Proizvod

Održavanje glazbe živom i dinamičnom uz Canon EOS C200

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Producent Patrick Greaves i direktor fotografije Ricky Patel snimili su glazbeni nastup uživo za 4K HDR izlaz s filmskim odbljeskom i minimalnim osvjetljenjem novim modelom EOS C200.

Većina kratkih filmova koji prikazuju glazbenike dok rade zapravo su fantazije jer u većini glazbenih spotova glazbenici pjevaju uz matricu. Mahogany Sessions predstavljaju snažan kontrast tome: njihova je namjera kreirati filmsku prezentaciju stvarnog nastupa uživo, snimljenog u stilu koji nadopunjuje stvarnost situacije, istovremeno održavajući sliku dramatičnom i zanimljivom.

Producent Patrick Greaves i direktor fotografije Ricky Patel redoviti su suradnici na sesijama. Svaka je sesija nastup snimljen u jednom pokušaju, što Greaves opisuje kao "snimanje nečega stvarnog i organskog. Sesije nam daju mogućnost da pokažemo najbolje nove i postojeće talente spajanjem vizualnoga s nevjerojatnim nastupima uživo." Za sesiju s londonskim glazbenikom Alfa Mistom, Greaves i Patel odabrali su Canon EOS C200 zbog njegove kombinacije odličnog senzora s velikim dinamičkim rasponom, mogućnosti internog snimanja u formatu RAW i kompaktnih dimenzija. Greaves nastavlja, "možemo ga upotrebljavati s raznim konstrukcijama, uključujući stabilizirane konstrukcije kao što je Movi Pro. C200 može se upotrebljavati na razne načine jer se prilagođava svakom okruženju u kojem nam je potreban.

MODEL C200 MOŽE SE UPOTREBLJAVATI NA RAZNE NAČINE JER SE PRILAGOĐAVA SVAKOM OKRUŽENJU U KOJEM NAM JE POTREBAN.

Produkcija je fotografirana 8. rujna 2017. na lokaciji u kazalištu Normansfield, povijesnoj dvorani u centru Langdon Down u Teddingtonu. Greaves ima lijepe riječi za dvoranu, govoreći o njezinoj vizualnoj i akustičnoj raskoši. "To je potpuno obnovljeno viktorijansko kazalište. Zahvaljujući tom zvuku koji obogaćuje i snažnom tonu koji nosi, stekli smo dojam da lokacija savršeno odgovara za isticanje boja, i u vizualnom i u glazbi". Imajući na umu te ciljeve i dugo trajanje pjesme, Greaves je na vrijeme shvatio da je važno "upotrebljavati što je moguće manju kameru sa što više značajki".

Želeći pokazati glazbenike i povijesne detalje dvorane, Patelov zadatak bio je osvijetliti prostor tako da se C200 montiran na gimbal može pomicati gotovo cijelom dvoranom, a da postolja i kabeli pritom ne ulaze u kadar. "Bila je to prilično jedinstvena sesija", započeo je. "Bila je to jedna od naših najdugotrajnijih sesija i htjeli smo pokriti svaki kut." Kako bi se to ostvarilo, bilo je potrebno pažljivo odrediti položaj glazbenika i precizirati oznake za kameru, iako je količina svjetla morala biti ograničena kako u dvorani ne bi bilo previše opreme.

Imajući to na umu, Patel je za gornje osvjetljenje odredio svjetlo u balonu ispunjenom helijem, a za ostalo je upotrebljavao samo jedan Skypanel. "Bubnjara je doslovno osvjetljavalo to svjetlo s helijem i jedan Skypanel, a bilo je i dosta prtljanja oko zaštite od svjetla kako bismo dobili nešto čime smo svi bili zadovoljni." Upotrijebio je i dim, nastojeći dočarati dojam koji bi bio prepoznatljiv redovitim gledateljima Mahogany ostvarenja, i potpuno iskoristio potencijal matiranog stakla na prozorima dvorane. Time se dodatno kontrolirala svjetlost vanjskog svijeta gdje je kontrast između dnevnog svjetla u interijeru i eksterijeru vrlo teško održati.

Patel bez dvojbe hvali model C200 jer se uspio nositi s prizorom tako velikog kontrasta. "Doista me iznenadio izgled slike, nisam to očekivao od kamere... toliko je informacija, širina djeluje odlično." Nastavlja, "djelovalo je mnogo udaljenije u odnosu na druge kamere, dosta mekše. Kad radite s drugim kamerama, morate sniziti kvalitetu prilikom uređivanja, [ali] dobivate mnogo neutralniju sliku." Patel je odabrao snimiti produkciju upotrebom formata Cinema RAW Light modela C200 koji štedi prostor, što kameri omogućuje kreiranje vrlo kvalitetnih internih snimki i eliminira potrebu za masivnim vanjskim snimačima. Snimanje u formatu ProRes moguće je uz snimač treće strane i dobra je opcija, ali Patel je "želio vidjeti što kamera može s novim internim formatom RAW."

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

"Bila je to 4K HDR sesija"

nastavlja Greaves, govoreći o rastućoj potrebi za kreiranjem materijala sve veće razlučivosti i dinamičkog raspona. "Mogli smo snimati u formatu RAW na kameri, što čini ogromnu razliku jer ne morate dodavati još jedan vanjski snimač. Model C200 ima nevjerojatan senzor pa dobivate onaj vrhunski filmski dojam od male kamere." Greaves napominje i odličan rad kamere po pitanju svijetlih tonova. "Pruža nam velike mogućnosti razabiranja svih detalja i kontrasta... ima petnaest koraka dinamičkog raspona, tako da nije bilo nikakvog prilagođavanja prozora."

Budući da je upotrebljavao druge kamere iz asortimana, kinematograf Patel osjećao se kao kod kuće. "Sve je radilo prilično jednostavno. Iskoristivost je ključna, a znao sam gdje se što nalazi jer sam dobro upoznat s modelom C300." Među razlikama između modela C300 i C200 bočno je umjesto stražnjeg montiranja utora za medije CFast, što ih čini pristupačnijim kada je C200 montiran na gimbal. Patelovo iskustvo na sesiji s Alfa Mistom dovelo je i do drugih zamisli: "Snimam i mnogo dokumentarnih filmova", kaže on. "Mislim da bi model C200 bilo odlično imati na putu. Ne trebaju vam V-lock baterije i još jedan ruksak... samo ponesite male baterije u ruksaku i trajat će vam prilično dugo."

Producent Greaves daje sažetak uz pohvalu prilagodljivosti modela C200. "S točke gledišta producenta, najvažnija je njegova svestranost. Isplativ je i bez problema je radio s našom postojećom post-produkcijskom konfiguracijom. Omogućuje nam da poboljšamo kvalitetu slike; odmah snimamo u formatu 4K RAW i sve se nalazi u jednoj jedinici. Za nas je savršena nadogradnja modela C300 i znatan napredak u odnosu na postojeće modele tvrtke Canon. S moje točke gledišta, dobro je što je ova kamera dizajnirana."

Kako biste se vratili na pregled modela EOS C200, kliknite ovdje

Autor James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Slično