila se u karijeru. „Naučila sam plesti i kukičati u vrlo ranoj dobi zahvaljujući mami, a zatim sam se zainteresirala za makrame, pletenje košara, vodene boje i mnoge druge discipline”, objašnjava. „Kreiranje rukotvorina za mene je izražavanje kreativnosti, a omogućuje mi rješavanje problema, razmišljanje izvan okvira i uživanje u procesu pretvaranja jednostavnih materijala u nešto predivno. Proces koji zahtijeva aktivno sudjelovanje omogućuje mi da se odvojim od stresa svakodnevnog života, njegujem usredotočenost na sadašnji trenutak i kreativnost.”

Nakon što je osam godina radila kao učiteljica i kreatorica sadržaja, Duygu je odlučila slijediti svoje snove i osnovala je vlastiti kreativni studio, u kojem je dosad održala više od 200 radionica izrade rukotvorina za druge entuzijaste. U rujnu 2023. objavila je svoju drugu knjigu o vezu tehnikom „punch needle”, koja također ima božićnu temu.

U prvom članku serije Canon SELPHY kluba za izradu rukotvorina otkrili smo kako napraviti „eksplozivnu” kutiju iznenađenja. Ovdje Duygu objašnjava kako pretvoriti fotografije u ukrase za božićno drvce s pomoću pisača SELPHY Square QX10 tvrtke Canon.

Detaljan vodič za božićne ukrase s fotografijama

Dvije božićne fotografske dekoracije ukrašene šljokicama i ispisane pisačem SELPHY Square QX10 tvrtke Canon, vise s grana pokraj božićnog drvca.

Za one koji žele izraditi vlastite personalizirane božićne ukrase, Duygu savjetuje da započnu s jednostavnim: „To će vam pomoći da steknete samopouzdanje i omogućiti vam eksperimentiranje s različitim dizajnima.”

Duygu donosi 10 jednostavnih koraka za izradu vlastitih personaliziranih božićnih ukrasa:

 1. Odaberite fotografije koje želite upotrijebiti.
 2. Uredite ih u aplikaciji SELPHY Photo Layout – u ovoj fazi fotografijama možete dodati tekst, filtre, naljepnice i još mnogo toga.
 3. Pritisnite tipku „Print” na pametnom telefonu ili drugom kompatibilnom uređaju i ispišite fotografije putem veze Wi-Fi na pisaču SELPHY Square QX10 tvrtke Canon.
 4. Napravite okvir tako da izrežete dva komada prozirnih listova acetata na željenu veličinu (malo veće od fotografija).
 5. Stavite ispisanu fotografiju između slojeva.
 6. Izglačajte sloj oko fotografije na tri ruba kako biste ih spojili.
 7. Pričekajte 30 sekundi da se okvir ohladi.
 8. Dodajte sjaj tako da ubacite šljokice.
 9. Izglačajte zadnji rub i izbušite rupu na vrhu.
 10. Provucite ukrasni konopac kroz rupu kako biste objesili ukras.

Ako želite izbjeći upotrebu plastike, ukrase možete izraditi i bez okvira, ispisujući fotografije tako da rub za perforiranje bude na vrhu, a šljokice i zlatne listiće nanijeti izravno na površinu.

„To je to”, kaže Duygu, „predivni personalizirani ukrasi s fotografijama spremni za izlaganje na drvcu!”

Duygu je svoje kreiranje rukotvorina počela dijeliti putem interneta prije 10 godina, a u sklopu ovog projekta snimila je videozapis kako bi pomogla pratiti taj proces. „Ono što najviše volim kod povezivanja s pratiteljima je osjećaj zajednice. Nevjerojatno je zadovoljstvo dijeliti ideje, nadahnuti druge i doživjeti kolektivni entuzijazam prema umjetnosti izrade rukotvorina”, kaže.

Rad s pisačem SELPHY Square QX10 tvrtke Canon

Snimka odozgo prikazuje izbor ispisa božićnih fotografija, pisač SELPHY Square QX10 tvrtke Canon i blagdanske ukrase.

SELPHY Square QX10 tvrtke Canon jednostavan je za upotrebu i lako se povezuje s pametnim uređajima putem veze Wi-Fi. To znači da fotografije možete urediti i ispisati u roku od nekoliko minuta te izraditi pojedinačne ukrase i objesiti ih na drvce prije završetka božićnog popisa za reprodukciju!

„Rad s pisačem SELPHY bio je revolucionaran”, kaže Duygu. „Osobno, bilo je nevjerojatno zadovoljavajuće vidjeti kako moje fotografije oživljavaju jasno i uz živopisne boje. Kvaliteta pisača SELPHY Square QX10 tvrtke Canon premašila je moja očekivanja, pretvarajući moje projekte izrade rukotvorina u vrlo kvalitetne predmete koje ponosno mogu podijeliti.”

SELPHY Square QX10 jednostavan je za upotrebu – jednostavno preuzmite besplatnu aplikaciju SELPHY Photo Layout i povežite ga s njom, nakon čega ćete moći bežično ispisivati izravno s pametnog telefona. „Aplikacija je dobro prilagođena korisniku”, objašnjava Duygu. „Instalirala sam je iz prodavaonice aplikacija na telefonu i zatim odabrala izgled koji najbolje odgovara mom dizajnu. Aplikacija pruža razne opcije, kao što su izgled kolaža ili predlošci posebno dizajnirani za ukrase. Zatim sam uvezla fotografije iz galerije telefona, podešavajući format, položaj i orijentaciju onih koje mi se sviđaju. Aplikacija pruža i opcije za dodavanje teksta, naljepnica ili drugih ukrasnih elemenata. Kad sam bila zadovoljna izgledom, fotografije sam ispisala pisačem SELPHY Square QX10.”

Ispisi s pisača SELPHY Square QX10 mogu trajati do 100 godina,1, što ga čini idealnim za izradu dekoracija koje možete darovati i u njima uživati mnogo narednih Božića. „Fotopapir XS-20L pruža živopisne, glatke i bogate ispise”, kaže Duygu. Poseban zaštitni sloj čini ih otpornima na vodu, prašinu, ulje i otiske prstiju, što znači da će ukrasi i dalje biti izdržljivi i trajni bez okvira s prozirnom folijom.

Konačni rezultat

Snimka odozgo prikazuje izbor božićnih ukrasa s fotografijama, pisač SELPHY Square QX10 tvrtke Canon, šljokice i blagdanske ukrase.

„Razmislite o dodavanju elemenata koji nešto znače vama ili osobi kojoj ćete darovati ukras”, savjetuje Duygu. „To može biti omiljena boja, dragocjena uspomena ili simbol koji nosi neko značenje.”

Tri božićne dekoracije s fotografijama, ukrašene šljokicama i ispisane pisačem SELPHY Square QX10 tvrtke Canon, vise s grana uz božićno drvce i model blagdanske kućice.

„Nazivam se kreatoricom rukotvorina avanturisticom”, kaže Duygu. „Uživam u prilikama za nepoznata, ali uzbudljiva nova iskustva i rukotvorine.” Duygu potiče druge da pristupe izrađivanju rukotvorina sa sličnom strašću, zabavljajući se s njima i uživajući u procesu jednako kao i u rezultatima. „SELPHY Square QX10 tvrtke Canon omogućuje vam da unesete onaj ključni dašak osobnosti”, dodaje.

„Dodavanje daška osobnosti jedan od najboljih načina za poboljšanje blagdanskih ukrasa, a ništa nije osobnije od sretnih trenutaka”, kaže Duygu. „To je fantastičan način da proslavite omiljene božićne uspomene ili važne trenutke, kao što su prve godine vašeg preslatkog djeteta ili fotografija prosidbe. Božić je također vrijeme kad se prisjećamo dragocjenih uspomena i ljudi koji su nam dragi. To može biti način da odamo počast voljenim osobama koje možda nisu s nama tijekom blagdana ili da obilježimo posebne trenutke s obitelji i prijateljima.”

Duygu je utvrdila da su se ukrasi mogli „brzo i lako izraditi” i smatra da bi to bila odlična aktivnost u kojoj biste zajedno mogli uživati kako biste potaknuli blagdansko raspoloženje. „Božić je vrijeme kad se tradicije prenose generacijama”, zaključuje. „Dodavanje fotografija ukrasima može samo po sebi postati tradicija, stvarajući dojam kontinuiteta i vizualnog prikazivanja obiteljske povijesti.

„Personalizirani ukrasi imaju posebno značenje i sentimentalnu vrijednost”, nastavlja. „Prilagođavanjem ukrasa imenima, fotografijama ili porukama možete napraviti jedinstven dar. Taj osobni pečat pokazuje promišljenost i brigu, što daje smisao daru.”

Ostale ideje za blagdanske papirnate ukrase

Blagdanski duh u ovo doba godine ispunjava Duygu radošću. „Osjećam toplinu, ljubaznost i zajedništvo”, kaže. „Kako se približavamo novoj godini, ispunjena sam uzbuđenjem te prihvaćam priliku za nove početke i razmišljam o pozitivnim trenucima koje donosi blagdansko razdoblje.”

Duygu svake godine izrađuje određenu vrstu ukrasa – naročito izvezene ukrase za drvce, zlatne vijence i obnovljene predmete za blagdansko vrijeme. „Upotrebom pisača SELPHY tvrtke Canon otvara se cijeli svijet mogućnosti za izradu jedinstvenih i personaliziranih božićnih ukrasa i dekoracija”, zaključuje. Misli da bi pisač ubuduće bio odličan za izradu prilagođenih oznaka za darove – dodavanjem imena, blagdanskih dizajna i fotografija koje će ih učiniti posebnima. Adventski kalendar još je jedna ideja za koju smatra da bi dala dobre rezultate, naročito zato što možete odlijepiti poleđinu i pretvoriti ispise u naljepnice: „Mogli biste ispisati male fotografije ili brojeve koji će označiti svaki dan do Božića i zatim ih pričvrstiti na traku ili dasku.”

Duygu potiče svakoga tko izrađuje božićne ukrase prvi put da prigrli kreativni proces i zabavi se. „Izrada ukrasa može biti predivan način izražavanja osobnog stila i dodavanja daška osobnosti blagdanskim dekoracijama”, kaže. „Nemojte zaboraviti da je radost izrade ukrasa u procesu, a ne samo krajnjem rezultatu. Prigrlite sve nesavršenosti i uživajte u zadovoljstvu stvaranja nečeg jedinstvenog.”

Napisala Kat Halstead

 1. Kad se pohrani u album. Na temelju ubrzanog testiranja uz pretpostavku da je temperatura 23 °C, a vlažnost 50 %.

Slični proizvodi

 • Pisači za upotrebu kod kuće

  SELPHY SQUARE QX10

  Čuvajte svoje dragocjene uspomene u obliku prelijepo izrađenih ispisa koje bežično možete izraditi bilo gdje.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  SELPHY CP1500

  Ovaj kompaktni fotopisač jednostavan za upotrebu omogućuje izradu vrlo izdržljivih ispisa bogatih boja u roku od nekoliko sekundi.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  Canon Zoemini 2

  Osigurajte trenutačne ispise s pametnog telefona u bilo koje vrijeme i bilo gdje uz džepni pisač Zoemini 2 s baterijskim napajanjem.
 • Slični članci

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Papirnati ukrasi za stol

  Napravite predivne ukrase za stol za sve prilike uz Creative Park.

 • ISPISIVANJE I IZRAĐIVANJE

  Ispisivanje božićnih čestitki

  Uredite vlastito blagdansko fotografiranje i ispišite prilagođene božićne čestitke.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Najbolji prijenosni pisači tvrtke Canon

  Istražite asortiman kompaktnih pisača tvrtke Canon i saznajte koji vam najbolje odgovara.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Napravite „eksplozivnu” kutiju iznenađenja

  Lini Trinh dijeli svoju „eksplozivnu” kutiju iznenađenja koju je izradila s pomoću pisača SELPHY CP1500 tvrtke Canon.