Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Život pri slabom osvjetljenju

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambasador


Poznati fotoreporter agencije Magnum i ambasador tvrtke Canon Paolo Pellegrin po prvi put priča o tome kako je doživio novi EOS 5D Mark IV te o tome kakav je u usporedbi s prethodnim DSLR modelima serije EOS 5D.

Dok snima svoju jedinstvenu vrstu dokumentarne fotografije, Paolo Pellegrin na određeni se način uvlači pod kožu svojih objekata snimanja i otkriva njihove najintimnije trenutke. Njegov pristup zahtijeva jednako takta i diplomacije koliko i fotografske vještine. Zapravo, Paolova mogućnost izgradnje odnosa s objektima snimanja ključna je za stjecanje njihovog povjerenja i davanje uvida u njihove živote.

Na jednom od svojih zadnjih pothvata, Paolo je pretprodukcijski model fotoaparata EOS 5D Mark IV ponio u Rim, u Italiju, gdje je proveo vrijeme s romskom obitelji koja živi u gradu, dokumentirajući njihovu svakodnevicu i kulturu. Projekt savršeno demonstrira zašto Paolo ima tako dugotrajan i uspješan odnos sa serijom EOS 5D - fotoaparat ima kombinaciju kvalitete slike punog kadra, odzivnog rada i prenosivosti koja mu omogućava snimanje svega, od uličnih portreta do pejzaža pri slabom osvjetljenju.

Kada smo s Paolom razgovarali o njegovim iskustvima s novim fotoaparatom, on je već bio zauzet dokumentiranjem događaja u Iraku, radeći u gradovima kao što su Ramadi i Fallujah. Preko vrlo loše telefonske linije prenio nam je svoje prve dojmove...


"Od početka sam koristio EOS 5D i svjedočio sam evoluciji fotoaparata i njihovom napretku tijekom godina", kaže Paolo. "Iako sam EOS 5D Mark IV imao samo nekoliko dana u Rimu, ostavio je veliki dojam na mene, naročito kada sam ga koristio pri slabom osvjetljenju".

Mnoge fotografije koje je Paolo snimio u Rimu snimljene su nakon zalaska sunca, što je samo jedan od razloga zašto preferira objektive fiksne žarišne duljine nad onima sa zumiranjem. "Jedna od stvari koje sam odmah uočio bila je odzivnost automatskog izoštravanja dok sam snimao na tim mračnim lokacijama, a to mi je vrlo važno", kaže on. "Osim toga, i kvaliteta slike bolja je u tim uvjetima. Sad kad razmišljam o tome, prema mojim prvim dojmovima u RAW datotekama bilo je manje šuma nego ikada prije, a sjene su bile bogate detaljima."

Kod snimanja u pokretu važna je i kvaliteta LCD zaslona. Uz 3,2-inčni dodirni zaslon visoke razlučivosti, EOS 5D Mark IV prikazuje kvalitetu Paolovih snimljenih datoteka uz izvanredne detalje, omogućujući mu pregled i uređivanje dok putuje, bez potrebe za otvaranjem prijenosnog računala.

Paolo uvelike cijeni veliki broj piksela kod modela EOS 5D Mark IV. "Izrađujem mnogo velikih ispisa za izložbe pa je više piksela uvijek dobrodošlo", komentira.

"„Zapravo ga koristim gotovo stalno, u zatvorenom i na otvorenom. Smatram da je to jedna od najboljih značajki ovog sustava fotoaparata.“"

Držite se jednostavnosti

Paolo snima s ograničenim izborom objektiva fiksne žarišne duljine, cijeneći njihovu kvalitetu slike i velike otvore blende, kao i kreativnost koju mu daje ograničenje na jednu žarišnu duljinu. "Moj uobičajeni komplet čine objektivi od 28 mm, 35 mm i 50 mm fiksne žarišne duljine", otkriva on. "Imam brze EF35mm f/1.4L II USM i EF50mm f/1.4L II USM verzije ta dva objektiva, a uživam koristiti i EF28mm f/2.8 II USM koji je vrlo mali."

U Paolovoj torbi nalaze se i EF24-70mm f/2.8L II USM („Iako nisam previše lud za objektivima sa zumiranjem, ovo je doista odličan objektiv!“) i „plosnati“ objektiv EF40mm f/2.8 STM koji se tako zove zbog malog dizajna.

Kada pogledate njegovu torbu s opremom, uloga koju oprema igra u Paolovom diskretnom radnom stilu postaje jasnija. Voli opremu malih dimenzija i mase koja omogućuje brzo reagiranje bez privlačenja pažnje. Tu mogu pomoći i značajke kod novog modela EOS 5D Mark IV. Uzmimo za primjer način rada tihog snimanja – evoluciju tehnologije iz prethodnih 5D fotoaparata. "Kada je Canon predstavio način rada tihog snimanja, to je za mene bilo prava revolucija", kaže Paolo. "Zapravo ga koristim gotovo stalno, u zatvorenom i na otvorenom. Smatram da je to jedna od najboljih značajki ovog sustava fotoaparata".

Paolu je nova bila i mogućnost brzog prijenosa slika na tablet zahvaljujući Wi-Fi/NFC načinu rada kod modela EOS 5D Mark IV. Taj novi dodatak na fotoaparatu dodatno ga je uvjerio da, u slučaju da se nađe u toj situaciji, s apsolutnom lakoćom brzo može dijeliti ili daljinski snimati pomoću aplikacije Canon Connect.

EOS 5D Mark IV vrlo je prilagodljiv fotoaparat i iako je Paolo svoj probni model imao samo nekoliko dana, već je počeo osjećati prednosti poboljšanog rukovanja. "Dodirni zaslon ugodno me iznenadio. Zapravo nisam znao ništa o tome dok mi se fotoaparat nije našao u rukama", smije se. "No vrlo se brzo koristi i sviđa mi se kako možete pretraživati slike i zumirati kako biste provjerili detalje."

"Nisam imao mnogo razloga za upotrebu ugrađenih funkcija Wi-Fi i GPS, ali vidim da bih mogao u budućnosti. GPS je zanimljiva značajka i može biti korisna kada pokušavate mapirati lokacije poput onih u pustinji na Bliskom istoku."

"Kada je Canon predstavio način rada tihog snimanja, to je za mene bila prava revolucija."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Razgovarajući s Paolom jasno je da ne postoji samo jedna značajka koja je sama zaslužna za privlačnost koju serija EOS 5D ima za fotoreportere. Prije svega, riječ je o svestranosti ovog fotoaparata: DSLR koji može doista dobro odraditi mnogo toga. EOS 5D Mark IV ima dobar položaj da nastavi tamo gdje su stali njegovi revolucionarni prethodnici.

Dodaje: "Doista, za mene, više se radi o veličini datoteke i kvaliteti te datoteke, naročito pri slabom osvjetljenju. A tu je i automatsko izoštravanje koje s vremenom postaje samo bolje. Nemam fotoaparat sa sobom ovdje u Iraku, ali doista bih volio da imam. Jako se radujem što ću ga ponovo koristiti u budućnosti..."

Ambasadori i priče

Ambasador tvrtke Canon Lorenzio Agius koristi EOS 5D Mark IV

Nadahnuće

Saznajte kako se EOS 5D Mark IV ponaša u rukama profesionalnih fotografa

Istražite više