2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

Samo Vidic snimio je spektakularne parkour pokrete

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic već je gotovo 20 godina profesionalni sportski fotograf. Kao ambasador tvrtke Canon, redovito prenosi velike sportske događaje za časopise i novine te snima portrete najvećih sportskih zvijezda i oglašivačke kampanje za najveće robne marke. Kao fotograf prati Red Bull natjecanja od 2005.

Samo je nedavno snimio parkour tim Storror u Istanbulu, u Turskoj, uhvativši pritom spektakularne slike sportaša koji skaču, prebacuju se i trče preko površina na raznim visinama. Upitali smo ga kakav savjet ima za fotografe koji se spremaju na izazov snimanja slobodnog trčanja i drugih adrenalinskih urbanih sportova.

Pronađite najbolje perspektive

"Priprema za snimku od ključne je važnosti, naročito kod brzih i nepredvidivih sportova kao što je parkour", kaže Samo. "To zvuči očigledno, ali tijekom pripreme morate provjeriti imate li svu neophodnu opremu, uključujući odgovarajuće objektive, napunjene baterije i rezervne memorijske kartice." 

Na sam dan snimanja, Samo kaže da je važno isplanirati što ćete učiniti. "Prije nego što izvadim Canon EOS-1D X Mark II iz torbice, popričat ću sa sportašima i detaljno pregledati lokaciju te precizno definirati točke gledišta za najbolje snimke", kaže. 

Od ključne je važnosti odabrati i odgovarajuće objektive. "Snimanje s najraznovrsnijim i najrobusnijim objektivima od presudne je važnosti, jer moguće je da ćete snimateljsku opremu putem tu i tamo udariti", Samo objašnjava.

"Snimajte u svim uvjetima osvjetljenja, iz različitih kutova i perspektiva."

Snimajte brzo i tražite detalje

"Za snimanje dinamičnih urbanih sportova preporučujem upotrebu širokokutnog objektiva kao što je Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM koji pruža pouzdano i svestrano iskustvo. Prilikom fotografiranja s udaljenosti odličan izbor je Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM jer je savršen za fokusiranje detalja i izoliranje sportaša od pozadine."
Sportaši koji se bave parkourom neprestano su u pokretu, zbog čega je taj sport teško snimati. Samo za najbolje rezultate preporučuje preuzimanje kontrole nad postavkama ekspozicije.

Slični članci
Action photography: tips from a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akcijska fotografija: savjeti profesionalca

Saznajte više o akcijskoj sportskoj fotografiji u ovoj mentorskoj sesiji za brdski biciklizam.

5 top tips for shooting action

AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

5 najboljih savjeta za snimanje akcije

Otkrijte kako snimiti kreativne akcijske snimke svakodnevnih avantura uz savjete profesionalnog fotografa Toma Binga.

Get to grips with shutter speed

BRZINA ZATVARAČA

Savladajte brzinu zatvarača

S ovih pet osnovnih savjeta ovladat ćete brzinom zatvarača za snimanje pokretnih objekata i unaprijediti akcijsku fotografiju.

4 men running up a crane on to shipping containers

"Za snimanje akcijskih scena preporučujem najveću moguću brzinu zatvarača", kaže. "Najmanja je postavka 1/1000 s ili brže, uz postavljanje automatskog izoštravanja na AI Servo i upotrebu najveće moguće brzine izmjene sličica."

Ako ste novi u svijetu sportske fotografije, Samo poručuje da je dobar odabir Canonov najnoviji fotoaparat bez zrcala, Canon EOS M50. "Lagan je, omogućava snimanje do 10 sličica u sekundi, snimanje u bogatoj 4K razlučivosti te jednostavan prijenos fotografija u oblak ili na pametni telefon", kaže.

Usavršite tehniku

Međutim, bez obzira na to želite li izbrusiti vještinu snimanja parkoura ili kojeg drugog urbanog sporta, Samo nudi isti savjet: vježbajte što više možete. "Snimajte u svim uvjetima osvjetljenja, iz različitih kutova i perspektiva", savjetuje.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Uputite se u lokalni sportski klub jer tamo ćete moći usavršiti svoje vještine i bolje upoznati postavke i mogućnosti svog fotoaparata. Uspjeh ne dolazi preko noći, stoga je vježba ključna. Prekinite rutinu, isprobajte nešto novo i drugačije."
Više uradaka Canonov ambasador Samo Vidic izložio je na svom web-mjestu, a njegov projekt sa sportašima s invaliditetom možete pronaći ovdje.

Napisao David Clark
Fotografski pisac i novinar

Otkrijte snagu i svestranost 4K asortimana tvrtke Canon.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike