The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Savršen spoj

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambasador


Priznati fotograf za vjenčanja i ambasador tvrtke Canon Jeff Ascough, zajedno sa svojom suprugom i partnericom na snimanjima Sarah, otkriva kako im je kombinacija značajnih tehničkih napredaka kod modela EOS 5D Mark IV pomogla da promijene svoj pristup fotografiranju vjenčanja na nove i uzbudljive načine.

Jeff i Sarah Ascough imaju dobro oko za detalje. Višestruko nagrađivani fotografski dvojac iz Ujedinjenog Kraljevstva izgradio je zavidan ugled diljem svijeta zahvaljujući slikama izvanredne ljepote, prepunima detalja i snimljenima okom reportera.

Stoga, kada im se ukazala prilika da isprobaju pretproizvodni model 5D Mark IV, na nedavnom vjenčanju u Rumunjskoj, Jeff i Sarah bili su nestrpljiviji da vide koliko će bolje biti digitalne datoteke uz njegov novi CMOS senzor s 30,4 megapiksela. Hoće li biti dovoljno dobre da ih navedu da zamijene svoje radne modele 5D Mark III i 6D? Trebala im je približno jedna minuta da shvate da su se pravila za RAW datoteke uvelike promijenila...

"Datoteke su bile nevjerojatne", priznaje Jeff. "Kada sam prvi put vidio slike na zaslonu, Sarah je mislila da sam ih već obradio. JPEG datoteke bile su gotovo savršene. Zapravo, zapitao sam se zašto sam uopće snimao u RAW formatu, JPEG datoteke bile su toliko dobre. Nijanse kože bile su dražesne; gradacija od gornjih istaknutih dijelova do ekstremno istaknutih dijelove bila je mnogo uglađenija i uspio sam vratiti mnogo više detalja u sjeni prije nego što je šum postao problem. Dinamički raspon bio je mnogo bolji."


Izazovi osvjetljenja

Na ovom vjenčanju na otvorenom Jeff je koristio fotoaparat pri vrlo promjenjivom svjetlu visokog kontrasta. Uz temperaturu od 38 stupnjeva, bila je to prilika koja je predstavljala izazov i za najiskusnijeg fotografa, a kamoli opremu.

"Osvjetljenje je stvaralo velike poteškoće!" prisjeća se. "Sarah i ja većinu smo dana snimali na suncu. Pozadinsko osvjetljenje vjenčanja obuhvaćalo je mnogo odbljesaka, a rezultat je bio loš kontrast. Odmah me dojmilo kako je EOS 5D Mark IV, naročito s novim objektivom EF 24-105mm f/4L IS II USM, briljantno riješio problem odbljeska. Odmah mi je dao samopouzdanje."

Radne značajke fotoaparata odmah su impresionirale i Sarah. "Nisam baš tehnička fotografkinja", priznaje ona, "pa mi treba fotoaparat koji mi daje ono što trebam kada to trebam. Jeff postavlja fotoaparate sukladno našem stilu snimanja pa meni ostaje sve potrebno vrijeme za snimanje posebnih trenutaka.

"Naročito pri slabom osvjetljenju primjećujem ogromnu razliku u izoštravanju. Dok se model 6D muči i pokušava pronaći oštru sliku, 5D Mark IV odmah izoštrava i zadržava fokus čak i kada se gosti pomiču. To je za mene fantastična prednost.

"Uz EOS 5D Mark IV odmah sam se osjetila ugodno i bilo mi je drago da uopće nije masivan niti težak. U poslu koji radim navikla sam se na EOS 6D, ali odmah sam znala da ću prijeći na ovaj novi model što je moguće prije."

Jeff je bio jednako impresioniran novim objektivom i fotoaparatom. To je savršen par za fotografa za vjenčanja. "Sam objektiv fenomenalan je dio opreme", oduševljeno kaže. "Toliko je bolje unaprijeđen u odnosu na prethodnu verziju da je razlika nestvarna."

Nastavlja: "Kod fotografiranja vjenčanja trenutno je novo to da se od nas traži da duže snimamo i da snimamo više fotografija, tako da količinu opreme koju nosimo nastojimo svesti na najmanju moguću mjeru. Objektivi sa zumiranjem odlični su, ali jedan od problema bio je to što biste na kraju dana ostali bez mogućnosti visoke ISO vrijednosti pa biste morali nositi brže objektive fiksne žarišne duljine samo za ta razdoblja. Zahvaljujući većoj ISO osjetljivosti kod modela 5D Mark IV, imate približno jedan korak više, što je bitna prednost kada snimate pomoću objektiva f/4. Taj jedan objektiv dovoljan je za cijeli dan, osim ako ne želite efekte male dubinske oštrine. Smatram da sam trenutno u fazi kada posao mogu odraditi samo pomoću jednog fotoaparata i objektiva. Omogućuje mi da se bolje usredotočim na ono što radim, bez potrebe za stalnim mijenjanjem objektiva, i potpuno sam pouzdan da će svaki put dati dobre rezultate. Stabilizacija je bila izvanredna, a oštrina na jednoj drugoj razini."

""Toliko je bolje unaprijeđen u odnosu na prethodnu verziju da je razlika nestvarna.""

Prilike za istraživanje

Za Jeffa, jedini način da na odgovarajući način usporedi model 5D Mark IV s modelom 5D Mark III bio je da sve isključi. "Sve automatske korekcije – Digital Lens Optimizer, sve – bile su isključene kako bih mogao ispravno usporediti. Nema sumnje da je ovaj fotoaparat mnogo veći korak naprijed u svim aspektima. Laganiji je, što ga čini doista privlačnim fotoaparatom za svakodnevnu upotrebu, a snimanje s dvije kartice sprječava blokiranje uslijed ograničenja međuspremnika. Osim toga, fotoaparat je bio brz i odzivan, što ga čini idealnim partnerom."

Novo kod modela EOS 5D Mark IV je Wi-Fi, uvelike priželjkivana značajka koja je Jeffa jako zanimala. "Wi-Fi predstavlja zanimljiv napredak za fotografe za vjenčanja", kaže on. "Danas se mnogo priča o mrežnim platformama za fotografe za vjenčanja koje bi im omogućile da fotografije s vjenčanja prikazuju klijentu izravno s fotoaparata. Ta mogućnost trenutno je tek u začecima, ali kod modela 5D Mark IV sada je dostupna tehnologija koja može omogućiti taj radni proces ako ga klijent zatraži."

Rad uz dobro izoštravanje

Osim vrlo kvalitetnih datoteka, druga najvažnija stvar kod fotografiranja vjenčanja za Jeffa je brzo izoštravanje. "Devedeset posto vremena koristim središnji fokus, a kod modela 5D Mark IV brzina je bila znatno veća u usporedbi s modelom III. Tijekom vjenčanja jedna je djevojka dolazila prema meni niz stubište pri slabom osvjetljenju i u nizu od četiri ili pet slika svaka je bila oštra uz pomicanje fokusa. To je nešto što ne bih uspio postići sa starim fotoaparatom. Bilo je to doista pravo otkriće."

Osim prednosti na polju izoštravanja, Jeff je primijetio i koliko je lako podesiti i koristiti 5D Mark IV u usporedbi s modelom Mark III. "Postavke izbornika vrlo su intuitivne i vrlo se lako koriste kada prijeđete s prethodnog modela. Mogao sam podesiti fotoaparat upravo onako kako ga volim koristiti, bez ikakvih poteškoća."

""Sada kada sam isprobao novi model, bit će mi doista teško vratiti se na stari EOS 5D Mark III.""

"Sada kada sam isprobao novi model, bit će mi doista teško vratiti se na stari EOS 5D Mark III," priznaje on. "Kada se taj fotoaparat pojavio na tržištu prije pet godina, mislio sam da će to biti model koji ću koristiti ostatak karijere. A oni ga onda unaprijede i proizvedu ovaj novi! Ovo je tako ogroman napredak da ne možete ni shvatiti koliko je poboljšanje u pitanju dok ga ne počnete koristiti. A kada to učinite, doista ga ne želite ispustiti iz ruku!"

"EOS 5D Mark IV fotoaparat je o kojemu niti ne mislite dok ga koristite. A, po mom mišljenju, takav fotoaparat je najbolji."

Ambasadori i priče

Ambasador tvrtke Canon Lorenzio Agius koristi EOS 5D Mark IV

Nadahnuće

Saznajte kako se EOS 5D Mark IV ponaša u rukama profesionalnih fotografa

Istražite više