A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

FOTOGRAFIRANJE VJENČANJA

Bonton za fotografiranje vjenčanja: vodič za goste

Gosti s fotoaparatima na vjenčanjima često naprave gaf i proguraju se u prolaz između sjedala, blokiraju svečan ulazak mladenke ili glasno okinu zatvarač na fotoaparatu u emocionalnom trenutku i tako pokvare atmosferu, ali to ne mora biti tako.

Ako prate nekoliko jednostavnih pravila, gosti mogu snimiti jednako moćne fotografije kao i profesionalni fotografi. Profesionalni svadbeni fotograf Markus Morawetz počeo je snimanjem fotografija na vjenčanjima svojih prijatelja. "Htio sam ostaviti fotoaparat u automobilu, ali vjenčani par me pitao mogu li snimati sa strane", kaže. "Bilo je važno da ne ometam profesionalnog fotografa, ali kao gost imate prednost što ste pod manjim stresom i možete eksperimentirati s tehnikom i stilom."

U nastavku je pet najvažnijih Markusovih savjeta za snimanje savršenih fotografija na taj veliki dan, a priložene su i fotografije koje su snimili gosti vjenčanja.

Ne blokirajte profesionalnog fotografa. Upotrebljavajte zanimljive kutove.

"Pokušajte uloviti što više detalja bez ometanja profesionalnog fotografa", kaže Markus. On preporučuje da nađete drugu točku ili kut gledišta. Snimio gost vjenčanja Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Engleski matičar Stellan Jara kaže da se na početku većine obreda koje vodi jasno naznači da je fotografiranje tijekom obreda zabranjeno. "Par želi da prijatelji i obitelj uživaju u trenutku i da fotografiranje prepuste profesionalcu", objašnjava.

Markus dodaje kako to nije dovoljno da neke ljude spriječi u kvarenju prigode. "Ne biste vjerovali koliko gostiju tijekom obreda ustane i izađe u prolaz između redova da snime fotografije. Znali su mi blokirati trenutak ulaska mladenke, razmjene prstenja i prvi poljubac vjenčanog para", prisjeća se.

Markus savjetuje da snimate iz neobičnih kutova. Veliki dodirni zaslon promjenjivog kuta nagiba od 7,5 cm s automatskim izoštravanjem dodirom i povlačenjem kojima se odlikuje Canon EOS M50 omogućuje jednostavno snimanje iz gotovo bilo kojeg kuta gledišta i preko ili okolo drugih ljudi. "Iskoristite okruženje kao dobru pozadinu i za kadriranje fotografije", savjetuje Markus. "Ako i dalje ne vidite dobro mladenku i mladoženju, usredotočite se na emocije gostiju."

Ne privlačite pozornost. Snimite emociju.

Snimanje tijekom govora, prijema i u trenutcima kad je sretan par nečime zaokupljen odlično je za dobivanje prirodnih i spontanih fotografija koje pršte istinskim emocijama. © Markus Morawetz

"Previše kamera može djelovati uznemirujuće, jer snimana osoba ne zna kamo treba gledati", kaže Markus. Formalne grupne fotografije prepustite profesionalnom fotografu i usredotočite se na snimanje opuštenih grupa gostiju koji se ponašaju prirodno. "Parovi vole fotografije iskrenih trenutaka i emocija: smijeha, suza, čestitanja – što god im dan donese. Sudjelujte u zabavi, upijte emocije i bit ćete u optimalnoj poziciji da ih snimite", dodaje.

Stellan se slaže: "Ljudi su najsretniji u blizini hrane i pića pa se uputite prema stolovima kako biste snimili opuštene grupne fotografije gostiju koji se dobro provode."

"Canon EOS M50 odlikuje se preciznim automatskim izoštravanjem i značajkama kao što je detekcija lica", kaže Markus. Osim toga, može se brzo povezati s pametnim uređajima i društvenim mrežama, pa možete trenutno pregledati, podijeliti i objaviti svoje fotografije.

Nemojte slijediti fotografa. Snimajte intimne, spontane fotografije.

"Bilo da se radi o suzama ili smijehu, snimanje istinske emocije ključno je za nezaboravnu fotografiju", kaže Markus. Preporučuje da formalne grupne fotografije zamijenite opuštenim i prirodnim spontanim fotografijama novog bračnog para i njihovih gostiju. Snimio gost vjenčanja Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Ako dobro poznajete par, možete snimati i manje laskave, ali upečatljive trenutke i izraze lica koje profesionalni fotograf možda ne bi snimao", kaže Stellan. Gosti imaju jedinstvenu prednost nad profesionalnim fotografima jer mogu prepoznati jedinstveno ponašanje i osobitosti koje rezultiraju nezaboravnim spontanim i intimnim portretima. Brzi način rada za uzastopno snimanje kao što je 10 fps na fotoaparatu Canon EOS M50 idealan je za takve prolazne trenutke jer možete snimiti niz kadrova i kasnije odabrati najbolji.

"Imajte na umu pozadinu i pronađite najljepši kut osvjetljenja i zatim se poigrajte svjetlom i sjenom kako biste dobili još spektakularniju fotografiju", kaže Markus. "Ako ostanete relativno blizu paru, imat ćete sasvim dovoljno odličnih trenutaka koje možete snimiti."

Međutim...

Ne smetajte sretnom paru. Zumirajte ili upotrijebite telefoto objektiv.

Slični članci
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

FOTOGRAFIRANJE VJENČANJA

Personalizirajte svoj dan pisačem tvrtke Canon

Kreativne ideje za vjenčanje uz ispis kojim izražavate svoju individualnost

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

OSNOVE UREĐIVANJA

Kako uređivati posebne fotografije

Uredite svoje fotografije posebnih trenutaka s pomoću ovih jednostavnih savjeta za uređivanje fotografija.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

KREATIVAN ISPIS

Najbolji savjeti za izlaganje ispisa

Otkrijte kako preobraziti dom predivnim ispisima obiteljskih fotografija u galerijskom stilu.

"Prilikom snimanja fotografija na vjenčanju uvijek pokušajte stvoriti opuštenu atmosferu", kaže Markus. "Par bi se pred vama trebao osjećati opušteno, što vam omogućuje snimanje predivnih i prirodnih spontanih fotografija." Snimio gost vjenčanja Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Svi poznaju jednog takvog: ujaka kojem treba jako dugo da snimi fotografije", smije se Markus. "Uglavnom je bezopasan, ali brzo može postati preprekom. Telefoto objektiv omogućuje vam da se približite akciji sa sigurne udaljenosti i bez ometanja mladenke i mladoženje. Osim toga vam omogućuje da izoštrite posebne detalje i stvorite blagi efekt zamućenja područja koja nisu izoštrena te tako na divan način izolirate objekte."

Za dodavanje konteksta ili dramatičnog dojma pokušajte upotrijebiti širokokutni objektiv za snimanje para u prirodnom okruženju. Canon EOS M50 kompatibilan je s asortimanom kompaktnih EF-M objektiva, kao i EF i EF-S objektivima tvrtke Canon zahvaljujući adapteru za montažu EF-EOS M tvrtke Canon. Velik CMOS senzor APS-C formata s 24,1 MP omogućuje vam naknadno obrezivanje fotografija i odbacivanje neželjenih elemenata uz zadržavanje visoke kvalitete slike. "Ako ste početnik, preporučio bih vam objektiv od 50 mm", kaže Markus. "Povoljan je i daje izvrsne rezultate s fantastičnim zamućenjem pozadine, a na fotoaparatu kao što je Canon EOS M50 dobit ćete i lagan telefoto učinak."

Ne kopirajte postavke profesionalnog fotografa. Poigrajte se kreativnošću kada profesionalni fotograf otiđe.

"Pokušajte snimiti atmosferu večeri nakon što profesionalni fotograf otiđe", kaže Markus. Gostima fotografima savjetuje da iskoriste blizak odnos s parom i njihovim gostima kako bi stvorili prirodnije i neformalnije ozračje za grupne fotografije. Snimila gošća vjenčanja Faye Leppard. © Faye Leppard

"Meni je snimanje na kraju zabave najteži aspekt fotografiranja vjenčanja: sve je mračno, svi se brzo kreću i vidi se neprivlačno osvjetljenje DJ-ja", kaže Markus. Iako je vanjska bljeskalica moguće rješenje, nije baš uvijek najbolja opcija za intimne i romantične trenutke na vjenčanjima. "Savjetujem da maksimalno iskoristite već dostupno osvjetljenje", kaže.

Korisnicima će trebati fotoaparat koji može održati visoku ISO vrijednost i zadržati dobru kvalitetu fotografije. Canon 90D pruža ISO 100-25600 i može se po potrebi povećati do ISO 51200. Radom s višim ISO vrijednostima i snimanjem objektivima sa širokim otvorom blende kao što je Canon EF 50mm f/1.8 STM, fotografi mogu snimati iz ruke uz manju brzinu zatvarača te tako dobiti razne upečatljive i predivne efekte.

Napisala: Natalie Denton

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike