AUTOMATSKO IZOŠTRAVANJE

Usredotočite se na ono najvažnije

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS AF II, fotoaparat EOS R6 prepoznaje i prati objekte u pokretu bolje od bilo kojeg prethodnog fotoaparata bez zrcala. Izoštreno je točno ono što treba biti, stoga možete s pouzdanjem snimati poznavajući profesionalne karakteristike fotoaparata EOS R6.

Automatsko izoštravanje fotoaparata pogoni procesor DIGIC X, koji za prepoznavanje i praćenje očiju, lica, glave i tijela objekta primjenjuje umjetnu inteligenciju s dubinskim učenjem. Osobe ostaje izoštene čak i u profilu, kada je vidljivo samo jedno oko. A ako se objekt na trenutak okrene, primjerice prilikom snimanja brzih sportova – EOS R6 nastavlja pratiti glavu ili tijelo za izoštreno lice kad se opet okrene prema vama.

Mogućnost praćenja elemenata poput tijela i glava, ne samo lica, ključna je u fotografiranju sportova u kojima se natjecatelji naglo okreću – primjerice nogomet ili hokej – ili moraju nositi kacige koje prekrivaju dio lica.

U fotoaparatu EOS R6 ova tehnologija proširena je na mačke, pse i ptice, što uvelike olakšava kontinuirano izoštravanja s praćenjem u fotografiranju divljih životinja.

Osobe se mogu pratiti čak i ako nose kacigu s maskom ili sunčane naočale. Prilikom fotografiranja motociklističkih sportova, zahvaljujući ažuriranju programskih datoteka, fotoaparat može prepoznavati motocikliste i trkaće automobile, čak i razlikovati između zatvorenih i otvorenih kabina, usredotočujući se na vozačevu kacigu kad je vidljiva.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Iznimno osjetljivo izoštravanje

Sustav automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS II u fotoaparatu tako je osjetljiv da može izoštriti za čak 0,05 sekundi3 te raditi na tamnoj razini osvjetljenja poput - 6,5 EV1, što je približno jednako svjetlu četvrtine mjeseca. EOS R6 prvi je EOS s ovom razinom osjetljivosti, koja omogućuje izoštravanje s maksimalnim otvorima blende od samo f/22, što znači da se telekonverteri mogu upotrebljavati s objektivima s relativno uskim otvorom blende, uključujući naše iznimno prijenosne super-telefoto objektive kao što su RF 800MM F11 IS STM i RF 600MM F11 IS STM.

Podrška za potpuno ručnu kontrolu objektiva

Ručno prilagodite ili promijenite izoštravanje dok ste u načinu rada automatskog izoštravanja bez potrebe za pritiskom sklopke. Popularna kod korisnika starijih EF USM objektiva, ova je značajka obnovljena za RF objektive i njihove motore za izoštravanje novije generacije.

Snimanje s različitim fokusima

Fotoaparat EOS R6 odlikuje se snimanjem s različitim izoštravanjem, koje fotografima omogućuje stvaranje složenih snimki sa složenim izoštravanjem s mnogo većom dubinom polja nego što je moguće generirati samo s malim otvorima blende. To je posebno korisna tehnika za snimke izbliza ili makro snimke u kojima ne dubina polja prirodno plitka.

U načinu rada s različitim izoštravanjem fotoaparat EOS R6 jednim pritiskom gumba snima niz kadrova, započevši s navedenom udaljenošću za izoštravanje i zatim se svakom snimkom pomičući prema beskonačnosti. Tu seriju slika u postprodukciji je softverom poput Digital Photo Professional, isporučen s fotoaparatom, moguće je "složiti" u konačnu kompozitnu sliku.

Žena u pozi za balet

Odlična kvaliteta slike u nimalo odličnim uvjetima

Srž fotoaparata EOS R6 čine tehnologije koje dijeli s našim najjačim modelom, fotoaparatom EOS-1D X Mark III.

"Praćenje lica dalo mi se pouzdanje za nastavak rada sa svojim modelom i snimanje njegovih dinamičnih, emotivnih poza.“

Ponašanje praćenja

Ponašanje automatskog izoštravanja s praćenjem AI Servo fotoaparata moguće je podesiti prilagodbom parametara poput "Osjetljivost praćenja" ili "ubrzanje/ usporenje praćenja" ili odabirom jednog od četiri "slučaja" – konfiguracija idealnih za različite vrste akcijskih fotografija.

Zadano, ili za početak rada s fotoaparatom EOS R6 sada također obuhvaća Slučaj A, koji se automatski prilagođava fotografiranom kretanju.

EOS R6, automatsko izoštravanje na djelu

Jednostavan odabir točke izoštravanja

Područje automatskog izoštravanja fotoaparata EOS R6 prekriva gotovo 100 posto kadra2 i može se primjenjivati zasebno, u zonama, ili zajedno kao jedno područje izoštravanja s do 6072 položaja s mogućnošću odabira. Također je dodano automatsko izoštravanje u jednoj točki, koje za iznimnu preciznost automatsko izoštravanje primjenjuje u vrlo malom području.

Fotografi mogu točku ili zonu izoštravanja ručno pomicati po zaslonu s višesmjernim upravljačkim joystickom. Osjetljivost ove kontrole – kojom se lako upravlja s fotoaparatom na oku – moguće je podesiti na tri razine, ovisno o osobnim preferencama.

Položaj aktivne točke izoštravanja alternativno je moguće postaviti na dodirnom zaslonu fotoaparata – jednostavnim dodirom i povlačenjem pri snimanju u načinu prikaza uživo ili primjenom tehnologije dodira i povlačenja kada vam je fotoaparat na oku.

Slični članci

Istražite ove članke i otkrijte kako Canon EOS R6 iznimna u brojnim područjima.

 • HIBRIDNI VIDEO

  Jedan fotoaparat za fotografije i videozapise

  Uz fotografije vrhunske kvalitete, fotoaparatom EOS R6 također možete snimiti iznimne videozapise.

 • KVALITETA SLIKE I STABILIZACIJA

  Odlična kvaliteta slike u nimalo odličnim uvjetima

  Srž fotoaparata EOS R6 čine tehnologije koje dijeli s našim najjačim modelom, fotoaparatom EOS-1D X Mark III.

 • BRZINA

  EOS R6 – tiho, kontinuirano snimanje

  EOS R6 omogućava kontinuirano i tiho snimanje brzinom do nevjerojatnih 20 sličica u sekundi.

 • UPOTREBA I POVEZIVOST

  Dizajn tvrtke Canon, za vas

  Dizajn uređaja EOS R6 od prvog će trena djelovati uvjerljivo i poznato.

  1. Tijekom snimanja fotografija, s objektivom f/1.2, središnjom točkom automatskog izoštravanja, automatskim izoštravanjem jedne snimke, pri 23 °C / 73 °F, ISO100. Izuzev objektiva RF s premazom za zaglađivanje zamućenja
  2. Pokrivenost područja automatskog izoštravanja: horizontalno: 100 % × vertikalno: 100 % (maks. približno), primjenjivo kad se prikazuje kadar sa subjektom, dok je aktivan način rada automatskog izoštravanja za lice i praćenje, s RF objektivima (osim RF600mm F11 IS STM / RF800mm F11 IS STM i Extender RF), EF objektivima (isključujući neke aktualne proizvode), Extender EF (III) (ovisno o načinu AF područja glavnog objektiva Neki prizori i subjekti možda neće biti primjenjivi. Pojedinosti o kompatibilnim objektivima potražite na službenom web-mjestu za podršku tvrtke Canon.
  3. Najbrže automatsko izoštravanje na svijetu od 0,05 s među digitalnim fotoaparatima bez zrcala s izmjenjivim objektivom, sa senzorom slike ekvivalentnom senzoru punog kadra od 35 mm, s automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem faze u ravnini slike i automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem kontrasta. Brzina automatskog izoštravanja modela EOS R6 jednaka je onoj modela EOS R, EOS RP i EOS R5. Dostupan na tržištu od 9. srpnja 2020. (Utemeljeno na istraživanju tvrtke Canon). Izračunato iz rezultata mjerenja brzine automatskog izoštravanja sukladno smjernicama CIPA. (Razlikuje se ovisno o uvjetima snimanja i primijenjenom objektivu.) Interna metoda mjerenja. [Uvjeti mjerenja] Svjetlina izoštravanja: EV 12 (pri sobnoj temperaturi, ISO 100) Način snimanja: M, odabrani objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (pri žarišnoj duljini od 24 mm), snimanje fotografija s gumbom zatvarača, metoda automatskog izoštravanja: u 1 točki (sa središnjom točkom automatskog izoštravanja), način rada automatskog izoštravanja: One-Shot AF