Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Snimanje uz jasnoću i preciznost

Christian Anderl
Christian Anderl

Istraživač


Komercijalni fotograf, snimatelj i istraživač tvrtke Canon Christian Anderl govori o superiornosti modela EOS 5D Mark IV kad je u pitanju snimanje videozapisa i njegovoj mogućnosti brzog i učinkovitog snimanja fotografija iza scene.

"Ovaj je fotoaparat sve što trebam. Ima savršen spoj tehnologije za snimanje pri slabom osvjetljenju i upravljanja koji moj posao čini užitkom." Christianov entuzijazam za EOS 5D Mark IV vidi se čim počne pričati o njemu. Već dugo vremena koristi seriju 5D, počeo je snimati modelom 5D Mark II i od tada prati tehnološke napretke tvrtke Canon.

"Canon zna što ljudi poput mene trebaju", zaključuje on. "Baš kad pomislim da fotoaparat ne može biti bolji, oni naprave još bolji! Moram reći da je ovo daleko najveći skok unaprijed. Doista je vrhunski."

Za Christiana, male i suptilne promjene modela EOS 5D Mark IV najviše su utjecale na njegov radni proces. Na primjer, ako pogledate tipku za uključivanje/isključivanje automatskog izoštravanja na stražnjoj strani fotoaparata: novi dodatak uredno je smješten upravo tamo gdje palac stoji desno od LCD zaslona. "To je za mene bila najvažnija promjena na ovom fotoaparatu!", uzvikuje. "Snimao sam fotografije događanja iza scene za glazbenu promociju potpuno uz automatsko izoštravanje, a to je nešto što nikada prije nisam. Čim sam počeo, ostao sam oduševljen. Jednostavno je funkcioniralo! Nova ručica za automatsko izoštravanje na stražnjoj strani pokraj LCD zaslona omogućila mi je prebacivanje položaja izoštravanja za prepoznavanje lica s jedne osobe na drugu. To me doista, doista impresioniralo."

Nastavlja: "Čak i prilikom snimanja videozapisa pri vrlo slabom osvjetljenju, kada sam mislio da će izoštravanje zakazati, ovaj fotoaparat vrhunski je odradio posao. S gledišta fotografije, i Dual Pixel RAW nevjerojatna je tehnologija. Jedna mi se slika doista svidjela, ali nije bila dovoljno oštra na području očiju, no naknadno sam je prilagodio u softveru Canon Digital Photo Professional i – vau ¬– postala je savršena snimka!"

"Mislim da je ovo tek početak fantastične nove revolucije tvrtke Canon", oduševljeno kaže. "Novi senzor s 30 megapiksela ima nevjerojatan dinamički raspon, a na izuzetno oštrom LCD zaslonu fotoaparata mogao sam odmah uočiti razliku u slikama."

"Mislim da je ovo tek početak fantastične nove revolucije tvrtke Canon."

Svjetla, kamera, akcija!

Koristeći EOS 5D Mark IV za snimanje fotografija i videozapisa događanja iza scene, Christian je shvatio da to nije lak pothvat. Izvršavati oboje na jednom fotoaparatu bio je izazov. "Obično koristim dva kućišta, jedno za snimanje i drugo za fotografiranje, ali na ovako malom prostoru ovog filmskog seta to bi bilo vrlo nepraktično, zahtijevalo bi mnogo opreme i sprječavalo me u brzom kretanju. Odmah me iznenadila mogućnost fotoaparata da se koristi u situacijama koje zahtijevaju brzinu, za fotografije i videozapise, gdje su brze reakcije i brzo izoštravanje doista od ključne važnosti."

Prisjeća se: "Očekivao sam da ću snimati samo portrete benda, ali ekipa me zamolila da snimim i film. Tako sam se našao u situaciji da moram snimati i fotografije i videozapise, što je bio vrhunski test."

"Snimanje videozapisa i fotografije događanja iza scene pravi je izazov. Morate mnogo snimati, a u tome doista pomaže automatsko izoštravanje. Usredotočio sam se na kadriranje, a automatsko izoštravanje samo se riješilo. Naravno, zahvaljujući fantastičnoj preklopki na stražnjoj strani fotoaparata, fokus sam mogao usmjeriti kamo god sam htio."

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian je koristio fotoaparat na vrlo jednostavnom ručnom nosaču. Budući da je snimao videozapise i fotografije, bilo je nemoguće postaviti veliki nosač koji obično koristi kada snima samo videozapise.

"Taj mali nosač bio je sasvim dovoljan, prisjeća se. "Rukovanje je nešto što sam doista volio kod svog starog modela Mark III, a još više ga volim kod modela EOS 5D Mark IV. Laganiji je od starijeg modela, a ta ušteda na masi od ključne je važnosti. Isto vrijedi i za drugi novitet: Wi-Fi!"

Nastavlja: "Wi-Fi kod DSLR modela više nije problem. To je sada istinski koristan dodatak. Fotoaparat smo povezali s tabletom kako bismo daljinski kontrolirali automatsko izoštravanje prilikom snimanja, što je bilo vrlo uzbudljivo. Tako sam se u određenim trenucima usredotočio na kadriranje, dok se pomoćnik mogao posvetiti samo izoštravanju. Obojica smo mogli izvršavati svoje zadatke neovisno jedan o drugome, a u stvarnom vremenu. Nema kašnjenja, nema zabune. Savršen rezultat!" EOS 5D Mark III kupio sam tek prošle godine jer sam 5D Mark II toliko volio i jer je ispunjavao sve moje potrebe. No ovaj Mark IV? Vau, moram ga odmah imati. Već sam ga naručio!"

"Novi senzor s 30 megapiksela ima nevjerojatan dinamički raspon, a na izuzetno oštrom LCD zaslonu fotoaparata mogao sam odmah uočiti razliku u slikama."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Promišljanja i zaključci

Pregledavajući materijal sa snimanja, Christian je odmah mogao uočiti prednosti modela EOS 5D Mark IV. "Kao alat za snimanje videozapisa, nudi najbolje značajke prethodne dvije generacije fotoaparata i dodaje 4K videozapise i nevjerojatan asortiman alata za korekciju koji se mogu koristiti dok ste u pokretu, kao što su Digital Lens Optimizer te druge korekcije aberacija objektiva i Fine Detail Picture Style. Kada se vratite za stol, možete upotrijebiti nevjerojatni način rada Dual Pixel RAW."

"Automatsko izoštravanje u načinu rada videozapisa još je nešto što mi se jako svidjelo, kao i mogućnost visoke ISO vrijednosti i male količine zrnatosti. Boje su vjerne, a niska razina šuma pri 6400 ISO pri slabom osvjetljenju bila je doista nevjerojatna. Izgleda kao predivna filmska zrnatost. To je nešto što biste dodali kao filtar u postprodukciji, toliko je dobro!"

"Nisam baš fotograf koji vrsno poznaje tehnologiju", zaključuje, "ali ovo je alat za mene koji jednostavno radi kako želim. Nikada nisam imao fotoaparat kao što je ovaj koji mogu početi brzo koristiti odmah. Bilo mi je doista žao vratiti ga!"

Ambasadori i priče

Ambasador tvrtke Canon Lorenzio Agius koristi EOS 5D Mark IV

Nadahnuće

Saznajte kako se EOS 5D Mark IV ponaša u rukama profesionalnih fotografa

Istražite više