Deer close up wildlife in focus

Tehnologija izoštravanja

Kada gledamo fotografiju ili film, jedna od prvih stvari koje uočavamo je je li izoštren ili ne.

Od 1987. kada je Canon postao prva tvrtka koja je integrirala motor za izoštravanje u objektiv, predstavljeno je više motora dizajniranih za izoštravanje i praćenje izoštravanja kod objekata koji se brzo kreću. Sve to uz zadržavanje kontrole za precizno, uglađeno i tiho izoštravanje.

Trenutno postoje tri glavne vrste tehnologija motora za izoštravanje koje koriste objektivi tvrtke Canon. To su STM, USM i konvencionalniji DC motor. Pogledajmo razlike između tih motora kako biste mogli razumjeti i odabrati objektiv u skladu sa svojim potrebama.

STM

STM objektivi snimaju odlične fotografije i još bolje videozapise. Nazvani su po elementu tehnologije koji se zove koračni motor (Stepping Motor – STM), a objektivu omogućuje uglađeno i tiho izoštravanje, što su dva odlična svojstva kada snimate videozapis.

Dok neki motori koji se koriste u objektivima stvaraju vrlo glasne i ometajuće mehaničke zvukove prilikom izoštravanja, STM objektivi izoštravaju tiho, omogućujući vam snimanje više zvukova koje prirodno čujete u okruženju. STM tehnologija tvrtke Canon pruža asortiman izuzetno tihih objektiva koji su još uvijek dovoljno brzi za snimanje fotografija u većini situacija.

STM sa zupčanikom

Naš asortiman manjih, kompaktnijih STM objektiva među kojima je EF 50mm f/1.8 STM ima STM sa zupčanikom – vrlo kompaktan STM motor koji koristi spiralne zupčanike za pokretanje izoštravanja.

STM s navojnim vretenom

Asortiman fizički većih STM objektiva ima STM s navojnim vretenom – u usporedbi s motorom sa zupčanikom pruža još tiši i brži rad.

USM

USM (ultrazvučni motor) je dosad najzastupljenija vrsta motora za automatsko izoštravanje u asortimanu EF objektiva tvrtke Canon. Svim USM motorima zajedničko je to da pretvaraju energiju ultrazvučnih vibracija u rotacijsku snagu koja pogoni objektiv. Ovo je trenutno najbrži motor za izoštravanje u asortimanu tvrtke Canon koji omogućuje da i dalje ručno prilagođavate izoštravanje bez potrebe za potpunim isključivanjem automatskog izoštravanja.

Prstenasti USM

Prstenasti USM nalazi se u većini profesionalnih objektiva tvrtke Canon, a omogućuje kontrolu te pruža veliku brzinu i preciznost. USM motor dovoljno je snažan da brzo i lako pokreće teške grupe objektiva u velikim telefoto objektivima, a i dalje eliminira potrebu za sustavom zupčanika za smanjenje brzine. USM motori imaju i visoke razine snage zadržavanja, tako da nakon isključivanja motora grupa za izoštravanje u objektivu ostaje na mjestu bez potrebe za daljnjim djelovanjem. Prstenasti USM motor nije tih poput STM motora, ali i dalje je izuzetno tih kada se uzmu u obzir radne značajke koje nudi.

Mehanizam prstenastog USM motora obuhvaća rotor i stator – elastično tijelo s pričvršćenim piezoelektričnim keramičkim naponskim elementom. Primjenom izmjenične struje rezonantne frekvencije od približno 30 000 Hz na stator, stvaraju se vibracije koje uzrokuju kontinuiranu rotaciju rotora. 30 000 Hz je u ultrazvučnom rasponu i po tome su USM motori dobili naziv.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Jedan od najcjenjenijih objektiva za snimanje sporta i akcije u cijelom asortimanu EF objektiva tvrtke Canon. USM daje pogonsku snagu za munjevito brzo automatsko izoštravanje i praćenje sa izoštravanjem potrebno za snimanje divljih životinja i sportske akcije.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Mikro USM

Dok je prstenasti USM dizajniran za postavljanje na kružna kućišta objektiva, druga vrsta USM motora – mikro USM motor kreiran je za postavljanje na širok raspon objektiva bez ograničenja veličinom kućišta objektiva. Kod mikro USM motora, rotor, stator i pogonski zupčanik kombinirani su u jednu jedinicu koja je približno dvostruko laganija od prstenastog USM motora.

Nano USM

Nano USM najnovija je inovacija u tehnologiji izoštravanja tvrtke Canon. Predstavljena početkom 2016., kombinira brzinu prstenastog USM motora s tihim i uglađenim radom STM motora. Značajke ove vrste motora čine ga idealnim za snimanje brze akcije i filmova gdje su tiho i uglađeno izoštravanje idealna svojstva.

Unutar Nano USM jedinice nalaze se elastično metalno kućište, keramički naponski element i pogonska jedinica. Primjena i prilagodba napona na keramičkom elementu kontrolira smjer i brzinu pogonske jedinice. Rezultat je sustav izoštravanja koji pruža uglađeno izoštravanje uz preciznu kontrolu brzine.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

To je bio prvi objektiv tvrtke Canon s Nano USM tehnologijom i osobito je koristan za glatko izoštravanje, u slučajevima kada trebate promjenu izoštravanja koja se doima prirodno. Nano USM pruža vrhunsku kontrolu, omogućujući uglađeno praćenje dok izoštrava objekt koji se odmiče od fotoaparata ili ide prema njemu.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

Motori s izravnim pogonom

Ako objektiv koji ste uzeli u obzir nema "USM" ili "STM" u nazivu, vjerojatno koristi konvencionalniji DC ili motor s izravnim pogonom koji pruža automatsko izoštravanje, ali nema iste prednosti velike brzine, uglađenosti i tihog rada koje pružaju STM ili USM.