Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

FOTOGRAFIJA PRIRODE

Od valova do kotača: kako kreativno snimiti akcijske hobije

Predani surfer i motociklist Tom Bing jednostavno je ovisan o tim brzim hobijima kao predmetima svojih fotografija. Svoju suprugu Sally, također gorljivu surfericu, upoznao je u umjetničkoj školi, i par je proveo 12 mjeseci vozeći se motociklima od Santiaga do San Francisca s daskama za surfanje. Sada su se preselili u Tynemouth na sjeveroistoku Engleske, središte za surfere poznato po zlatnim plažama i hladnim morima.

Tom kaže kako je njegov pokojni djed, koji je volio jedrenje i ribarenje na moru, također potaknuo njegovo zanimanje za fotografiju. "Moj djed zaista je obožavao fotografiju i doma je imao tamnu komoru za razvoj fotografija – još imam nekoliko njegovih starih fotoaparata", kaže Tom. "Zbog njega sam pomislio kako mogu dokumentirati i snimiti trenutke za sebe i druge".

Sada, kao profesionalni fotograf, Tom se specijalizirao za surfanje i utrke, a to ga odvodi do lokalne plaže i na lokacije diljem svijeta. Dokumentiranje zajednica, slobode i prirođene zabave u srži tih hobija je postalo njegova strast.

Ovdje prikazuje svoj pristup, tehnike i daje savjete za snimanje vremena provedenog na otvorenom uz dodatak kreativne note.

Snimite akciju i atmosferu – savjeti Toma Binga

1. Komplet prilagodite aktivnosti

Lagan, prijenosan i moćan: Canon EOS M6 Mark II bio je savršen alat za snimanje trkača prirodim stazama koji je Tomu omogućio praćenje akcije.

Tom je upotrebljavao Canon EOS 90D s objektivom Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM. Ta postava idealna je za snimanje brzih divljih životinja i sportova, sa značajkama koje sežu od kontinuiranog snimanja s 10 fps do 45 križnih točaka automatskog izoštravanja.

Pri vožnji motocikla ili uspona do lokacija kojima je teško prići također upotrebljava lakši, manji fotoaparat bez zrcala Canon EOS M6 Mark II s objektivima Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM i Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. "Fotoaparat bez zrcala znači da je mnogo više smješteno u malo kućište" kaže Tom, što je savršeno za putovanja s malo prtljage.

Savjetuje da, kada ste negdje tamo vani, budete realni po pitanju stvari koje nosite sa sobom. "Možda ne trebate 10 objektiva, nego samo dva s kojima zaista možete postići ono što želite", tvrdi.

Optičko tražilo na modelu DSLR može vam omogućiti praćenje vrlo brze akcije bez kratkog zastoja koji se povezuje s elektroničkim tražilima na fotoaparatima bez zrcala, no po pitanju kvalitete, dodaje, "smatram kako su fotoaparati bez zrcala podjednako dobri".

2. Uronite u akciju

Razumijevanje aktivnosti koju fotografirate omogućuje vam predvidjeti akciju i pripremiti se za snimanje. Ponekad čak i nešto jednostavno poput poznavanja putanje koju će trkača odabrati za prolaz kroz blatnu lokvu, što učite iz vlastitog iskustva, može činiti razliku između ostvarenja ili propuštanja snimke.

"Uvijek sam bio nadahnut [fotoreporterima] Jamesom Nachtweyjem i Donom McCullinom i tim dokumentarističkim stilom u fotografiji. Obožavao sam što sami u rađanju u priče koje su snimali", kaže Tom, koji umjesto prikaza aktivnosti iz gledišta vanjskog promatrača nastoji prenijeti osjećaj i uzbuđenje sudjelovanja u njoj.

"Prije vađenja fotoaparata morate shvatiti kulturu onoga što snimate," tvrdi. "Ako ste upoznati s osjećajem vožnje terenskog motocikla kroz predivan rezervat, tada znate što želite snimiti i u kojoj milisekundi pritisnuti zatvarač". kaže.

Na potpuno praktičnoj razini, ako, primjerice, znate očitati uvjete za surfanje, možete predvidjeti gdje će se odvijati akcija, zauzeti položaj te se pripremiti za snimanje. "Događa se kad se događa", kaže Tom, "i odličan je osjećaj znati gdje tada trebate biti".

3. Zaustavite akciju

Naučite kako ovladati brzinom zatvarača te njen odnos s ISO i otvorom blende kako biste savršeno snimali akciju i atmosferu.

"Gotovo uvijek primjenjujem uzastopno snimanje", kaže Tom. "Za akcijsku fotografiju to je neprocjenjivo jer se izrazi lica zaista brzo mijenjaju i ne možete očekivati uspjeti s jednom snimkom dok netko prolazi kroz kadar. Trebate ih oko 10".

Fotoaparat Canon EOS M6 Mark II je praktičan zahvaljujući mogućnosti snimanja sa 14 fps i dodatnoj prednosti izuzetno oštrog kontinuiranog automatskog izoštravanja s praćenjem. Kada je brzina ključna, s njim čak možete snimati datoteke RAW s nevjerojatnih 30 fps, s kontinuiranim izoštravanjem, u načinu uzastopnog snimanja obrezanih datoteka RAW od 18 MP.

S druge strane, fotoaparat Canon EOS 90D odlikuje se većim rasponom brzine zatvarača – do 1/8000 sekundi, ili do 1/16000 sekundi s elektroničkim zatvaračem, u usporedbi s maksimalnih 1/4000 sekundi modela EOS M6 Mark II – i pruža najveću moguću šansu za zaustavljanje brzog trenutka, a njegovo optičko tražilo omogućuje praćenje akcije bez čak i najmanjeg kašnjenja najboljih elektroničkih tražila.

4. Budite kreativni

Budite kreativni i istražite neobične kompozicije, poput ove, kako biste ostvarili izazovnije snimke.

Neobična gledišta, pomicanje, obrisi i igranje s dubinom polja tehnike su koje Tom primjenjuje kako bi izrazio kreativnost i prenio što njegov objekt na stazi ili u vodi možda osjeća.

"Koncept može biti sve, i ako ne mogu zumirati akciju, ali se mogu pomaknuti korak unatrag i snimiti širi kadar, to je ponekad još dojmljivije", tvrdi. "[Također] snimam prema suncu jer se volim poigravati s nedostacima koji su sastavni dio takvog snimanja. Možda tako prenosim više osjećaja vozača".

Značajke fotoaparata Canon EOS M6 Mark II koje mu pomažu razviti kreativnost obuhvaćaju odvojivo elektroničko tražilo i preklopni dodirni zaslon koji su neprocjenjivi za kreativne kompozicije i zahtjevne trenutke iz niskih kutova.

5. Nije sve u akciji

Isprobajte različite vrste fotografija i uzmite si vremena kako biste istražili svaki aspekt aktivnosti te snimili akciju.

Kao i kod mnogih iz zajednice surfera, Tom nije samo strastven oko svog hobija, nego i o prirodi, oceanu i regiji u kojoj živi. Stoga nemojte samo čekati na akcijske trenutke, snimite cijeli prizor, savjetuje. Snimajte cijeli dan i ostvarit ćete dojmljive slike osoba i mjesta, kao i odlične akcijske snimke.

"Pokušavam dokumentirati stvari na način na koji ih ja vidim", tvrdi Tom. "Obožavam snimati mjesta i iskustva, moć i raznolikost oceana. A budući da sam i sam surfer, obožavam vidjeti kada surferi na izazov odgovaraju sa stilom".

Napisala Lorna Dockerill

Slični članci
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

BRZINA ZATVARAČA

Savladajte brzinu zatvarača

S ovih pet osnovnih savjeta ovladat ćete brzinom zatvarača za snimanje pokretnih objekata i unaprijediti akcijsku fotografiju.

An action-packed photoshoot with a pro

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akcijska fotografija: savjeti profesionalca

Saznajte više o akcijskoj sportskoj fotografiji u ovoj mentorskoj sesiji s profesionalcem za brdski biciklizam.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Sportska fotografija kompaktnim fotoaparatom

Profesionalna fotografkinja Molly Darlington istražuje kako možete snimati velike sportske trenutke džepnim fotoaparatom.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike