Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Upoznajte akcijske junake

Frits van Eldik

Prikaz videozapisa

"Ovaj fotoaparat napravljen je za moj način rada..."

Fotograf motociklističkih sportova Frits van Eldik jedan je od najboljih fotografa na svijetu kada je u pitanju snimanje subjekata koji se brzo kreću. Stil mu je prepoznatljiv i oblikovan godinama iskustva, a njegov fotoaparat mora raditi jednako brzo kao i on. Kako EOS-1D X Mark II prolazi u njegovim rukama? Podijelio je svoje mišljenje o brzini izoštravanja fotoaparata i njegovoj mogućnosti za snimanje svakog trenutka...

Frits van Eldik

"Briljantan je!", uzvikuje Frits. Mnogo je potrebno da impresionira ovog fotografa motociklističkog sporta, ali danas blista. Upravo se vratio sa snimanja s privatne staze za utrke Race Resort Ascari u blizini Malage u Španjolskoj gdje je EOS-1D X Mark II odmjerio snage s nekim prilično brzim aparatima.

"Brzina je ključna riječ za ovaj fotoaparat, kako po pitanju brzine izmjene sličica, tako i po pitanju automatskog izoštravanja. Nevjerojatan je", ustvrdio je. "A i kvaliteta slike je fantastična. Čak i prilikom snimanja subjekta naspram sunca, nevjerojatna je količina detalja u sjenama. Kvaliteta datoteke nevjerojatna je, a ovaj vrhunski senzor s 20,2 MP, sa svojim visokim dinamičkim rasponom, doista je fantastičan."

U poslu kojim se Frits bavi sve se vrti oko brzine, a mogućnost fotoaparata EOS-1D X Mark II da izoštrava brže od Ferrarija najviše ga je impresionirala. Pri snimanju uz puni niz sličica, s 14 savršeno eksponiranih i oštrih kadrova u sekundi, ne čudi da ovaj Nizozemac ima razloga slaviti nevjerojatno postignuće tvrtke Canon.

"Prilikom testiranja fotoaparata za ovo snimanje uočio sam da je u nizu snimaka koje bih snimio svaka bila savršeno oštra", priznaje. "To je prilično nevjerojatno. Nevjerojatan je osjećaj kada fotoaparat snima niz snimaka tom brzinom. A kada počnete snimati, odmah se osjećate ugodno znajući da će sve što snimite biti oštro, da automatsko izoštravanje radi svoj posao i prati subjekt u pokretu, tako da se vi možete usredotočiti na kompoziciju. Stoga, da, možete se osloniti na fotoaparat mnogo više nego što je to prije bilo moguće jer znate da može učiniti upravo ono za što je napravljen."

Faster workflow, sharper screen

Brži radni proces, oštriji zaslon

Uz tako impresivnu brzinu prilikom snimanja niza snimaka, Frits se mogao potpuno pouzdati u upotrebu fotoaparata za snimanje i kompoziciju s prikazom uživo. No, dodavanjem Wi-Fi adaptera WFT-E8, otišao je korak dalje. "Koristio sam ga i za okidanje pomoću tableta kada je fotoaparat bio montiran na automobilu pomoću nosača", objasnio je. "Odmah imate odgovarajuću veličinu slike na tabletu, što znatno olakšava provjeru izoštravanja i kompozicije."

Frits je odmah uočio poboljšanje na zaslonu fotoaparata EOS-1D X Mark II koji je mnogo bolji u usporedbi sa zaslonom modela EOS-1D X, zahvaljujući 1,62 milijuna piksela. Frits kaže: "Sada doista vrlo precizno i lako možete provjeriti oštrinu na stražnjoj strani fotoaparata, što uvelike poboljšava moj radni proces, a to znači da ne moram čekati da naknadno na prijenosnom računalu provjerim oštrinu slike. Mogu to učiniti dok snimam, na stazi, tako da ovo malo poboljšanje čini moj život boljim za 100 %."

Savršenstvo pri slabom osvjetljenju

Budući da je Frits navikao snimati u različitim uvjetima osvjetljenja, bilo je važno dočarati tipičan radni dan na stazi Ascari, a to je značilo početak rano ujutro...

"Rano ujutro čekao sam da sunce izađe i snimao pri ISO vrijednosti 16 000 dok je sunce počinjalo obasjavati automobile. To mi je često najdraža vrsta osvjetljenja i podsjeća me na jedan od mojih omiljenih 24-satnih motociklističkih događaja, Le Mans, u cik zore. Kada sam pogledao slike, na licu mi se pojavio osmjeh još prije doručka!", smije se on.

"Sjećam se sličnog iskustva kada sam prvi put testirao EOS-1D X prije nekoliko godina, ali nikada prije nisam birao tako visoku ISO vrijednost. Sada s ovim novim senzorom to mogu, bez brige o kvaliteti slike. Povećanje širine i bolje radne značajke za ISO doista pružaju nove kreativne mogućnosti, naročito kada snimam bez prestanka."

"Osjećao sam se vrlo ugodno koristeći fotoaparat,” izjavio je. "Sustav izbornika isti je kao na modelu EOS-1D X pa sam se osjećao doista ugodno koristeći ga sa svim svojim objektivima. Snimao sam sa svime što sam imao, od EF14mm na nosaču pa sve do EF400mm i čak EF200-400mm sa zumiranjem i ugrađenim ekstenderom 1,4x. Sa svakim objektivom bilo je sasvim dobro."

"A to me dovodi do druge dobre značajke", nastavlja Frits. "61 AF točka pri f/8 kod ovog fotoaparata zajedno s crveno osvijetljenim točkama za izoštravanje koje stalno svijetle. Oba ova poboljšanja zapravo su doista korisna za fotografa poput mene. Koristim mnogo dugačkih objektiva, a volim koristiti i ekstendere, tako da je doista korisno imati mogućnost upotrebe automatskog izoštravanja s njima, dok pri slabom osvjetljenju crvene točke za izoštravanje znatno olakšavaju vidljivost AF područja."

Rad uz dobro izoštravanje

"Moram priznati, kad je u pitanju automatsko izoštravanje, praćenje prilikom izoštravanja doista je mnogo bolje", potvrdio je. "Kada se automobil vrlo brzo približava, izazov je bio održati oštrinu dok prolazi pokraj vas. No to nije problem uz ovaj fotoaparat i njegove proširene točke za automatsko izoštravanje. Čim počnete pratiti subjekt, on se nastavlja pratiti."

"Ovaj fotoaparat mogu postaviti upravo onako kako želim. Napravio sam male prilagodbe osjetljivosti praćenja subjekta zahvaljujući postavkama za određene situacije u izborniku; prilagodio sam postavke sukladno svojim željama i nemam nikakav prigovor na način njihovog funkcioniranja. Fotoaparat je u potpunosti prilagodljiv. Olakšava život, a u mom poslu to je vrlo dobra stvar!"

"Čim sam počeo snimati ovim fotoaparatom, znao sam da ga želim zadržati. EOS-1D X Mark II napravljen je za moj način rada. Seriju fotoaparata EOS-1 koristim od početka karijere, od filmske kamere EOS-1V pa sve do sada. Sve sam ih koristio, a ovo je daleko najbolji model."

"Inženjeri tvrtke Canon doista slušaju profesionalce", zaključuje Frits. "Kada su me pitali što zahtijevam od fotoaparata, bilo mi je drago vidjeti da su me poslušali. Čim ljudima iz tvrtke Canon počnete govoriti o nečemu, oni krenu na razvijanje rješenja, a onda odu i korak dalje! Sviđa mi se ta njihova želja da uvijek uspiju – i premaše očekivanja. Takva je i moja."

Više o fotografu

Prikaži cijeli profil