KREATIVNO ISPISIVANJE

Izvan ovog svijeta: papirnate rukotvorine s temom svemira

Dohvatite zvijezde uz Creative Park tvrtke Canon, pisač PIXMA, papir, škare i ljepilo.
Papirnati astronaut sjedi na drvenom stolu, okružen drugim predlošcima za izrađivanje papirnatih rukotvorina s temom svemira iz usluge Creative Park tvrtke Canon.

Dječje faze mogu se mijenjati poput vjetra pa su zato papirnate rukotvorine koje se mogu reciklirati odličan način za istraživanje novih strasti. Dostupna kao web-mjesto i aplikacija, usluga Creative Park fantastičan je i besplatan resurs s tisućama predložaka i ideja za izradu papirnatih rukotvorina. Ljubiteljima svemira na raspolaganju je mnoštvo opcija, pogodnih za kreatore rukotvorina svih uzrasta i razina vještine, od jednostavnog vrtuljka sa sunčevim sustavom do vrlo detaljne replike marsovskog rovera „Curiosity”.

Izrađivanje papirnatih rukotvorina pruža i mogućnost učenja kroz aktivnost, potičući mlade umove na pitanja i razvijajući maštu, tako da ćete tjednima igrati igre s temom svemira. Izrađivanje kozmičkih papirnatih rukotvorina možete čak povezati s nadolazećim nebeskim događajem, kao što je supermjesec, pomrčina ili kiša meteora.

Mike i Gen Sidaway te njihovih troje djece – Chloe, Halle i Luke – ozbiljno su zainteresirani za svemir i jedva su dočekali lansirati svoje astronomske dizajne. Otkrijte kako su se snašli.

Planirajte svoju međuzvjezdanu avanturu

Obitelj sjedi oko stolića za kavu na kojem se nalazi pisač PIXMA tvrtke Canon i izbor modela papirnatih rukotvorina s temom svemira izrađenih prema predlošcima iz usluge Creative Park.

„Ovo ne samo da je bio divan način zajedničkog provođenja vremena, već i način da se usredotočimo na sadašnji trenutak”, oduševljeno kaže Gen, uz koju su ovdje na fotografiji Mike, Chloe, Halle i Luke. „Sljedeće ću isprobati predloške za spomenare, a tu je i mnogo sezonskih ukrasa koje želim izraditi.”

Kao i većina opcija za papirnate rukotvorine koje možete pronaći u usluzi Creative Park, svemirski modeli ne zahtijevaju posebnu opremu. Obavezno provjerite upute za svaki predložak koji odaberete, jer ponekad za neke od njih trebate predmete kao što su vrpca, elastične trake ili olovke za bojanje. Ovo je popis općenite opreme koju ćete trebati:

 • Aplikacija Creative Park (ili web-mjesto)
 • Pisač PIXMA tvrtke Canon, kao što je PIXMA TS7650i
 • Mat fotopapir tvrtke Canon ili standardni papir za pisač tvrtke Canon (provjerite smjernice za predloške)
 • Škare
 • Ravnalo ili olovka bez tinte za oblikovanje rubova
 • Ljepilo ili obostrano ljepljiva traka

Odaberite predložak s temom svemira

Osoba pretražuje predloške s temom svemira u usluzi Creative Park tvrtke Canon na prijenosnom računalu. Pokraj prijenosnog računala nalazi se pakiranje fotopapira tvrtke Canon, a iza njega na polici pisač PIXMA tvrtke Canon i sastavljeni papirnati astronaut.

Gen i Mike pratili su ocjene sa zvjezdicama za svaki od predložaka u usluzi Creative Park koje su im poslužile kao vodič prilikom odlučivanja koji modeli najbolje odgovaraju razini vještine njihove djece. „Jako mi se sviđa koliko je različitih predložaka dostupno”, kaže Gen. „Djevojke su već odabrale kuće za lutke koje žele napraviti, a Lukeu se sviđa izgled rukotvorina s temom dinosaura.”

Odabir dizajna koji odvažno želite istražiti zvuči dovoljno jednostavno, ali uz brojne mogućnosti za izradu papirnatih rukotvorina inspiriranih svemirom odabir bi mogao biti teži nego što mislite. Dok će viseći ukras u obliku mjeseca jarkih boja oduševiti manju djecu, niz raketa, kao što su Saturn V ili komplet svemirskih letjelica, potaknut će starije umove na učenje tijekom izrađivanja rukotvorina. Razgovor o tome što bi vaše dijete željelo napraviti odličan je način da počnete istraživati temu – od planeta našeg solarnog sustava do načina na koji funkcionira svemirska letjelica. Mogli biste i sami nešto naučiti!

Svaki predložak za izrađivanje papirnatih rukotvorina ima ocjenu sa zvjezdicama, koja naznačuje razinu složenosti, i informacije o približnom vremenu potrebnom za izradu. Obitelj Sidaway ima djecu različitih dobi, pa je važno da mudro odaberu. „Ocjene su bile doista korisne”, objašnjava Gen. „Creative Park je ogroman i ima mnogo izbora pa su nam pomogle da odlučimo što bi bilo najbolje za svako dijete. Doista ima ponešto za svakoga.”

Pripremite se za ispisivanje

Ruka drži rub predloška iz usluge Creative Park koji izlazi iz pisača PIXMA tvrtke Canon koji se nalazi pokraj sastavljenih modela papirnatih rukotvorina s temom svemira.

„Doista me impresioniralo koliko je jednostavno podesiti PIXMA TS7650i tvrtke Canon; samo ga ukopčate i on vas doslovno vodi kroz proces”, kaže Mike. „I samo ispisivanje nevjerojatno je jednostavno, bilo da smo upotrebljavali aplikaciju za pametne telefone ili računalo.”

Kad odaberete dizajn, odaberite ispisivanje i u roku od nekoliko sekundi predložak će biti spreman. Mike kaže da mu se svidjela praktičnost ispisivanja izravno s pametnog telefona putem aplikacije Creative Park. „Pokušali smo ispisivati izravno iz aplikacije i s računala, a obje su metode doista jednostavne i intuitivne”, dodaje. „Samo slijedite jednostavne upute i ostalo prepustite pisaču.”

Predlošci se ispisuju u roku od nekoliko sekundi i odmah su suhi na dodir, zahvaljujući dugotrajnoj tinti PIXMA pisača. „Bilo mi je drago što su se predlošci tako brzo ispisali, jer to znači da svako dijete ima nešto za raditi”, kaže Gen. „U suprotnom bi moglo biti mnogo čekanja, što bi značilo da bi djeci postalo dosadno pa bi možda otišla raditi nešto drugo. Osim toga, zahvaljujući mat fotopapiru tvrtke Canon koji smo upotrijebili, tinta se lijepo nanijela pa nije bilo mrlja.”

Sastavljanje predložaka

Majka pomaže sinu škarama izrezati predložak za izradu papirnatih rukotvorina s temom svemira iz usluge Creative Park tvrtke Canon.

Od izrezivanja i oblikovanja rubova do savijanja i lijepljenja, svaki član obitelji sudjelovao je u izradi papirnatih modela s temom svemira.

Dvoje djece sjede za stolom, jedno drži knjižicu s činjenicama o Suncu, a drugo sastavljeni predložak za papirnate rukotvorine iz usluge Creative Park.

Sunce je 149 milijuna kilometara udaljeno od Zemlje – samo jedna od brojnih činjenica o svemiru koje su djeca obitelji Sidaway naučila dok su izrađivala rukotvorine.

Nakon ispisivanja predloška vrijeme je za izrezivanje i presavijanje. Možete upotrijebiti škare ili, za naprednije predloške, nož za rukotvorine i dasku za rezanje. Ne zaboravite oblikovati linije nakon presavijanja kako bi predlošci zadržali oblik i slijedite popis detaljnih uputa koje su dostupne uz većinu predložaka. „Proučite uzorke i unaprijed odredite tko će izraditi koji dio”, kaže Mike.

Gen dodaje: „Moj najbolji savjet je da upotrijebite staru olovku u kojoj nema tinte i ravnalo za oblikovanje rubova dijelova. Neće prerezati papir, ali će ipak ostaviti dovoljno dubok trag – i ne zaboravite to učiniti prije lijepljenja.”

Za spajanje predložaka možete upotrijebiti PVA ljepilo, pištolj s ljepilom, ljepljive točke, ekološki prihvatljivu alternativu ili čak traku – ljepilo koje upotrijebite također može odrediti hoće li se vaše kreacije moći reciklirati. Neke predloške možda ćete trebati pričvrstiti kopčama ili čavlićima dok se suše kako bi zadržali oblik. Gen preporučuje upotrebu ljepila koje se brzo suši ili čak tanke obostrane trake kako bi se ubrzalo lijepljenje.

Kako biste povećali samopouzdanje svog djeteta, dopustite mu da samostalno svlada neke zadatke, a druge modele sastavite zajedno u svrhu zbližavanja obitelji. To je strategija koju su Mike i Gen upotrijebili, a njihova kćer Chloe rekla je da je doista uživala. „Učili smo o svemiru u školi, ali izrađivanjem modela strukture Sunca s mamom naučila sam stvari koje nisam znala. Osim toga, bilo je lijepo provoditi vrijeme zajedno kao obitelj, radeći nešto kreativno.”

Osim modela Sunca i popratne knjižice s činjenicama, Chloe i Gen radili su i na složenijem modelu astronauta, dok je Mike pomogao Halle i Lukeu s dioramama Marsa i Mjeseca. „Mlađi su uživali u izrezivanju i lijepljenju, ali mislim da im se najviše svidjelo igrati se s astronautom na dioramama kad je sve bilo izrađeno”, kaže Mike.

Pokrenite igru

Osoba na policu stavlja papirnato Sunce, izrađeno prema predlošku iz usluge Creative Park.

„Toliko sam iznenađena, ali i toliko sretna što smo zajedno kao obitelj toliko uživali u izrađivanju ovih edukacijskih i zabavnih papirnatih modela”, kaže Gen. „Ne samo da se djeca još uvijek igraju s njima, nego i pričaju o tome koliko su uživala u njihovoj izradi.”

Dijete stavlja papirnatog astronauta u dioramu Mjeseca iz usluge Creative Park.

Sastavljanje predložaka za papirnate rukotvorine iz usluge Creative Park nije samo zabavna i ispunjavajuća obiteljska aktivnost, već se modelima možete uvijek iznova igrati. Halle i Luke proveli su sate pretvarajući se da astronaut istražuje nove planete.

Kad završite s izrađivanjem rukotvorina i kad se ljepilo osuši, zavalite se i divite se svom djelu te započnite svemirsku avanturu. „Dobro smo se zabavili igrajući se astronautom”, oduševljeno kaže srednje dijete Halle. „Pretvaramo se da ide na avanture po cijeloj kući, skačući s planeta na planet. Sviđa mi se koliko detalja ima i kako mu možete pomicati ruke i noge.” Najmlađi Luke dodaje: „Volim kad leti zrakom.”

Osim igranja s novim svemirskim modelima, Gen kaže da će se odlično uklopiti u dječje sobe. „Diorame izgledaju vrlo privlačno na policama s knjigama, a osim toga, to su sve stvari s kojima se mogu uvijek iznova igrati.” Da ne spominjem da je to opipljiva topla uspomena na vrijeme lijepo provedeno s obitelji.

Stoga, sljedeći put kad vaše dijete podigne pogled prema nepreglednom noćnom nebu i pita vas što se tamo nalazi, upotrijebite Creative Park kako biste utažili njegovu žeđ za znanjem i potaknuli mu maštu. Možda ćete dobiti inspiraciju za ispisivanje onoga što vidite kroz teleskop ili fotografiranje planeta, zvijezde ili satelita kako biste ih usporedili. Pregledajte našu stranicu na Pinterestu i pronađite dodatnu inspiraciju za izrađivanje papirnatih rukotvorina te ne zaboravite svoje fantastične kreacije podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku #MadeWithPIXMA.

Napisala: Natalie Denton

Slični proizvodi

 • PIXMA TS7650i

  Pisači za upotrebu kod kuće

  PIXMA TS7650i

  Brz i vrlo kvalitetan pisač koji se neprimjetno uklapa u vaš dom zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i jednostavnoj upotrebi.
 • Tintni pisači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat fotopapir omogućava izradu vrlo kvalitetnih fotografija, grafika i teksta s mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije primjene kao što su čestitke, promotivni materijali i umjetnička djela izrađena od papira.
 • Slični članci