CANON EOS R5

Moćne profesionalne radne značajke

Fotoaparatom EOS R5 moguće je snimati slike od 45 megapiksela s do 20 kadrova u sekundi, s istovremenim automatskim izoštravanjem s praćenjem. Zahvaljujući tim radnim značajkama – koje omogućuje posebno izrađeni procesor DIGIC X – možete snimati slike koje je prije bilo nemoguće snimiti.
Biciklist s brdskim biciklom izvodi vratolomiju u zraku okrenut prema suncu. Slika je snimljena odostraga i uokvirena crvenim makovima i travom s brežuljka

Martin Bissig bio je jedan od prvih profesionalaca koji je testirao sposobnosti snimanja fotoaparata Canon EOS R5, snimajući brze akcijske snimke brdskih biciklista i skateboardera. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS R5 s objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 15 mm, 1/800 s, f/9, uz ISO 250. © Martin Bissig

Brže no nikada prije

Fotoaparat EOS R5 omogućuje snimanje prolaznih trenutaka kao nikada prije, snimanjem slika punog kadra od 45 megapiksela s nevjerojatnih 201 kadrova u sekundi, u potpunoj tišini i s punim automatskim izoštravanjem i automatskom ekspozicijom s praćenjem.

Neovisno o tome snimate li sport, izvještaje, divlje životinje ili portretirate, fotoaparatom EOS R5 imate veće šanse snimiti savršen trenutak. A kada trebate mehanički zatvarač, kontinuirano snimanje dostupno je s munjevitih 12 fps1: to su najbolje performanse u klasi fotoaparata punog okvira bez zrcala.

EOS R5

© Robert Marc Lehmann

© Martin Bissig / Ambasador tvrtke Canon

© Ulla Lohmann / Ambasador tvrtke Canon

© Martin Bissig / Canon Ambassador

Vrhunsko elektroničko tražilo

EOS R5 ima elektroničko tražilo koje je tako napredno da imate dojam da ništa ne stoji između vas i objekta koji fotografirate. S razlučivošću od 5,76 milijuna točaka, pokrivenošću od 100 posto i brzinom osvježavanja od 120 fps potpuno uranjate u scenu, uz pregled izgleda slika pri fotografiranju.

Elektroničko tražilo nadopunjuje dodirni zaslon Vari-angle od 3,15'' i s 2,1 milijuna točaka, koji se zakreće od kućišta fotoaparata i okreće za 270˚ za ugodno snimanje iz svih kutova. Zaslon se također može zakrenuti i spremiti uz kućište fotoaparata radi zaštite.

Senzor na poleđini fotoaparata EOS R5 automatski prebacuje između elektroničkog tražila i zaslona pri podizanju fotoaparata na oko, a može se konfigurirati različito za zaklopljen ili otklopljen zaslon.

EOS R5 može se i programirati tako da pozadinsko osvjetljenje LCD zaslona bude isključeno kako bi korisnici mogli isključiti LCD zaslon i umjesto njega upotrebljavati elektroničko tražilo, pregledavajući snimke na većem LCD zaslonu. To je postupak poznat svim korisnicima DSLR fotoaparata.

Procesor slike DIGIC X

Fenomenalnom brzinom kontinuiranog snimanja fotoaparatom EOS R5, njegovom iznimnom kvalitetom slike i u klasi najboljim automatskim izoštravanjem upravlja procesor DIGIC X, koji pogoni i druge funkcije fotoaparata te osigurava brzo i odzivno rukovanje.

Dva utora za kartice s CFexpress

EOS R5 ima dva utora za memorijske kartice: jedan za univerzalno kompatibilne SD kartice (s podrškom za vrlo brze SD medije vrste UHS-II); i drugi za iznimno brze kartice CFexpress, koje osiguravaju nevjerojatnu brzinu potrebnu za održavanje nizova od 20 fps za do 180 datoteka RAW i neke od videoformata više razlučivosti fotoaparata EOS R5.


CFexpressV90 UHS-II SD
Maks. brzina prijenosa1,97 GB u sekundi321 MB u sekundi


Budući da je fotoaparat iznimno prilagodljiv, to vrijedi i za način na koji se mogu upotrebljavati kartice. Moguće je podesiti fotoaparat i spremiti postavke na jednu od memorijskih kartica. To vam omogućuje dijeljenje postavki s prijateljem ili, ako imate dva fotoaparata, njihovo kopiranje na oba fotoaparata. Ta je značajka korisna i kad se fotoaparat šalje na servis – sve postavke možete učitati kad ga dobijete natrag.

Canon EOS R5 prikazan korisniku zdesna. Dva utora za kartice ispod bočnog poklopca.

Canon EOS R5 također ima dva utora za kartice – jedan brzi utor za CFexpress kartice i jedan univerzalno kompatibilni utor za SD kartice.

Baterija većeg kapaciteta

EOS R5 napaja napredna baterija LP-E6NH, s 20 posto većim kapacitetom od starijih baterija LP-E6N, koja je pod strogim uvjetima testiranja omogućila snimanje 490 snimaka s jednim punjenjem* – te znatno više u stvarnim uvjetima snimanja.

Baterije LP-E6NH moguće je puniti u isporučenom punjaču baterije ili u fotoaparatu putem USB C 3.1, s mogućnošću napajanja od 5 V / 1,5 A. Također je dostupno hvatište s baterijom BG-R10, u koje je moguće istovremeno smjestiti dvije baterije za dulja vremena snimanja.

Starije baterije LP-E6 i LP-E6N kompatibilne su s fotoaparatom EOS R5, premda su najveće brzine snimanja i punjenje u fotoaparatu nedostupni kada se upotrebljava LP-E6.

* Prema standardima CIPA i pri 23 ˚C, s LCD zaslonom u načinu rada za uštedu energije

Profesionalna kvaliteta izrade

Fotoaparat EOS R5 konstruiran je s kućištem od slitine magnezija, koje je izrađeno za zahtjevnu profesionalnu upotrebu. Zaštitne brtve štite od prašine i vlage te omogućuju pouzdano snimanje, bez obzira na vremenske neprilike.

EOS R5

Slični članci

 • ČLANAK

  Prve snimke fotoaparatom Canon EOS R5: snimanje predivnih detalja prirode

  Ulla Lohmann i Robert Marc Lehmann pokazuju kako senzor od 45 MP i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju daje spektakularne rezultate pri snimanju na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje fotoaparatom Canon EOS R5 u 8K i 4K pri visokoj preciznosti uzorkovanja

  Kod prvih videosnimaka fotoaparatom Canon EOS R5, Martin Bissig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vrijeme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 značajki koje za koje morate znati

  Otkrijte značajke koje model EOS R5 čine revolucionarnim, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP s do 20 fps te videomaterijal 8K RAW.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 u usporedbi s modelom EOS R6 – koji vam više odgovara?

  Tvrtka Canon predstavlja čak dva revolucionarna fotoaparata bez zrcala sa senzorom punog kadra. Koji vam više odgovara? Donosimo usporedbu modela EOS R5 i EOS R6.

  1. Elektronički zatvarač do pribl. 20 fps s praćenjem s automatskim izoštravanjem/automatskom ekspozicijom: primjenjivo je na neke objektive RF/EF kada je otvor blende potpuno otvoren. Popis kompatibilnih objektiva potražite na službenom web-mjestu tvrtke Canon. Brzina snimanja u nizu razlikuje se ovisno o brzini zatvarača, otvoru blende, stanju otvora blende tijekom snimanja u nizu, uvjetima objekta, svjetlini (posebno u prigušenim uvjetima) te vrsti objektiva. Mehanički zatvarač do pribl. 12 fps s praćenjem s automatskim izoštravanjem/automatskom ekspozicijom: pri upotrebi objektiva RF i nekih objektiva EF. Popis kompatibilnih objektiva potražite na službenom web-mjestu tvrtke Canon. Snimanje u nizu razlikuje se u do 3 faze, ovisno o vrsti baterije, preostaloj napunjenosti baterije, upotrijebljenom objektivu, temperaturi, postavci ugrađene veze Wi-Fi (uključena/isključena) te upotrebi hvatišta s baterijom i jedinice WFT, istosmjernog adaptera ili USB adaptera za napajanje. Uz prethodne čimbenike, maksimalna brzina snimanja u nizu može se smanjiti zbog brzine zatvarača, otvora blende, upotrebe bljeskalice, obrade za smanjenje treperenja, uvjetima objekta, svjetlini (posebno na tamnom mjestu).