Tvrtka Canon predana je postizanju nulte neto emisije ugljika do 2050.

1526_Energy Tree_Sustainability Pavilion_

Doprinos budućnosti s niskim udjelom ugljika

Canon radi na smanjenju emisija CO2 u cijelom poslovanju

Svi možemo iskusiti razarajući utjecaj koji klimatske promjene imaju na naš planet, naročito kroz globalno povećanje prirodnih katastrofa uzrokovanih ekstremnim vremenskim nepogodama. Ovo je ključno vrijeme da svi djeluju.

Cilj nam je globalno zaštititi okoliš smanjenjem utjecaja naših proizvoda. Usredotočeni smo na smanjenje emisija CO2 povezanih s nabavom i upotrebe sirovih materijala i dijelova kroz aktivnosti i logistiku naših lokacija.

Postizanje nulte neto emisije ugljika

Predani smo postizanju nulte neto emisije ugljika do 2050.

„Nulta neto” postiže se kad količina ugljika koju dodajemo atmosferi nije veća od količine koja se uklanja.

Kako bismo postigli taj cilj, aktivno smanjujemo svoje emisije stakleničkih plinova. Kvantificiramo emisije tijekom cijelog vijeka trajanja proizvoda kako bismo u svakoj fazi smanjili emisije.

Cilj nam je smanjiti emisije CO2 tijekom vijeka trajanja proizvoda za 3 % godinu za godinom. Ako se održi, to će biti jednako smanjenju od približno 50 % emisija do 2030. u odnosu na razine iz 2008.

Trenutačno smo na pravom putu da ostvarimo cilj, bilježeći prosječno poboljšanje od 4,1 % između 2008. i 2022. Kumulativno smanjenje od 2008. iznosi do 43 %.

GREEN

Vanjska provjera naših ciljeva

Postigli smo znatan napredak u postizanju tog cilja, kao i drugih ciljeva postavljenih u cijelom poslovanju od 2008. Naša predanost nikad nije posustala. Uvijek redovito preispitujemo svoje dugoročne ciljeve kako bismo se uvjerili da su naši doprinosi sukladni našem cilju doprinosa društvu s niskim udjelom ugljika i postizanja neto nule do 2050.

Nije dovoljno uzimati u obzir samo vlastite projekcije i doprinose, već treba i postaviti ciljeve koji su razvijeni sukladno najnovijim znanstvenim činjenicama o klimatskim promjenama i onome što je potrebno za ostvarenje ciljeva Pariškog sporazuma. Zbog toga smo se prijavili za provjeru kroz inicijativu SBTi (Science Based Targets initiative – inicijativa ciljeva utemeljenih na znanosti).

Razumijevanje podataka koji stoje iza naših ciljeva

Canon na svoje poslovanje primjenjuje neposredne ciljeve i apsolutne ciljeve.

Naš neposredni cilj je smanjenje naročito usmjereno na vijek trajanja proizvoda. Postavili smo cilj smanjenja emisija CO2 za 50 % do 2030. u odnosu na razine iz 2008. tijekom vijeka trajanja proizvoda. Pod tim podrazumijevamo kako su naši proizvodi dizajnirani, proizvedeni, isporučeni i upotrebljavani od strane korisnika.

Apsolutni cilj uzima u obzir ukupne emisije cijelog poslovanja, što obuhvaća naše urede, prijevoz koji upotrebljavaju naši zaposlenici, način na koji napajamo svoje proizvodne lokacije te kroz naš lanac opskrbe.

Kako bi nas mogli razmotriti za SBTi provjeru, moramo uključiti apsolutni cilj s osnovnom vrijednošću koja nije starija od 2015. za ukupne emisije organizacije.

Cilj nam je smanjiti apsolutni opseg 1 i 2 emisije stakleničkih plinova za 42 % te apsolutni opseg 3 (kategorije 1 i 11) za 25 % do 2030. u odnosu na početnu godinu 2022. sukladno kriterijima inicijative SBTi.

Naše radnje na smanjenju i ukupni ciljevi još se nisu promijenili i još uvijek smo jednako predani smanjenju utjecaja na okoliš i postizanju nulte neto emisije do 2050.

CDP

Priznanje kroz ocjenu A koju daje CDP

CDP je tvrtki Canon dodijelio ocjenu A za napore po pitanju klimatskih promjena 2023., što je treći put da smo se našli na njihovom popisu najbolje ocijenjenih i tako među najboljih 2 % tvrtki koje su ocijenjene u ovoj kategoriji.

CDP je međunarodna neprofitna organizacija za zaštitu okoliša koja procjenjuje napore velikih tvrtki i organizacija diljem svijeta u rješavanju problema vezanih uz okoliš.

Prelazak na obnovljivu energiju

82 % naše električne energije u Europi dobiveno je iz obnovljivih izvora

Upotrebljavamo obnovljivu energiju u svojim europskim operacijama što je više moguće i nastavljamo povećavati svoju upotrebu obnovljivih izvora kako bismo smanjili emisije CO2.

U 2021., 45 % naših ukupnih energetskih potreba u Europi bile su potrebe za električnom energijom. Od toga je 82 % bilo dobiveno iz obnovljivih izvora. Naša proizvodna lokacija u Poingu u Njemačkoj upotrebljava 100 % obnovljive energije.

Naše novo sjedište za EMEA te sjedište za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku dobili su ocjenu BREEAM* Excellent za svoj energetski učinkovit dizajn i upotrebu obnovljive energije. Novi sustav BMS i PV ploče na krovu omogućili su zgradi da ostvari smanjenje u potrošnji energije od gotovo 50 %.

Naša zgrada u Venlou u Nizozemskoj upotrebljava sustav toplinske pumpe, učinkovite sustave za pohranu vruće i hladne vode te LED rasvjetu radi smanjenja potrošnje energije. Na obje lokacije imamo i solarne ploče i lokacije za punjenje električnih vozila.

Cilj nam je kao učinkovit izvor energije upotrebljavati većinom obnovljivu energiju dok napredujemo prema postizanju nulte neto emisije CO2 do 2050.

Canon_Carbon Emissions_Infographics

Više informacija

Više informacija o našim globalnim naporima za smanjenje utjecaja na okoliš potražite na našim globalnim stranicama: