See the difference with a specialist action lens

Uočite razliku specijaliziranim objektivom za akciju

Akcijski fotografi vole gledatelje uvući u svoje slike i prenijeti dojam stajanja uz teren, vožnje u vozilu za safari ili leta uz pticu grabljivicu.

Popularan način za to je ispunjavanje okvira akcijom, tako da subjekt bude detaljno prikazan u prvom planu. U nekim situacijama možete stati samo nekoliko metara od akcije. Međutim, najčešće stojite iza barijera ili ograde i morate snimati s udaljenosti. U tim slučajevima najbolje je upotrebljavati objektive s velikom žarišnom duljinom kako biste slike smjestili u srce akcije.

Žarišna duljina mjeri se u mm i što je veći broj, to je veće povećanje na senzoru u fotoaparatu. Općenito, objektivi sa žarišnim duljinama većima od 85 mm smatraju se telefoto objektivima. No, za snimanje akcije izbliza trebate objektiv žarišne duljine od 200 mm ili veće, kao što su EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ili EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Ovi telefoto objektivi sa zumiranjem nude raspon žarišnih duljina i popularni su snimanje akcijskih snimki s različitim udaljenostima od položaja snimanja.

Pogledajmo neke primjere:

Ove slike snimljene su često upotrebljavanim fotoaparatom EOS s istog položaja uz vodu. Za prvu sliku upotrebljen je objektiv od 18 – 55 mm – standardne duljine za opće snimanje. Na slici je mnogo okolnog primorskog krajolika i ne osjećate se povezani s akcijom, objekt je premalen u kadru. Međutim, za drugu sliku upotrebljen je objektiv od 55 – 250 mm koji je usredotočen na akciju i kadriranje daskača sa zmajem. Na slici su izoštreni maleni detalji poput pojedinačnih kapljica vode koje nastaju pri okretanju njegove glave te njegovo lice. Na ovoj snimci izbliza kadar je ispunjen akcijom, uklonjene su smetnje iz pozadine te se gledatelj unosi u akciju.

Slični članci
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Fotoaparat na utakmici: 7 savjeta za poboljšanje sportskih fotografija

Fotografiranje sporta pruža ogroman broj kreativnih mogućnosti i odlična je prilika da isprobate neke od načina rada i značajki fotoaparata koje prije možda niste upotrebljavali.

Zoom in and capture fast action

AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

Zumirajte i snimite brzu akciju

Fotografiranje akcije svodi se na snimanje trenutaka koji se događaju u djeliću sekunde. No nećete se morati tako brzo kretati ako ste pripremljeni.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Fotografiranje panoramiranjem za početnike

Uz ove najbolje savjete otkrijte kako upotrijebiti panoramiranje za snimanje boljih akcijskih fotografija.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike