A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

PUTNA FOTOGRAFIJA

Malen i savršenog oblika: otkrijte zašto je fotoaparat Canon PowerShot G5 X Mark II savršen suputnik

Fotograf akcije i životnih prilika James North izgradio je karijeru putujući po svijetu i snimajući visokooktanske avanturističke snimke, stoga je bez zadrške iskoristio priliku da posjeti austrijske Alpe i snima njihove zelene pašnjake, kristalno jasna jezera i snijegom pokrivene vrhove.
James je želio putovati bez mnogo prtljage, stoga je svoj uobičajeni DSLR – Canon EOS 5D Mark IV – zamijenio s naprednim kompaktnim fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II. Pokazalo se kako je Austrija idealna lokacija za ispitivanje mogućnosti fotoaparata. "Bilo je ugodno i zeleno", rekao je. "Sunce je bilo zaista jako, no kako se penjete više, mjestimično još nailazite na snijeg. Krajolik je obilovao predivnim paletama boja i zanimljivim nijansama i teksturama – iza svakog kuta bilo je nešto novo za fotografirati".
James, koji stanuje u Londonu – i među svoje klijente ubraja skejtersku marku Vans te je suradnik u izdavanju magazina o snowboardingu The Reason – temeljito je ispitao lako prenosivi fotoaparat Canon PowerShot G5 X Mark II eksperimentirajući s njegovim različitim postavkama. S vrhunskim širokokutnim objektivom za zumiranje 5x, skočnim elektroničkim tražilom (EVF), CMOS senzorom 1.0 od 20,1 megapiksela i još mnogo toga, donosi daleko naprednije specifikacije no što biste očekivali od fotoaparata s fiksnim objektivom. James ovdje daje savjete i trikove za najbolje iskorištavanje ovih značajki.

1. Pređite u makro način rada za oštre snimke izbliza

Precizno prikažite složene detalje i teksture stvari na koje naiđete tijekom putovanja. Osmišljen za prikaz objekata iz blizine, makro način rada idealan je za snimanje cvijeća i kukaca, a skočno elektroničko tražilo fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II uvelike olakšava pronalazak prave točke izoštravanja. James je dobio najbolje rezultate držeći fotoaparat 20 cm udaljen od objekta, snimajući oštre i teksturirane snimke lokota iz blizine na mostu u Innsbrucku te šarenu djetelinu na polju.
"Dobivate nevjerojatne detalje na malim objektima koji bi bili premali za većinu objektiva", tvrdi James. "Možete potrošiti tisuće eura na makro objektive za fotoaparate DSLR, stoga je nevjerojatno imati makro značajku na kompaktnom fotoaparatu".

2. Iskoristite način rada za panoramu na velikim otvorenim prostorima

Bez obzira gledate li otkose u zelenilu, neravne obale ili svjetleće gradske panorame, način rada za panoramu fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II idealan je za scenske snimke širokih, nevjerojatnih prizora na koje nailazite na putovanju. Fotoaparat samostalno povezuje slike dok ga okrećete, bez ikakvog zamućenja. James ga je upotrebljavao za snimanje austrijskih vrhova u oblacima, a rezultat opisuje kao "besprijekoran“.
Objektiv visoke kvalitete sa zumiranjem 5x daje iznimne rezultate pri bilo kojoj žarišnoj duljini, a James je utvrdio kako je posebno učinkovit za širokokutno snimanje.

3. Pouzdajte se u HDR pri dobrom svjetlu

Slični članci
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

PUTNA FOTOGRAFIJA

10 savjeta za fotografiranje na putovanjima

Fotografkinja i blogerica Diana Millos dijeli svoje najbolje savjete za zapanjujuće fotografije s putovanja.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

PUTOVANJA

Način da najbolje iskoristite fotoaparat dok ste na odmoru u gradu

11 savjeta i naputaka koji će vam pomoći da snimite duh urbane džungle.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

FOTOGRAFIJA PRIRODE

Način na koji Munro Moonwalker snima planine

Od živopisnih makro snimki do maglovitih planinskih vrhova, evo kako Alan Rowan upotrebljava SX740 HS tvrtke Canon za snimanje savršene snimke prirode.

Jamesa je dojmio način rada s velikim dinamičkim rasponom (High Dynamic Range, HDR) u kojem se snima veći broj ekspozicija iste scene te se zatim kombiniraju najbolji elementi svake pojedine – bogati detalji u sjeni i istaknuti svijetli dijelovi – tako da slika nije previše blijeda ili tamna.
James je najbolje rezultate u načinu rada HDR ostvario s najekstremnijim istaknutim i prigušenim svjetlom. To objašnjava na sljedeći način: "U načinu rada HDR moguća je njihova pravilna ekspozicija u fotoaparatu i stvaranje kompozitne snimke u jednoj fotografiji".

4. Zakrenite zaslon kako biste isprobali različite kutove

Fotoaparat Canon PowerShot G5 X Mark II opremljen je s LCD zaslonom koji se može nakrenuti pod 180 stupnjeva, što je idealno za snimanje iz niskih kutova i selfie snimke. "Imati zaslon koji je moguće tako zakrenuti zaista je prednost", kaže James. "Možete ići visoko ili nisko te biti kreativniji s kutovima, a i dalje jasno vidite što radite.“ Kada se koncentrirao na kreativnost, James je upotrebljavao zakretni LCD zaslon, a potom prelazio na skočni OLED EVF.
Na dodirnom zaslonu fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II brzo i intuitivno možete podesiti sve kontrole, primjerice otvor blende, brzinu zatvarača i ISO. "Ako želite snimiti zanimljivu kompoziciju ili poznatu znamenitost iz neobičnog kuta, a fotoaparat je u pomalo neobičnom položaju, lakše se koristiti LCD zaslonom nego kliznim kotačićima", objašnjava James.

5. Snimajte 4K videozapise za fleksibilnost u postprodukciji

Razlučivost 4K videozapisa je 3840 x 2160 piksela, što je četiri puta veća razlučivost od zapisa Full HD u formatu 1080p. To znači da sa 4K, u usporedbi s Full HD videozapisima, možete snimiti nevjerojatne, gotovo opipljive detalje, bez rezanja – savršeno za snimanje orla koji klizi na termici ili prijatelja koji uranja u kristalno bistru vodu jezera. Snimanje u 4K također daje slobodu zumiranja, pomicanja i obrezivanja snimljenog materijala do 200 % uz zadržavanje Full HD razlučivosti videozapisa.
James je fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II snimio neke snimke sa skateboadima kako bi provjerio kvalitetu. "Postavka za videozapise bolja je nego što sam očekivao" kaže. "Nagnuo sam se iz prtljažnika automobila te snimao svog pomoćnika kako se spušta niz cestu i izoštravanje pri praćenju bilo je zaista dobro. Dojmilo me se kako je snimka izgledala na fotoaparatu – vrlo je dobro uravnotežena po pitanju gradacije".

6. Usudite se eksperimentirati

Oprema je ključna, no za snimanje odličnih fotografija u svijetu kojeg otkrivate također su važne vještina i kreativnost. "Očigledno, za fotografiranje koristite oči, a fotoaparat je samo alat", kaže James. "Svakom fotoaparatu morate pristupiti na isti način, neovisno o tome fotografirate li mobilnim telefonom ili DSLR fotoaparatom. Jednostavno prilagodite primjenu dostupnim značajkama".
Kako je James ocijenio fotoaparat Canon PowerShot G5 X Mark II? "Od kompaktnog fotoaparata ne možete tražiti mnogo više", tvrdi. "Zaista je dobar za entuzijaste – zapravo za svakoga tko želi razvijati fotografske vještine igrajući se kreativnim alatom".


Napisao Loren Cotter

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike