Ima li vaša tvrtka ambiciju uspostave postupka za upravljanje rizicima?

Započnite postupak upravljanja rizicima uz Canonov vodič kroz zakone o sigurnosti podataka

PREUZMI IZVJEŠĆE

Two people in discussion in an outdoor meeting area

Rizik je sastavni dio poslovanja. CNBC-ov popis najinovativnijih tvrtki¹ aktivno prepoznaje i nagrađuje one organizacije i voditelje koji se upuštaju u pametne rizike. Povlače poteze koji su jako riskantni, ali potencijalno donose veliku korist. Iako takav pristup nije preporučljiv svima, zorno pokazuje rizik predstavljanja inovacija tržišnim ritmom.

Unatoč tome što su pitanja sigurnosti hijerarhijski u korporacijskim strategijama pozicionirana sve više, one koji su zaduženi za njihovo provođenje, šefove informativnih odjela i voditelje informacijske sigurnosti diljem svijeta počeo je pratiti glas kako koče napredak te daju prednost zakonskim propisima nad inovacijama.

Učinci upravljanja rizicima

Jednostavno rečeno: organizacije moraju poduzimati određene rizike i izbjegavati druge. U tom cilju mora im biti jasno kako izgledaju uspješni primjeri. Odgovor će ovisiti o organizacijskom sektoru ili odjelu tvrtke, ali stručnjaci za zaštitu danas se trebaju doživljavati kao osobe koje omogućavaju napredak. Na rizike u zaštiti informacija trebate gledati kao na nešto rješivo, problem ništa veći od ostalih sigurnosnih rizika.

Drugim riječima, upravljanje sigurnosnim rizicima zahtijeva prihvaćanje činjenice kako će određeni rizici uvijek postojati i kako će uvijek dolaziti do određenih prijetnji, tako da tvrtke trebaju imati implementiranu strategiju za takve slučajeve. Umjesto na smanjenje prijetnji, mnogi šefovi informativnih odjela danas se fokusiraju na edukaciju o prijetnjama.

3 colleagues reviewing content on tablet

Koraci postupka za upravljanje rizicima

Učinkovito upravljanje rizicima započinje identificiranjem neposrednih rizika za poslovanje te educiranjem odbora i voditelja o tome što ti rizici predstavljaju i čime mogu rezultirati. Svi su odgovorni učinkovito upravljati rizicima. Neovlašteni pristup podacima može uzrokovati ogromnu financijsku štetu i dovesti do narušavanja ugleda te CxOs i zaposlenici koji rade izravno s proizvodima i uslugama trebaju biti svjesni potencijalnih troškova i vjerojatnih koraka u slučaju curenja podataka.

U nekim organizacijama za te potrebe rabe simulacije incidenata ili kriza. Na taj se način identificiraju nepokrivene točke, ali i timovi se osjećaju sigurnije i spremnije za eventualna curenja podataka.

Zajedno s evolucijom cyber-prijetnji trebaju evoluirati i načini te propisi za upravljanje njima. Dok izvršni direktor treba predvoditi pokušajima izmjene strategije za upravljanje rizicima, svi zaposlenici organizacije trebaju biti spremni doprinijeti prijedlozima i pomoći tvrtki uspostaviti najbolje moguće mehanizme rješenja.

Business people discussing over computer

Kontrolni popis postupka za upravljanje rizicima

  • Imajte na umu kako se šira poslovna strategija može brzo promijeniti. Širenje na nova tržišta može rezultirati novim financijskim i informacijskim rizicima.
  • Utjecaj može imati i upotreba digitalne tehnologije, uključujući društvene mreže i oblak.
  • Vaša strategija upravljanja rizicima mora se moći prilagoditi ambiciji rasta vaše tvrtke.

Upravljanje postupcima za upravljanje rizicima između odjela

Upravo zbog toga, sigurnosni propisi moraju dopuštati određenu razinu rizika kako bi se održala kohezija unutar organizacije. Sigurnosne se prijetnje događaju¹, a baš kao što ih je važno spriječiti, važno je i postići dogovor u vezi toga što kad se one ostvare, na temelju razumijevanja svih njihovih aspekata.

Upravljanje rizicima treba biti dio sveobuhvatnog programa procjene postupaka za upravljanje rizicima, primjene principa za upravljanje rizicima te, u konačnici, osvještavanja zaposlenika u vezi toga kako uočavanje rizika nije neuspjeh, već potvrda dogovorenih postupaka.

¹ Ekskluzivni CNBC-ovi članci obuhvaćaju BCG-ovo godišnje izvješće o najinovativnijim tvrtkama.

Zadržite sukladnost sa zakonima za zaštitu podataka

52 % tvrtki nije svjesno utjecaja GDPR-a. Saznajte kako će zakonske promjene propisa za zaštitu podataka u 2018. utjecati na vaše poslovanje

PREUZMITE VODIČ

Office team working together

Slična rješenja

Saznajte kako Canonova rješenja za zaštitu informacija mogu pomoći vašoj tvrtki


OBRATITE NAM SE