Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Što je Dual Pixel RAW?

Dual Pixel RAW inovacija je tvrtke Canon koja koristi fotodiode na Dual Pixel CMOS AF senzoru s 30,4 megapiksela kod modela EOS 5D Mark IV.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Kako funkcionira

Pikseli Dual Pixel senzora imaju konstrukciju s dvije fotodiode. Ovaj dizajn senzora znači da senzor može primati signale A i B s objekta snimanja i prepoznavati razlike u fazi između dva signala, što omogućuje izoštravanje u sklopu sustava Dual Pixel AF. Prilikom snimanja slike senzor dobiva informacije o slici iz kombinacije signala A i B. Ova tehnologija omogućuje izoštravanje i snimanje slike pomoću jednog senzora. 


Tijekom Dual Pixel RAW snimanja u jednu RAW datoteku spremaju se dvije slike. Jedna slika sastoji se od kombiniranih podataka iz signala A i B, a druga samo od podataka iz signala A. To znači da Dual Pixel RAW datoteke sadrže informacije o normalnoj slici i o paralaksi, što omogućuje mjerenje i ekstrapoliranje informacija o udaljenosti objekta. Budući da Dual Pixel RAW datoteke sadrže dvije slike, dvostruko su veće od normalnih RAW datoteka. 


Koristeći Dual Pixel RAW Optimizer u softveru Digital Photo Professional, korisnici mogu koristiti Dual Pixel podatke spremljene s Dual Pixel RAW slikom za mikroprilagodbu položaja maksimalne oštrine pomoću informacija o dubini iz datoteke.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Mikroprilagodba slike

Kada slika nije dovoljno oštra u određenom području, primjerice na očima subjekta, možete je prilagoditi i vratiti oštrinu u željeno područje.

Pomak zamućenja pozadine

Dual Pixel RAW omogućuje prilagodbu položaja područja izvan fokusa ili "bokeh" efekta, kako bi se poboljšala kompozicija, primjerice pomicanjem objekta koji je izvan fokusa i zaklanja subjekt.

Smanjenje pojave dvostruke slike

Za razliku od odbljeska objektiva, koji se ponekad može kreativno upotrijebiti za stvaranje slike niskog kontrasta i zamućenja atmosfere, pojava dvostruke slike nije poželjna i pokazuje interni odbljesak na objektivu. To se može kontrolirati uz Dual Pixel RAW i svesti na najmanju mjeru pažljivom prilagodbom.

Za najbolje rezultate

Najbolje iskorištavanje tehnologije Dual Pixel RAW zahtijeva pažljivo prilagođavanje vrijednosti za snimanje na modelu EOS 5D Mark IV. Kako biste postigli najbolje rezultate, snimajte pri žarišnoj duljini objektiva od najmanje 50 mm, s otvorom blende f/5,6 ili nižim i pazeći da ISO bude 1600 ili niži.

Efekti se mogu razlikovati ovisno o tome snimate li u portretnom ili vertikalnom formatu, a za najbolje rezultate pobrinite se da snimate sa sljedećim parametrima:

Žarišna duljina

Udaljenost subjekta

50 mm

1 – 10 m (3,3 – 32,8 stope)

100 mm

2 – 20 m (6,6 – 65,6 stopa)

200 mm

4 – 40 m (13,1 – 131,2 stopa)