ČLANAK S NOVOSTIMA

#FreeYourStory: jedinstvena perspektiva

Kreativnost, dojam i moć pripovijedanja priče – pobjedničke slike natjecanja osmišljenog za pronalaženje sljedeće generacije pripovjedača vizualnih priča.
Čovjek u ružičastoj majici drži fotoaparat tvrtke Canon usmjeren prema licu. Bljeskalica baca narančasto svjetlo.

Kreativnost, dojam i moć pripovijedanja priče – to svi fotografi žele postići na svojim slikama. Sposobnost prikaza jedinstvene perspektive značajka je dobrog fotografa, a njih tvrtka Canon želi pronaći pomoću oznake #FreeYourStory i povezanim natjecanjem.

Za sudjelovanje u natjecanju #FreeYourStory mladi fotografi zamoljeni su da šalju fotografije u dvije kategorije – samoportret u zrcalu i prisilna perspektiva – a žiri sačinjen od nezavisnih sudaca procijenjivao je prijave tražeći slike koje se ističu. Suci natjecanja pregledali su stotine prijava kako bi pronašli dobitne slike i izbor pohvaljenih slika koje su prikazane u nastavku. Također ćete čuti priču iza svakog od pobjednika #FreeYourStory te uvide od sudaca: ambasadorice tvrtke Canon i stručnjakinje za portrete Wande Martin, ambasadorice tvrtke Canon, fotoreporterke i snimateljice dokumentaraca Ulle Lohmann i putnog fotografa, snimatelja filmova i influencera Michaela Graya.

Pobjednica samoportreta u zrcalu

Crno-bijela snimka odraza djeteta u prozoru koje djeluje kao da je zajedno s izloženim lutkama.

Karolina Dworzynska iz Poljske snimila je ovu fotografiju tijekom posjete vilinskog sela sa svojom mladom obitelji. Imala je samo jednu priliku za snimanje prije nego je njenoj kćeri dosadilo te je otrčala. © Karolina Dworzynska

"Nisam mogao vjerovati da sam pobjednica u kategoriji", kaže Karolina Dworzynska. "Nikada u životu ništa nisam osvojila, a ovo je prvo fotografsko natjecanje u kojem sam sudjelovala".

"Obožavam fotografirati djecu jer vam ona uvijek daju iskrene reakcije, a na njihovim licima uvijek možete prepoznati osjećaje. Moj cilj je zaustaviti trenutak u vremenu tako da moja djeca kasnije u životu mogu vidjeti kako je izgledalo njihovo djetinjstvo te ponovno uživati u tim trenucima. Nažalost, ja to ne mogu iskusiti jer imam samo nekoliko fotografija iz doba kada sam bila mala djevojčica. Možda mi je fotografiranje zato tako važno".

Karolinina crno-bijela slika, koju su suci opisali kao "zaigranu i iznenađujuću", snimljena je tijekom obiteljskog posjeta vilinskom selu s malenim kućama nastanjenima animatroničkim likovima. "Stali smo poslušati priču o Pepeljugi i uočila sam odraz svoje kćeri u prozoru. Izgledalo je kao da je dio bajke, stoga sam iskoristila priliku za fotografiranje. Pokušala sam snimiti drugu sliku, no njoj je dosadilo i pobjegla je. To je bilo to. Imala sam jednu priliku i iskoristila sam je".

Crno-bijela snimka zrcalnog odraza žene koja podiže ruku.

Ova slika Darije Liushnevske iz Poljske drugoplasirana je u kategoriji samoportreta u zrcalu. © Daria Liushnevska

Samoportret muškarca koji čući na stijeni, odraz u šesterokutnim sunčanim naočalama.

Ova slika Dominiquea De Laendera, još jednog finalista, prikazuje njegov odraz u šesterokutnim sunčanim naočalama dok čući sa svojim kompletom tvrtke Canon. © Dominique De Laender

Što kažu profesionalci...

Karolinin intrigantan pristup samoportreta u zrcalu dojmio je suce. "Samoportret u zrcalu jedan je od najstarijih i najpopularnijih stilova autoportreta u fotografiji – svakodnevno ih vidimo stotine na društvenim mrežama", kaže ambasadorica tvrtke Canon i stručnjakinja za portrete Wanda Martin. "Eksperimentirala sam sa samoportretima tijekom zatvaranja, stoga sam s uzbuđenjem očekivala vidjeti kako su drugi prilazili toj temi.

"Dobili smo neka zaista domišljata i kreativna vizualna rješenja. Naš je pobjednik prelijepa crno-bijela slika na kojoj se odraz djeteta spaja sa svijetom lutki. Svjetove je nemoguće razlikovati, a obožavali smo način na koji optička iluzija stvara novu stvarnost".

Drugi suci su se složili. "Morala sam pogledati dva puta", kaže ambasador tvrtke Canon, fotoreporterka i snimateljica dokumentaraca Ulla Lohmann. "Postojao je element iznenađenja, s odrazima malog djeteta i fotografkinje – poput kombinacije starog i novog. Što je više promatrate, to postaje zanimljivija".

"Zaista nismo vidjeli takvu primjenu odraza", dodaje fotograf putovanja, snimatelj i influencer Michael Gray. "Zaista nam se svidjela preciznost kojom je dijete poravnato s lutkama u visini. Mi suci zaista smo zastali na tren pitajući što se tu događa, a to nas je zbilja uzbudilo".

Crno-bijela snimka više odraza slika istog lica u zrcalu.

Finalist JoJanni Cosico iz UAE pomoću zrcala je snimio više slika svog lica. © JoJanni Cosico

Crno-bijeli samoportret žene koja gleda u objektiv dok drži fotoaparat usmjeren prema licu.

Nešto konvencionalniji samoportret finalistice Sepiso Dean Mwamelo iz UK, no slika koja zaista ostavlja dojam. © Sepiso Dean Mwamelo

Kako snimiti vlastiti samoportret u zrcalu

Karolinina fotografija pokazuje kako je, jednom kada pristupite svojoj kreativnosti, lako iskoristiti svakodnevne prilike za fotografiranje. Na primjer, koliko nas prolazi uz izloge svaki dan te propušta potencijalno odlične snimke? Snimiti takvu sliku tehnički nije zahtjevno. Odraz objekta treba kadrirati ispred tamnijeg dijela prizora i osigurati da fotoaparat izoštrava odraz, a ne pozadinu. Izazov je pronaći zanimljiv objekt.

Ne morate planirati snimanje ili nositi teški fotoaparat: držite kompaktni instantni fotoaparat Canon Zoemini S u džepu i moći ćete snimati spontanije i u hodu snimati i stvarati ispise u trenu. To je izvrsno za hvatanje prolaznih trenutaka s obitelji, a u fotoaparat ugrađeno zrcalo olakšava snimanje kreativnih grupnih samoportreta.

Crno-bijela obrada koju je Karolina primijenila za svoju sliku međusobno povezuje dva svijeta s obje strane stakla i pojačava optičku iluziju. Prije dijeljenja na mreži ili ispisivanja pokušajte dodati filtar na svoju fotografiju u boji. Iz trgovine App Store i Google Play na mobilni uređaj preuzmite aplikaciju Canon Mini Print kako biste, prije ispisivanja na Zoemini S tvrtke Canon, dodavanjem modernih filtara, okvira i izobličenja stvorili jedinstvene slike. Dodatno nadahnuće potražite na čvorištu #FreeYourStory.

Pobjednik u prisilnoj perspektivi

Maleni dječak sa šeširom i sunčanim naočalama plješće dok turski borbeni zrakoplovi F-16 tijekom demonstracije ostavljaju crvene i bijele dimne tragove u zraku.

Kut i kompozicija ove snimke Muhammetu su osigurali pobjedu u kategoriji prisilne perspektive. © Muhammet Samet Yılmaz

Muhammet Samet Ylmaz odabran je za pobjednika natječaja #FreeYourStory u kategoriji prisilne perspektive s dojmljivom fotografijom turskih vojnih pilota zrakoplova F-16 koji prikazuju svoje vještine. "Vidio sam dječaka koji ponosno gleda predstavu i ova slika odmah mi je pala na pamet. Brzo sam odabrao lijep kut i okidanje".

Muhammet voli putovati, a uz sebe uvijek ima fotoaparat. Tako može iskorištavati prilike za fotografiranje kako se pojave – što je zasigurno prednost kada je riječ o slučajnim fotografijama iz prisilne perspektive. "Kada sam doznao da sam pobijedio, bio sam zaista sretan. Prvo nisam mogao vjerovati, stoga sam e-poštu pročitao više puta", tvrdi.

Što kažu profesionalci...

"Suci i ja zaista smo cijenili osobni element pobjednika u našoj kategoriji prisilne perspektive", objašnjava Wanda. "Kao i kod pobjednika samoportreta u zrcalu, ovo je uobičajena obiteljska slika, no s vrlo pametnom vizualnom igrom".

"Ovo je slika s kojom se svatko može povezati", dodaje Ulla. "Za mene je tehnika bila jedna stvar, ali sam tražila element iznenađenja i priču, što ova slika ima.

"Temu prisilne perspektive iskoristila sam kako bih postavila izazov sudionicima jedne od svojih nedavnih radionica, i svakog čitatelja željela bih potaknuti da iskuša ovu i temu samoportreta u zrcalu te da sami sebi postavite izazov drugačijeg promišljanja o fotografiji".

Mike se slaže: "Nadao sam se nekome tko razmišlja nekonvencionalno, posebice u situaciji u kojoj se cijeli svijet trenutačno nalazi. Imali smo brojne prijave koje su ljudi snimili u svom vrtu i smatram kako je to pokazatelj da je kreativnost moguće izraziti bilo gdje.

"Ono što nam se svidjelo kod obje pobjedničke slike jest to što su odgovarale sažetku – kada smo promatrali prisilnu perspektivu, zaista smo mogli proživjeti snimljene osjećaje".

Silueta čovjeka koji usmjerava prst kao da dotiče zalazeće sunce.

Ova silueta finalista u prisilnoj perspektivi Fattiha Ekmena predivan zalazak sunca čini još zanimljivijim. © Fattih Ekmen.

Žena u sportskoj odjeći naizgled se uspinje na plavu stijenu, snimka odozgo.

Natjecateljica Angelika Arkuszynska odlučila je snimati odozgo prema dolje kako bi stvorila iluziju penjanja njenog objekta uz okomiti zid. © Angelika Arkuszynska

Kako snimiti vlastite slike s prisilnom perspektivom

Kod prisilne perspektive važnije je pronaći prikladan objekt i najbolji kut snimanja za obuhvaćanje svega nego vladanje komandama fotoaparata. Biti spreman čučnuti, leći na tlo ili snimiti sliku iz visokog kuta radi ostvarenja uvjerljivog rezultata.

Jednostavne ideje najčešće su najdjelotvornije, stoga kada uočite priliku, pokušajte izostaviti dijelove kadra koji ne doprinose vašoj priči. Pokušajte se igrati s omjerom: ako želite da maleni objekt izgleda veliko u odnosu na detalje u pozadini, morate se približiti sa širokim objektivom ili se udaljiti i zumirati. Možete čak i sebe uključiti u sliku – pokušajte ispružiti jednu ruku ispred fotoaparata kako biste stvorili dojam interakcije s predmetima u daljini.

Ako svoje fotografije i videozapise s prisilnom perspektivom dijelite na Instagramu, nemojte zaboraviti na #FreeYourStory – voljeli bismo vidjeti vaše rezultate!


Napisao Marcus Hawkins

Slični proizvodi

Slični članci

  • KREATIVNO ISPISIVANJE

    Razigrani ispisi uz Paperboyo

    Igrajte se, ispisujte i objavljujte: zvijezda Instagrama Paperboyo eksperimentira s pisačem SELPHY Square QX10 tvrtke Canon.

  • KREATIVNO ISPISIVANJE

    Najbolji prijenosni pisači tvrtke Canon

    Istražite asortiman kompaktnih pisača tvrtke Canon i saznajte koji vam najbolje odgovara.

  • INSTANT FOTOAPARATI

    Oslobodite svoju kreativnost uz prijenosne pisače

    Influencer s Instagrama Joel Thorpe govori o upotrebi modela Canon Zoemini S za kombiniranje ispisa sa snimkama.

  • KREATIVNO ISPISIVANJE

    Planirajte, igrajte se i ispisujte

    Otkrijte kako vam aplikacija SELPHY Photo Layout može pomoći u osmišljavanju uzbudljivih projekata s rukotvorinama.