The Milky Way arcs across the sky above the rocky shores of a lake.

FOTOGRAFIRANJE PRIRODE

Zvjezdano nebo: 5 savjeta za snimanje noćnog neba

Doista je čaroban doživljaj stajati pod noćnim nebom i gledati zvijezde. A sada, zahvaljujući naprecima u tehnologiji fotoaparata, izaći van i snimiti nevjerojatne fotografije lakše je nego ikada.

Želite se okušati u astrofotografiji? Ovo su naši najpopularniji savjeti za najbolji način snimanja ljepote zvjezdanog neba.

1. Provjerite vremensku prognozu

Prije nego što izađete snimati, ne zaboravite provjeriti kakvo je vrijeme jer će vam trebati vedro noćno nebo kako biste dobili odlične snimke zvijezda. Međutim, djelomično oblačno vrijeme može unijeti ugođaj u fotografije noćnog neba pa budite kreativni i iskoristite ga. Ako su oblaci relativno mirni, manje je vjerojatno da će izgledati zamućeni na snimkama gdje koristite dugu ekspoziciju. Kao i kod svih dugih ekspozicija, održavanje fotoaparata stabilnim od ključne je važnosti kako bi se izbjegli neželjeni tragovi svjetlosti ili zamućenje. Upotrebljavajte stativ za snimanje jasnih, čistih slika zvjezdanog neba i pazite na vjetar koji može uzrokovati pomicanje oblaka i tako uništiti snimku.

Slični članci
A close up of a full moon above a lone tree in a field.

TEHNIKE NOĆNE FOTOGRAFIJE

8 najboljih savjeta za fotografiranje Supermjeseca

Otkrijte kako fotografirati jedan od najljepših prizora na noćnom nebu.

Chasing the Northern Lights

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Lov na polarnu svjetlost

Join Markus Morawetz i njegova obitelj na putovanju dugom 9000 km s fotoaparatom Canon EOS R.

Create light trails

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Stvorite svjetlosne tragove

Kako upotrijebiti duge ekspozicije za snimanje tragova svjetla: savjeti pobjednika natječaja Canon Redline Challenge.

2. Pronađite najbolju lokaciju za fotografiranje zvijezda

Kako biste snimili najbolje snimke, morat ćete se zaputiti u prirodu dalje od bilo kakvog svjetlosnog onečišćenja. Gradska svjetla zasjenit će zvijezde, a isto to učinit će i puni mjesec ili čak polumjesec. Na svijetu postoje neka dobro poznata mjesta na kojima možete snimiti nevjerojatne snimke Mliječne staze (kao što je Death Valley u Arizoni), ali ako se samo odvezete izvan grada moći ćete pronaći mjesto na kojem nema umjetnog svjetla.

3. Isprobajte različite postavke

Kako biste snimili zvjezdano nebo, morat ćete preuzeti kontrolu nad fotoaparatom pa promijenite način rada na Ručno i isprobajte različite postavke opisane u nastavku.

  • Izoštravanje: postavite izoštravanje objektiva na beskonačno. To možete učiniti ručno prebacivanjem sklopke na objektivu na ručno izoštravanje. Zatim upotrijebite indikator udaljenosti (ako ga vaš objektiv ima) ili gledajte kroz tražilo i okrećite prsten za izoštravanje dok nešto u daljini ne bude oštro. Nakon što objektiv izoštri na udaljenosti većoj od 6 m, njegova hiperžarišna duljina projicirat će u beskonačnost i zvijezde će biti oštre.

  • Otvor blende: ako želite da zvijezde izgledaju kao točke, a ne kao crte, morat ćete upotrijebiti postavku za širi otvor blende. To će vam omogućiti da u fotoaparat uđe što je moguće više svjetla, uz održavanje relativno kratkog vremena ekspozicije. Imajte na umu da će širi otvor blende rezultirati malom dubinom polja, što znači da će sve neposredno ispred objektiva biti izvan fokusa.
  • Brzina zatvarača: ne zaboravite da zvijezde neprestano trepere. Kako biste snimili što statičnije fotografije zvijezda ili Mliječne staze, brzinu zatvarača postavite na najviše 20 sekundi. Ako brzinu zatvarača postavite na dužu od te, dobit ćete tragove zvijezda.
  • ISO: četvrti čimbenik koji utječe na ekspoziciju fotografija je ISO postavka. Što je ISO broj veći, senzor će biti osjetljiviji na svjetlo koje ulazi kroz otvor blende. Kad budete zadovoljni otvorom blende i brzinom zatvarača za efekt koji pokušavate postići, počnite eksperimentirati s ISO postavkama. Počnite od ISO 1600 i zatim razmotrite (pregledavanjem slika) prima li fotoaparat dovoljno svjetla uz postavku otvora blende i vrijeme ekspozicije za slike koje želite snimiti. Zatim možete prilagoditi ISO vrijednost (na 3200 ili koliko fotoaparat dopušta) kako biste vidjeli kako će to utjecati na rezultate.

4. Kreirajte kompoziciju

Nebo ispunjeno zvijezdama poput točkica jedna je od najčarobnijih stvari koje možete fotografirati. Međutim, možda biste htjeli uzeti u obzir i dodavanje drugih elemenata prilikom kadriranja kako bi slika bila zanimljivija – kao što je zgrada, planine, značajke pejzaža ili reflektivna površina jezera. Samim zvijezdama ponekad može nedostajati perspektiva ili istaknutost, pa uvijek tražite nešto jedinstveno što biste mogli snimiti.

5. Snimite tragove zvijezda

Tragovi zvijezda mogu izgledati dramatično i intrigantno. Trebat će vam mnogo vremena i strpljenja, stativ i daljinska kontrola zatvarača. Efekt uzrokuje Zemljina rotacija – zvijezde su na istom mjestu!

Snimanje tih fantastičnih svjetlosnih linija izazov je, ali izazov koji može dovesti do nevjerojatnih rezultata. Najprije trebate pronaći Sjeverni pol. To možete učiniti koristeći jednu od mnogih aplikacija sa zvjezdanim kartama koje su dostupne na pametnom telefonu. Snimanje Sjevernog pola kao žarišne točke fotografije i upotreba duge ekspozicije rezultirat će kružnim uzorkom oko središnje lokacije, kao što možete vidjeti na slici.

Zvijezde ne emitiraju mnogo svjetla pa koristite visoku ISO vrijednost (800, 1600 ili višu) za snimanje njihovog kretanja. Pazite i eksperimentirajte prije nego što pokušate upotrijebiti dugu ekspoziciju jer se povećanjem ISO vrijednosti povećava i količina šuma na slici.

Maksimalna brzina zatvarača na mnogim fotoaparatima je 30 sekundi pa za dužu ekspoziciju koristite postavku ekspozicije Bulb u ručnom načinu rada. To vam omogućuje da održite zatvarač otvorenim koliko god želite jednostavnim pritiskom u otvoren ili zatvoren položaj. Postavite izoštravanje na beskonačno. Eksperimentirajte i pregledavajte snimke prije nego što isprobate dužu ekspoziciju od približno 30 minuta. Zatim ponovo pregledajte snimku. Možda će vam trebati nekoliko pokušaja – i nekoliko strpljivih noći – prije nego što budete nagrađeni željenim rezultatima.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike