CANON EOS R5

Obrada slike Dual Pixel RAW

U načinu rada Dual Pixel RAW fotoaparat EOS R5 fotografima omogućuje nevjerojatne prilagodbe slika tijekom snimanja – i nakon snimanja. Podešavajte položaj izoštrenosti, zamućenje i osvjetljenost na portretima, a promjenom jasnoće pozadine izvucite ono najbolje iz krajobraza.

Kako funkcionira

Svaki od piksela na senzoru od 45 megapiksela u fotoaparatu EOS R5 izrađen je od dvije na svjetlo osjetljive površine. U načinu rada Dual Pixel RAW pri svakom snimanju snimaju se dvije slike: jedna s lijevim na svjetlo osjetljivim površinama; druga s desnim. Usporedbom vrlo malih razlika u perspektivi na svakoj od tih slika u datoteku RAW moguće je uvrstiti dubinsku kartu, što znači da se temeljem tih trodimenzionalnih podataka na krajnjem ishodu mogu provoditi suptilne prilagodbe.

Prilagodbe Dual Pixel RAW provode se besplatno dostupnim softverom Canon Digital Photo Professional. EOS R5 donosi novu mogućnost primjene ponovnog osvjetljenja portreta i jasnoće pozadine u fotoaparatu.

Ponovno osvjetljenje portreta

(U fotoaparatu)

Ova nova funkcija fotoaparata mijenja izgled svjetla na licima objekata portreta. U naknadnoj obradi je, simulirajući efekt reflektora, moguće promijeniti intenzitet, raspršenje i smjer svjetla, što omogućuje osvjetljenje, zatamnjenje ili promjenu položaja sjena.

Jasnoća pozadine

(U fotoaparatu)

Selektivno primijenite pojačanje jasnoće na pozadinu fotografije u izborniku fotoaparata za uređivanje formata – odlično za fotografije krajobraza kada se treba probiti kroz izmaglicu u daljini i pojasniti pozadinu.

Bez povećane jasnoće pozadine

Povećana jasnoća pozadine

Mikro podešavanje slike

(Softver Digital Photo Professional)

Softverom Digital Photo Professional točku maksimalne izoštrenosti moguće je malo pomaknuti iz položaja u kojem je bila pri snimanju snimke. To je odlično za fotografe portreta koji žele precizno ugoditi kritičnu izoštrenost, primjerice ako oči objekta nisu savršeno izoštrene.

Pomak zamućenja pozadine

(Softver Digital Photo Professional)

S Dual Pixel RAW Optimizer u softveru DPP izgled i dojam neizoštrenih područja fotografije moguće je podesiti pomicanjem gledišta slike s lijeva na desno.

Smanjenje odbljeska i dvostruke slike

(Softver Digital Photo Professional)

Još jedna funkcija Dual Pixel RAW Optimizer u softveru DPP pomaže smanjiti pojavu artefakata uzrokovanih jarkim izvorima svjetlosti u kadru. Perspektive slika lijevih i desnih dvostrukih piksela uspoređuju se i selektivno zamjenjuju tako da se odbljesci i dvostruke slike smanjuju na minimum ili uklanjaju.

Digital Photo Professional

Digital Photo Professional (DPP) je obrada slika RAW moćnih radnih značajki, softver za pregled i uređivanje za digitalne fotoaparate EOS i modele PowerShot kompatibilne s formatom RAW.

Slični članci

 • ČLANAK

  Prve snimke fotoaparatom Canon EOS R5: snimanje predivnih detalja prirode

  Ulla Lohmann i Robert Marc Lehmann pokazuju kako senzor od 45 MP i automatsko izoštravanje s praćenjem očiju daje spektakularne rezultate pri snimanju na otvorenom.

 • ČLANAK

  Snimanje fotoaparatom Canon EOS R5 u 8K i 4K pri visokoj preciznosti uzorkovanja

  Kod prvih videosnimaka fotoaparatom Canon EOS R5, Martin Bissig i Ivan D’Antonio istražili su kako 8K mogućnosti skraćuju vrijeme snimanja i proširuju kreativne opcije.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5: 10 značajki koje za koje morate znati

  Otkrijte značajke koje model EOS R5 čine revolucionarnim, uključujući mogućnost snimanja fotografija od 45 MP s do 20 fps te videomaterijal 8K RAW.

 • ČLANAK

  Canon EOS R5 u usporedbi s modelom EOS R6 – koji vam više odgovara?

  Tvrtka Canon predstavlja čak dva revolucionarna fotoaparata bez zrcala sa senzorom punog kadra. Koji vam više odgovara? Donosimo usporedbu modela EOS R5 i EOS R6.