Svjetlo – jednostavno poput 1, 2, 3!

UPOZNAJTE OSVJETLJENJE

Odlično se zabavljate, uzmete telefon i snimite trenutak, ali rezultati su pomalo razočaravajući. Nedostaje im živost, energija i intimnost trenutka. Svi smo to doživjeli...

Razumijevanje i kontroliranje postavki osvjetljenja na fotoaparatu tvrtke Canon transformirat će fotografije i videozapise te omogućiti snimanje nezaboravnih trenutaka u njihovoj punoj ljepoti. Trebate biti upućeni u tri ključne stvari – ISO, brzina zatvarača i otvor blende. To je sve!

1.
ISO je osjetljivost fotoaparata na svjetlo – viši ISO brojevi idealni su za uvjete slabog osvjetljenja. Visoke ISO vrijednosti daju i zrnatost fotografijama kako bi se postigao onaj teksturirani starinski dojam! Niže ISO vrijednosti idealne su za sunčane dane i svijetle prostorije. Niske ISO vrijednosti ističu i bogatstvo boja!

2.
Brzina zatvarača kontrolira vrijeme koje će blenda fotoaparata ostati otvorena i količinu svjetlosti koju propušta. Veće brzine zatvarača propuštaju manje svjetlosti, a manje brzine zatvarača propuštaju više svjetlosti, pa lako možete kompenzirati koliko je svjetlo jarko ili slabo u svakoj mogućoj situaciji.

3.
Otvor blende određuje veličinu otvora koji propušta svjetlost, a naziva se i f broj. Manji otvori blende kao što je f/2.8 propuštaju više svjetlosti, a veći otvori blende kao što je f/8 propuštaju manje svjetlosti. To vam pruža kreativnu kontrolu čak i kad se uvjeti razlikuju, npr. oblačni dani.


I to je sve što trebate znati! Naravno, zabavan način da naučite je da jednostavno počnete snimati fotoaparatom. To je i najbolji pristup za brzo razumijevanje kako se ta tri čimbenika (ISO, brzina zatvarača i otvor blende) kombiniraju kako bi se postigli najbolji rezultati u svakoj situaciji.

SRETNO!