ISPISIVANJE

Tintni u usporedbi s laserskim pisačima: koji vam najbolje odgovara?

Otkrijte razlike između tintnih i laserskih pisača tvrtke Canon te saznajte koja vrsta pisača najbolje odgovara vašim potrebama i vašem budžetu.
S lijeve strane tintni pisač MegaTank tvrtke Canon nalazi se na drvenom stolu, a s desne strane višefunkcijski laserski pisač i-SENSYS tvrtke Canon.

Koji je pisač savršen? Odgovor će se razlikovati od osobe do osobe. Svi s vremena na vrijeme moramo ispisivati dokumente, ali mnogi od nas vole i biti kreativni s rukotvorinama ili ispisivati fotografije, dječje domaće radove i studentske projekte. Mnogi od nas pokrenuli su posao kod kuće ili u malom uredu, radeći od tamo barem dio vremena, tako da trebaju mogućnost kreiranja profesionalnih crno-bijelih dokumenata ili poslovnih dokumenata u boji.

Koja je vrsta pisača pravi odabir za vas uvelike ovisi o zadacima ispisivanja koje najčešće trebate. To se razlikuje ovisno o tome ispisujete li poslovne dokumente s mnogo teksta, ispise fotografija ili oboje; na obični papir, sjajni fotopapir ili čak papir za umjetničke reprodukcije; uglavnom crno-bijelo ili u boji; te pojedinačne ispise ili veće serije. Drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir mogu obuhvaćati brzinu ispisivanja, fizičke dimenzije pisača, najveći format ispisa koji može proizvesti i ukupan trošak po ispisu, uključujući tintu/toner i papir.

Canon proizvodi širok asortiman tintnih i laserskih pisača koji će zadovoljiti sve potrebe i budžete. Razmotrimo pobliže glavne razlike između te dvije vrste pisača i nekih od vodećih modela u svakoj seriji, kako bismo vam pomogli u odabiru savršenog pisača.

Pisač PIXMA tvrtke Canon ispisuje živopisnu fotografiju rajčica za kojima poseže ruka koja ih uzima.

Savršen za fotografe entuzijaste, 3 u 1 tintni pisač PIXMA G640 tvrtke Canon upotrebljava šest tinti na bazi topivih bojila za poboljšani raspon tonova boja i ljestvicu boja te ima skener visoke razlučivosti. Uz punjive spremnike s tintom MegaTank umjesto standardnih, cijeli komplet tinti dovoljan je za 3800 fotografija od 4 x 6 inča i može ispisivati fotografije bez obruba u formatima do A4. Za ispisivanje dokumenata dostupno je dovoljno tinte za 3700 crno-bijelih ili 8000 A4 stranica u boji.

Tintni i laserski pisači: kako rade

Najbitnija razlika između tintnih i laserskih pisača je da se tintni temelje na mokrim, a laserski na suhim procesima. Tintni pisači nanose tekuću tintu na papir, dok laserski pisači upotrebljavaju suhi toner koji se nanosi na stranicu valjkom visoke temperature.

No to nije sve. Tintni pisači obično upotrebljavaju tinte na bazi topivih bojila, ali neki upotrebljavaju pigmentne tinte koje se različito ponašaju na različitim vrstama papira – obično se manje apsorbiraju pa ispisi mogu biti oštriji, ali manje živopisnih boja. Osim toga, ovisno o modelu, tintni pisači tvrtke Canon mogu upotrebljavati od tri do deset različitih boja tinte. Teoretski, što je više boja tinte, to je veći raspon boja koje pisač može reproducirati – ali u praksi razlike mogu biti suptilne i vjerojatno će biti važne samo za predane fotografe koji žele izraditi ispise fotografija potpuno vjernih boja.

Usporedba trajnosti tinte

Općenito govoreći, pigmentne tinte koje se upotrebljavaju kod tintnih pisača izdržljivije su i otpornije na mrlje na običnom papiru nego tinte na bazi topivih bojila te pružaju tamniji, oštriji tekst. Stoga su idealne za ispisivanje dokumenata. Usporedbe radi, tinte na bazi topivih bojila pogodnije su za ispisivanje fotografija na sjajnom papiru. Manje molekule tinte na bazi topivih bojila mogu se potpuno apsorbirati ispod zaštitnog gornjeg sloja sjajnog fotopapira, čime se dobiva glađi sjaj. Neki tintni pisači iz asortimana PIXMA tvrtke Canon kombiniraju pigmentnu crnu tintu za ispisivanje teksta te cijan, magenta, žutu i crnu tintu na bazi topivih bojila za vrlo kvalitetno ispisivanje fotografija, dok asortiman poslovnih pisača MAXIFY tvrtke Canon ima pigmentnu tintu za izuzetnu izdržljivost i oštar ispis dokumenata.

Kad se traži vrhunska izdržljivost i otpornost na mrlje prilikom izrađivanja crno-bijelih ispisa i onih u boji na običnom papiru, laserske pisače teško je nadmašiti za ispisivanje poslovnih dokumenata. Štoviše, ti se dokumenti mogu arhivirati duže vrijeme u zaštićenim okruženjima, kao što su biblioteke i uredska skladišta.

Tintni pisači pružaju slična svojstva arhiviranja zahvaljujući pigmentnim tintama i tehnologiji ChromaLife 100 tvrtke Canon. Kad se upotrebljava s odabranim fotopapirom tvrtke Canon, kombinacija papira i tinte s tom tehnologijom stvara vezu koja osigurava postojanost boje u uvjetima arhiviranja do 100 godina.1

Krupni plan pisača i-SENSYS tvrtke Canon i njegove upravljačke ploče s dodirnim zaslonom.

Brzi višefunkcijski laserski pisač i-SENSYS MF754Cdw tvrtke Canon može skenirati obostrane A4 dokumente brzinom do 100 ipm (otisci u minuti) uz ADF za 50 listova. Osim jednostranog i automatskog obostranog kopiranja, može skenirati izravno u e-poštu i usluge računalnog oblaka te na USB memoriju, FTP i faks.

Vrlo učinkovito ispisivanje

Ako ispisujete veliki broj ispisa, najbolji je izbor pisač visokog učinka, kao što je laserski pisač. Spremnici s tonerom koji se upotrebljavaju u laserskim pisačima obično imaju mnogo veći učinak po stranici od spremnika s tintom za tintne pisače. Unatoč tome, kako bi se zadovoljili različiti zahtjevi za količinu ispisa i proračune, Canon nudi standardne opcije i one visokog učinka za svoje laserske pisače. Spremnici visokog učinka za pisače serije i-SENSYS MF750 sadrže dovoljno tonera za 7600 crno-bijelih stranica i 5500 dokumenata u boji,2, a za pisače serije i-SENSYS MF650 do 3100 crno-bijelih stranica i 2300 dokumenata u boji.

No nemojte isključiti tinte pisače. Tintni pisači MegaTank serije MAXIFY GX tvrtke Canon obično ispisuju do 9000 crno-bijelih stranica ili do 21 000 dokumenata u boji u ekonomičnom načinu rada prije nego što treba napuniti punjive spremnike s tintom.3 Nadopunjavanje spremnika s tintom brz je, jednostavan i uredan postupak koji je mnogo učinkovitiji i isplativiji od upotrebe spremnika ili tonera.

Muškarac skenira list papira na pisaču MAXIFY tvrtke Canon.

Zahvaljujući mogućnostima ispisivanja, kopiranja, skeniranja i faksiranja, MAXIFY GX7040 tvrtke Canon ima Wi-Fi, Ethernet i Cloud Link vezu te dva ulazna odlagača za papir s kombiniranim kapacitetom od 600 listova. DADF za 50 listova pruža skeniranje obostranih dokumenata u jednom prolasku.

Maksimalna raznovrsnost

Tintni pisači mogu biti naročito svestrani, s odličnom živopisnošću fotografija u boji i grafika te solidnim radnim značajkama za ispisivanje dokumenata, naročito na modelima s pigmentnom crnom tintom. Osim toga, tintni pisači mogu ispisivati na raznim medijima, uključujući sjajne, mat i polusjajne fotopapire, ukrase i medije za rukotvorine. Budući da laserski pisači upotrebljavaju toplinu, ne mogu ispisivati ni na približno širokom rasponu medija, naročito na fotopapirima s premazom. Međutim, ako vas ne zanima ispisivanje fotografija, jedan od laserskih pisača serije i-SENSYS MF tvrtke Canon vrhunski će ispisati crno-bijele i dokumente u boji te će biti vrlo učinkovit za grafiku.

Štoviše, ako je crno-bijeli ispis sve što vam treba, Canon ima opsežan asortiman crno-bijelih laserskih pisača, uključujući višenamjenske pisače serije i-SENSYS MF450 i brze, učinkovite jednofunkcijske pisače serije i-SENSYS LBP230. Pružaju iznimno velike brzine ispisivanja do 38 ppm uz obostrano ispisivanje kao standard i jednostavno bežično povezivanje. U asortimanu tintnih pisača MegaTank, odabiri za crno-bijeli ispis su jednofunkcijski pisač PIXMA GM2040 i višefunkcijski pisač PIXMA GM4040.

Oba asortimana, serija tintnih pisača MAXIFY GX i serija laserskih pisača i-SENSYS MF, tvrtke Canon obuhvaćaju modele s ugrađenim skenerom, obično s automatskim ulagačem dokumenata za jednostavno skeniranje i fotokopiranje dokumenata s više stranica. Neki modeli mogu i skenirati obje strane obostranih dokumenata u jednom prolasku, što će učinkovito prepoloviti vrijeme skeniranja. Tome se dodaju automatsko dupleks obostrano ispisivanje i fotokopiranje, a vrhunski modeli, kao što su višefunkcijski tintni pisač MAXIFY GX7040 i višefunkcijski laserski pisač i-SENSYS MF754Cdw, imaju i samostalne opcije za faksiranje.

No, ako vam ne trebaju dodatne funkcije, jednofunkcijski pisači kao što su kompaktni laserski uređaj u boji i-SENSYS LBP673Cdw i serija i-SENSYS LBP630 ili tintni pisač MAXIFY GX5040 pružaju intuitivne kontrole i velike brzine ispisivanja uz niže troškove kupnje.

Fotografski entuzijasti ne moraju se osjećati izostavljeno. Jednofunkcijski tintni pisač PIXMA G540 i višefunkcijski tintni pisač PIXMA G640 tvrtke Canon pružaju puni raspon prednosti koje pruža MegaTank, ali za bogatu kvalitetu fotografija upotrebljavajte šest tinti na bazi topivih bojila.

Pisač MAXIFY tvrtke Canon na bijelom stolu okružen raznim poslovnim ispisima.

MAXIFY GX6040 tvrtke Canon ima brzine ispisivanja i učinke po stranici jednake modelu GX7040, uz kapacitet spremnika s tintom dovoljan za 9000 crno-bijelih stranica ili do 21 000 stranica u boji u ekonomičnom načinu rada. 4 Isplativija je opcija ako ne trebate ugrađeni faks, obostrano skeniranje u jednom prolasku i sekundarni ulazni odlagač za papir.

Vrhunska produktivnost

Kad vam se žuri ispisati mnogo stranica, brzina pisača može učiniti veliku razliku. Može biti iznenađujuće bitan čimbenik i ako ispisujete samo jednu stranicu. Neki laserski pisači na tržištu neobično sporo ispisuju stranicu neposredno nakon uključivanja ili prilikom aktiviranja iz stanja pripravnosti. To je zato što može potrajati da se jedinica mehanizma za nanošenje tonera zagrije do radne temperature. Dobra je vijest da serija laserskih pisača i-SENSYS tvrtke Canon ima vrijeme zagrijavanja od samo 13 do 14 sekundi nakon uključivanja. To zapravo može biti mnogo brže od nekih tintnih pisača, koji često izvršavaju ciklus automatske provjere i čišćenja mlaznica za ispisne glave nakon uključivanja.

Kad je u pitanju usporedba brzine laserskih i tintnih pisača, laserski pisači serije i-SENSYS MF750 tvrtke Canon imaju vrijeme do prvog ispisa od 7,1 sekundu ili manje, kako za crno-bijele stranice, tako i za stranice u boji. Naredne su brzine ispisivanja do 33 ppm (stranice u minuti). Tintni pisači MAXIFY GX5040, GX6040 i GX7040 imaju vrijeme do prvog ispisa od oko 7 sekundi (kad nema ciklusa čišćenja ispisne glave), a naredne su brzine ispisa do 24 ipm za crno-bijele dokumente ili 15,5 ipm za dokumente u boji. Međutim, brzine tintnog ispisivanja mogu biti manje kad se mnogo tinte upotrebljava na uzastopnim stranicama jer će pisač pauzirati ispisivanje stranice kako bi se tinta osušila na prethodnom listu. Time se osigurava da će ispis biti suh na dodir po izlasku iz pisača i sprječava razmazivanje.

Obostrano ispisivanje može prirodno smanjiti troškove za papir i utjecaj na okoliš, a to je još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o odabiru između tintnog i laserskog pisača. Kod svakog tintnog pisača, tekuća će tinta prirodno prodrijeti u obični papir, tako da kod obostranog ispisivanja može doći do probijanja boje koja narušava kvalitetu. Tintni pisači tvrtke Canon na bazi topivih bojila smanjit će gustoću na drugoj strani papira kako bi se taj efekt ublažio, ali će i pružiti brže sušenje, dok tintni pisači MAXIFY tvrtke Canon imaju i način rada obostranog ispisivanja koji to svodi na najmanju moguću mjeru. Međutim, suhi proces laserskog ispisivanja jamči vrhunske rezultate obostranog ispisivanja, svaki put.

Pisač MegaTank tvrtke Canon na stolu u kućnom uredu, pokraj računala i stolice te blizu velikog prozora.

Pisači MegaTank dostupni su i u asortimanu PIXMA, uključujući 4 u 1 pisač PIXMA G7040 tvrtke Canon s mogućnostima ispisivanja, kopiranja, skeniranja i faksiranja te ADF kapaciteta 35 listova, Wi-Fi i Ethernet vezu.

Veličina je važna

Pronalazak prostora za pisač može biti izazov u okruženju kućnog ureda. Laserski pisači obično su masivniji od većine tintnih modela, ali serija i-SENSYS tvrtke Canon nevjerojatno je kompaktna za tu kategoriju pisača. Na primjer, i-SENSYS MF651Cw ima dimenzije od 451 x 460 x 360 mm s odlagačima za rukovanje papirom i masu od 18,9 kg. Usporedbe radi, tintni pisač MAXIFY GX6040 manji je od 399 x 645 x 327 mm s izvučenim odlagačima i laganiji od 11,6 kg. PIXMA TR150 tvrtke Canon iznimno je prijenosan tintni pisač od samo 322 x 185 x 66 mm i mase samo 2,1 kg, što ga čini savršenim rješenjem za ispisivanje na putu.

Hoće li određeni broj korisnika upotrebljavati isti pisač? Ovdje spomenuti modeli PIXMA i MAXIFY GX pogodni su za 1 – 5 korisnika. Ovdje spomenuti laserski pisači idealni su za timove koji rade u radnim okruženjima s većom količinom posla.

Kad imate više korisnika, druga stvar koju treba razmotriti je sigurnost. Odabrani pisači i-SENSYS tvrtke Canon imaju opcije sigurnog ispisivanja koje im omogućuju zadržavanje zadataka ispisivanja dok na pisaču ne unesete PIN ili lozinku. Time se osigurava da povjerljivi dokumenti ne budu ispisani dok to ne bude potrebno, tako da nikad ne ostanu u izlaznom odlagaču gdje bi ih drugi mogli pronaći.

Troškovi vlasništva

Kao što se već godinama napominje, osim početne cijene pisača vrijedi uzeti u obzir i trošak za tintu ili toner tijekom vijeka trajanja pisača. Punjivi pisači MegaTank tvrtke Canon drastično su smanjili trošak po stranici i ukupan trošak vlasništva, što ih čini cijenom najpristupačnijim rješenjem za ispisivanje za korisnike koji ispisuju srednje do velike količine ispisa, za bilo koju tehnologiju.

Među laserskim pisačima, serija i-SENSYS MF tvrtke Canon, kao što je serija i-SENSYS MF750 i serija i-SENSYS MF650, naročito je isplativa zahvaljujući dostupnosti pojedinačnih spremnika s crnim, cijan, magenta i žutim tonerom visokog učinka.

Još jedna stvar za razmotriti je energetska učinkovitost. Ako ispisujete mnogo ili imate nekoliko pisača, potrošnja energije može se brzo povećati. Možete uštedjeti energiju upotrebljavajući način rada za štednju energije na pisaču koji se automatski uključuje ako se pisač ne upotrebljava određeno vrijeme. Ako je tintni pisač uključen, ali u stanju pripravnosti, troši malo energije, a fiksiranje na zahtjev osigurava da se jedinica mehanizma za nanošenje tonera na laserskim pisačima zagrije po potrebi, čime se smanjuje količina energije potrebna za održavanje uređaja spremnim za ispisivanje kad se pisač ostavi uključen.

Pisač i-SENSYS tvrtke Canon na drvenom stolu pokraj računala i nekih ispisa.

Asortiman i-SENSYS MF650 tvrtke Canon obuhvaća i-SENSYS MF651Cw s intuitivnim dodirnim zaslonom u boji od 12,7 cm i velikim brzinama ispisivanja od 18 ppm za crno-bijelo ispisivanje i ispisivanje u boji. Brži i-SENSYS MF655Cdw s 21 ppm dodaje automatsko obostrano ispisivanje, dok vrhunski i-SENSYS MF657Cdw ima faks s obostranim skeniranjem u jednom prolasku.

Jednostavnost upotrebe

Bilo da se odlučite za tintni ili laserski pisač, trebat će vam uređaj koji se lako upotrebljava. Tintni pisači MAXIFY GX6040 i GX7040 olakšavaju ispisivanje, skeniranje i fotokopiranje zahvaljujući nagibnim dodirnim zaslonima u boji od 6,9 cm. Lako povezivanje znači da se možete povezati s oblakom putem aplikacije Canon PRINT ili dodirnog zaslona pisača, a pisači su kompatibilni sa značajkama Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) i Chrome OS. Osim toga, imaju i automatski ulagač dokumenata za 50 listova, a MAXIFY GX7050 ima mogućnost skeniranja obostranih dokumenata u jednom prolasku, kao i dodavanje značajki za izravno faksiranje.

Laserski pisači serije i-SENSYS MF tvrtke Canon mogu se pohvaliti velikim dodirnim zaslonima u boji od 12,7 cm koji omogućuju pristup značajci i-SENSYS Application Library tvrtke Canon radi povećanja produktivnosti i jednostavnosti upotrebe, što vam omogućuje da aplikacije i sučelje prilagodite svojim potrebama. Korisnici laserskih pisača i-SENSYS mogu pristupati i značajkama Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) i Chrome OS, kao i aplikaciji Canon PRINT Business. Modeli i-SENSYS MF645Cx i MF754Cdw dodaju opcije izravnog faksiranja, idealne za kućno i malo uredsko okruženje te dodatnu prednost povezivanja s računalnim oblakom kod serije i-SENSYS MF750.

Tintni u usporedbi s laserskim pisačima: odabir

Tintni pisači pogodni su za ispisivanje fotografija, uz preciznu reprodukciju boja i obično bogatije boje od laserskih pisača. Tintni pisači obično su kompaktniji, što ih čini dobrim izborom kad valja uzeti u obzir prostor. Često imaju niže početne troškove, a punjivi spremnici s tintom asortimana MegaTank tvrtke Canon osiguravaju veću učinkovitost i niže troškove rada u odnosu na druga rješenja sa spremnikom ili tonerom.

Laserski pisači i-SENSYS tvrtke Canon i tintni pisači MAXIFY tvrtke Canon idealni su kad su glavni prioritet poslovni dokumenti i ispisivanje mnogo teksta. Laserski pisači i-SENSYS tvrtke Canon isplativi su za ispisivanje većih količina i visok učinak ispisivanja, uz kratko vrijeme ispisivanja – ponekad gotovo upola kraće u odnosu na usporedive tintne pisače – te bez rizika od mrlja i probijanja boje prilikom obostranog ispisivanja.

Asortiman tintnih pisača MAXIFY GX i laserskih pisača i-SENSYS tvrtke Canon odlično će se uklopiti u kućanstva s mnogo posla te kućne i male urede, zahvaljujući velikom izboru značajki, svestranosti, brzini, pouzdanosti, isplativosti i jednostavnosti upotrebe. Kako biste pronašli dodatne smjernice o tome koji bi pisač mogao odgovarati vašim potrebama, isprobajte alat za odabir pisača tvrtke Canon.


Napisali Matthew Richards i Alex Summersby

 1. Brojke koje se tiču trajnosti projekcija su utemeljena na testovima koje je provela tvrtka Canon u ubrzanim uvjetima okruženja i nisu zajamčene.
 2. Temelji se na ISO/IEC 19798.
 3. Učinak po stranici procijenjena je vrijednost koja se temelji na metodi za pojedinačno testiranje tvrtke Canon koja upotrebljava tablicu ISO/IEC 24712 i simulaciju kontinuiranog ispisivanja uz zamjenu spremnika nakon početnog postavljanja.
 4. Ekonomični način rada smanjuje potrošnju tinte smanjenjem gustoće, a rezultat je mogućnost ispisivanja 50 % više stranica u odnosu na standardni način rada.

Slični proizvodi

 • Pisači MegaTank

  MAXIFY GX6040

  Ovi pisači MegaTank s punjivim spremnikom za tintu velikog kapaciteta omogućuju svakodnevnu izradu dokumenata poslovne kvalitete uz prosječnu uštedu od 90 % na ukupni trošak vlasništva, u usporedbi s 10 laserskih i tintnih pisača.
 • Pisači MegaTank

  MAXIFY GX7040

  Ovi pisači MegaTank s punjivim spremnikom za tintu velikog kapaciteta omogućuju svakodnevnu izradu dokumenata poslovne kvalitete uz prosječnu uštedu od 90 % na ukupni trošak vlasništva, u usporedbi s 10 laserskih i tintnih pisača.
 • PIXMA G7045

  Pisači MegaTank

  PIXMA G7040

  Ispišite do 18.000 stranica i održite uglađenu proizvodnju s automatskim ulagačem dokumenata od 35 listova za visoku kvalitetu s niskim troškovima rada.
 • Višenamjenski pisači u boji

  Serija i-SENSYS MF750

  Radite brže, uz brzine ispisivanja i skeniranja do 33 ppm i 100 ipm (A4) uz višefunkcijske pisače u boji Canon i-SENSYS MF750.
 • Slični članci

 • SAVJETI ZA ISPISIVANJE

  Pisači MegaTank i njihove prednosti

  Otkrijte šest razloga zbog kojih trebate pisač MegaTank.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači za studente

  Svaki student treba pisač – otkrijte najbolje pristupačne opcije koje odgovaraju vašim potrebama.

 • ISPISIVANJE

  MegaTank pisači za tvrtke

  Način na koji kvaliteta i niski troškovi rada MegaTank pisača mogu osigurati korist tvrtkama.

 • SAVJETI ZA ISPISIVANJE

  Česta pitanja o pisaču, tinti i papiru

  Stručnjak tvrtke Canon Suhaib Hussain odgovara na uobičajena pitanja o tehnologiji pisača, tinti i papiru.