AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

Ljepota divljine: pet savjeta za poboljšanje avanturističkih snimki na otvorenom

Fotograf životnog stila Jake Baggaley istražuje led i snijeg u Švedskoj i otkriva zašto je EOS M6 Mark II najbolji prijatelj pustolova.
Dva muškarca s ruksacima kližu po smrznutom jezeru.

Fotograf životnog stila i otvorenih prostora Jake Baggaley strastveni je avanturist. Kao predanog trkača na otvorenom i planinara, nadahnjuju ga divljina i dramatična scenografija prirodnog svijeta. "Odrastao sam u New Forestu [južna Engleska] i uživao sam boraviti na otvorenom", kaže Jake. "Osim toga, uvijek sam uživao igrajući se s fotoaparatima. Moj tata držao je tečajeve fotografije – dok sam bio dijete, u kuhinji smo imali mračnu komoru – tako da su se ta dva interesa mojim sazrijevanjem prirodno spojila."

Kao trkač na otvorenom, Jake je uspostavio nove kontakte koji su mu pomogli da osmisli svoju nišu. "Nikad nisam išao prema tome da postanem fotograf otvorenih prostora, a većina mojih prethodnih radova bila je povezana sa društvenim dokumentarcima; međutim, tako sam započeo raditi na avanturističkim snimkama otvorenih prostora", objašnjava. Jake među klijentima sad ima tvrtke poput The North Face, Another Escape i Adidas.

Kad mu se ukazala prilika fotografirati snijegom prekrivene pejzaže i smrznuta jezera u središnjoj Švedskoj na skijama i klizaljkama za agenciju Do The North koja promiče održive ekspedicije, to je bio Jakeov projekt iz snova. "Za klizanje smo posjetili regiju Dalarna, a za skijanje nacionalni park Fulufjället. To su uistinu osamljeni predjeli kojima sam želio dočarati ledeno prostranstvo i široke, udaljene pejzaže", kaže.

Lagani fotoaparat bio je ključni dio priče, zbog čega mu je kompaktni Canon EOS M6 Mark II sa svojim nagibnim dodirnim zaslonom od 180˚, ugrađenom Wi-Fi mrežom, mogućnošću snimanja 4K videozapisa i APS-C senzorom od 32,5 MP bio idealan partner. U kombinaciji s objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, ponudio je moćne tehničke značajke u malom, prijenosnom paketu.

Ovdje Jake demonstrira kako maksimalno iskoristiti svoj fotoaparat na avanturističkim izletima i pokazuje kako je moguće snimiti fotografije prirode koje oduzimaju dah, a da pritom ne morate putovati daleko.

1. Kreativno iskoristite vremenske uvjete, kakvi god oni bili

Muškarac u žutoj jakni kliže preko smrznutog jezera. Bijela crkva u pozadini reflektira se u ledu.

Igranje s refleksijama donosi zanimljive rezultate.

Eskimski psi sklupčani u snijegu. Snijegom prekrivena koliba vidljiva je iz udaljenosti.

Fotografiranje zimi na otvorenom može biti teško zbog svjetline snijega, ali može i pomoći pri stvaranju zanimljivih kompozicija te vam omogućava isticanje subjekata.

"Na planini ste povezani s okolišem", objašnjava Jake. "Zbog prirode sam uzbuđen u vezi snimanja na otvorenom. Kad sam na otvorenom, uvijek se pitam, "Gdje bi bila dobra lokacija za snimanje?" Istraživanje otvorenih prostora zimi pruža neobične prilike za kreativnost", kaže. "Poigrajte se s kutovima, svjetlima i naglavnim svjetlima kako biste neupečatljiva okruženja učinili uzbudljivijima."

Sumorna skandinavska zima predstavlja izazovne uvjete osvjetljenja koji su idealni za testiranje mogućnosti snimanja Jakeove kamere pri slabom osvjetljenju, uz dostupan ISO raspon do 25 600. "Impresioniralo me kako se Canon EOS M6 Mark II snašao pri slabom osvjetljenju, dok je širok otvor blende objektiva Canon EF-M 32mm f/1.4 STM olakšao snimanje u tamnijim uvjetima. U Švedskoj su dani prilično kratki, tako da nismo imali vremena postavljati scene. Jednostavno sam snimao usput."

U svijetlim okruženjima okupanima snijegom, Jake preporučuje prebacivanje na ručni način rada kako ne biste ostali bez pojedinosti. "Senzor fotoaparata nastoji sve zatamniti jer je iz svih kutova izložen bijeloj boji. Bolje je snimati u ručnom načinu rada jer tako imate potpunu kontrolu nad svjetlinom, a da pritom ne uništavate snijeg.

Zašto ne pokušati snimiti obrise? "Snijeg je zahvalan jer omogućava snimanje jasnih obrisa stabala", kaže. "Sjene u snijegu daju različite nijanse bijele, s kojima se sjajno igrati."

2. Prilagodite svoj komplet

Žena s narančastim ruksakom hoda okruženjem prekrivenim snijegom.

EOS M6 Mark II bio je idealan fotoaparat za Jakeove snimke – budući da je lagan i kompaktan, mogao mu je jednostavno pristupati tijekom čitavog putovanja.

Za vrijeme avantura, fotoaparat vam uvijek mora biti lako dostupan kako biste mogli brzo reagirati; u suprotnom biste mogli propustiti te spontane trenutke. Canon EOS M6 Mark II teži svega 408 g i omogućava snimanje do 14 sličica u sekundi (fps).

"Kod fotoaparata Canon EOS M6 Mark II sjajne su mi njegove male dimenzije i masa", kaže Jake. "Puno smo skijali po otvorenom i klizali po smrznutim jezerima. Velika količina masivne, teške opreme usporila bi proces, ali budući da smo snimali akcijske snimke, brza izmjena sličica fotoaparata Canon EOS M6 Mark II bila je idealna. Fotoaparat sam zakvačio s prednje strane svoje torbe i tako se prilagodio ekstremnim uvjetima, jer nisam se morao zaustavljati, skidati rukavice niti otvarati torbu."

3. Učinite snimku zanimljivijom ljudima ili detaljima

Muškarac u žutoj jakni probija se kroz snijeg, prema planinskoj kolibi.

Jake predlaže da svojim fotografijama obuhvatite osobe kako biste dočarali odnos dimenzija.

Noge dva klizača čija se tijela nalaze izvan kadra. Par se reflektira u ledu koji je išaran tragovima njihovih klizaljki.

Išaranost leda i tragovi klizaljki kompoziciju čine zanimljivijom, kao i refleksije klizača.

"Pokušao sam ono što je mogla biti jednostavna snimka pretvoriti u nešto uzbudljivije dodavanjem ljudskog elementa", kaže Jake. "Osobom koja je u interakciji s okolišem pokazuje se odnos dimenzija."

"Svidjele su mi se refleksije u ledu i linije koje smo stvorili klizaljkama. Želio sam obogatili kompoziciju i fotografije učiniti zanimljivijima pomoću tragova klizaljki."

Jake je pomoću RAW uzastopnog snimanja s 30 fps fotoaparata Canon EOS M6 Mark II zamrznuo klizače u kadru prikaza. "Kad ne bismo imali puno vremena, a imao sam uistinu lijepu scenu, upotrijebio sam uzastopno snimanje od 30 fps kako bih dobio tijelo klizača točno tamo gdje sam ga htio imati. To je bilo stvarno korisno – i mogao sam vjerovati automatskom izoštravanju."

4. Odaberite svestran objektiv

Tri klizača s ruksacima kližu preko velikog smrznutog jezera. U daljini su vidljivi vrhovi prekriveni snijegom.

Oštar objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM Jakeu omogućava snimanje širokokutnih pejzaža uz zadržavanje detalja u krupnim planovima i izbjegavanje izobličenja.

Detalji i jasnoća od presudne su važnosti za snimanje sjajnih avanturističkih fotografija. Iznimno oštar objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ima standardnu žarišnu duljinu ekvivalentnu onoj objektivu od 50 mm i omogućava snimanje dramatičnih planinskih klanaca, ali i finih detalja klizaljki, čizama i kotača. Stoga će vam trebati samo jedan objektiv, kamo god vas avantura odvela.

"Žarišna duljina ekvivalentna onom objektiva od 50 mm bila mi je omiljeni odabir za te snimke na otvorenom jer omogućava snimanje čitavog okruženja s malom osobom [u kadru] bez iznimno širokih izobličenja koje ponekad možete vidjeti", kaže.

"To je korisna žarišna duljina koja obuhvaća sve, omogućavajući snimanje širokih pejzaža i finih detalja s malom dubinom polja. Možete je upotrijebiti za bilo što."

5. Pretvorite zimsku svjetlost u svoju prednost

Tri cross-country skijaša putuju okruženjem prekrivenim snijegom. Zrake sunca osvjetljavaju stup za označavanje iza njih.

Jake predlaže da se poigrate sa zimskom svjetlošću kako biste inače neupečatljive scene učinili zanimljivijima.

Fotografija muškarca kojih hoda kroz zimzelenu šumu snimljena dronom, u okruženju prekrivenom snijegom. Iza njega se mogu vidjeti tragovi stopa.

Zlatna svjetlost koju često možete dobiti za sunčanih dana tijekom zime u Skandinaviji pomaže pri stvaranju dugih, atmosferičnih sjena.

Bez obzira na to gdje se nalazite – od šuma do stjenovitih vrhunaca – čarolija zimskog izlaska sunca uvijek rezultira vrhunskim fotografijama. Postoji razlog zbog kojega avanturistički fotografi kao što je Jake uživaju u tom spektaklu. "Kod zimskog izlaska sunca najdraže mi je što se događa oko 9 ili 10 ujutro, a ne 3 ili 4 ujutro. Možete se kasno ustati i još uvijek ga stići snimiti. Za sunčana zimskog dana sunce je čitavo vrijeme nisko, tako da možete snimiti intenzivnu, meku svjetlost s dugim, dubokim sjenama", kaže.

Uključivanje spektakularne zlatne svjetlosti iz vaših avantura u 4K videozapise Canon EOS M6 Mark II čini jednostavnim, a Jake je shvatio kako može urediti i stopiti svoje snimke s 4K snimkama putem svog full-frame fotoaparata Canon EOS R. "Snimke fotoaparata Canon EOS M6 Mark II nose se s onima snimljenima fotoaparatom Canon EOS R. Mogu ih kombinirati i izgledaju iznimno čisto."

Napisala Lorna Dockerill

Povezani proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

  Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

  Od zaštite opreme do vas samih, donosimo vam najvažnije savjete i trikove za ovladavanje fotografiranjem u ekstremnim vremenskim uvjetima.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  Upečatljive pejzažne fotografije

  Kako snimiti savršen „pejzažni selfie“ uz fotografkinju pejzaža i influencericu Ásu Steinars.

 • AVANTURISTIČKA FOTOGRAFIJA

  Avanturistička fotografija na otvorenom

  Fotografkinja Anna Blackwell ovjekovječuje divljinu Dartmoora modelom Canon EOS R6.

 • ZIMSKA FOTOGRAFIJA

  Kako snimiti bolje zimske fotografije

  Maksimalno iskoristite ovo prekrasno godišnje doba uz fotografa Vladimira Medvedeva.