A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

PORTRETI

Razlika koju čini objektiv za portretiranje

Većina fotoaparata EOS isporučuje se s kompletom objektiva za opće namjene koji je prihvatljiv za većinu vrsta fotografiranja. Međutim, postoji niz specijalnih objektiva za pojedine žanrove, primjerice fotografiranje portreta. Oni čine veliku razliku u fotografiranju. Glavna razlika na objektivima za portretiranje su žarišna duljina i maksimalni otvor blende.

Odabir odgovarajuće žarišne duljine

Žarišna duljina je udaljenost između objektiva i senzora fotoaparata kada je objekt izoštren, a izražava se u mm. Objektivi sa zumiranjem imaju žarišni raspon koji se opisuje minimalnom i maksimalnom vrijednosti, primjerice 18 – 55 mm. Objektivom za portretiranje uobičajeno se smatraju objektivi sa žarišnom duljinom većom od 85 mm.

U klasičnoj kompoziciji glave s ramenima specijalni objektiv za portretiranje EF 85mm f/1.8 USM osigurava veću žarišnu duljinu za prirodan izgled i odvajanje modela od pozadine.

Za usporedbu, pri primjeni kraće žarišne duljine poput 24 mm došlo bi do izobličenja lica objekta promjenom njegovih proporcija. Uz to, pri kraćim žarišnim duljinama pozadine su uobičajeno uočljivije.

Koristan veći otvor blende

Drugi ključni čimbenik pri odabiru objektiva prikladnog za snimanje portreta je njegov maksimalni otvor blende. Otvor blende odnosi se na veličinu otvora objektiva koji propušta svjetlost na senzor fotoaparata.

Svaki objektiv označen je nazivnom vrijednošću otvora blende poput f/2.8 ili f/5.6. Na nekim objektivima sa zumiranjem nazivna vrijednost otvora blende ovisi o odabranoj žarišnoj duljini; na njima se prikazuje raspon otvora blende poput f/3.5 – 5.6. Što je manji broj otvora blende, to je veći maksimalni otvor, a snimanje portreta s objektivom s većim maksimalnim otvorom blende donosi određene prednosti.

Veći otvor blende kroz objektiv propušta više svjetlosti u fotoaparat, stoga su objektivi s velikim otvorima blende odlični za snimanje u uvjetima slabog osvjetljenja uobičajenog za portrete u zatvorenom prostoru. Druga prednost je što snimanje s otvorom blende postavljenim na maksimalnu vrijednost, koji se naziva "širom otvoreno", više zamućuje pozadinu, a to cijeni većina fotografa portreta.

Pogledajmo neke primjere snimanja portreta s fotoaparatom Canon EOS M5 i objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM s različitim otvorima blende.

Slični članci
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIRANJE BEBA

12 savjeta za fotografiranje beba koje možete odmah iskoristiti

Sačuvajte dragocjene trenutke i zabilježite bebin razvoj primjenom naših pametnih načina kojima ćete fotografiranje beba pretvoriti u zabavu te postići odlične rezultate.

A girl holds a frisbee in front of her face like a picture frame.

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Snimite bolje portrete: zabavni obiteljski fotografski izazovi

Blogerica Katja Gaskell svoj je pametni telefon zamijenila fotoaparatom Canon EOS M50 i rezultati su je zadivili – i sami isprobajte ove napredne tehnike.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Kako snimiti prirodne, kreativne obiteljske portrete

Profesionalni fotograf Christian Anderl bavi se snimanjem portreta i s vama će podijeliti kako Canon fotoaparatom možete snimiti spontane fotografije dok se zabavljate s obitelji.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Ove tri slike snimljene su s istom žarišnom duljinom te otvorom blende u rasponu od malog (velik f-broj) na prvoj snimci do širokog (malen f-broj) na trećoj snimci. Kada pokušavate ukloniti ometajuće pozadine na portretu, ključno je imati objektiv s velikim otvorom blende. Na trećoj slici pozornost promatrača preusmjerena je s ometajuće pozadine na lice objekta, stoga je to mnogo učinkovitiji portret.

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike

Povezani proizvodi