Inside a blue-green ice cave.

U PRIRODI

5 savjeta za snimanje po hladnoći

Snijeg, mraz i led neizostavan su dio spektakularnih zimskih scena. No većina je fotoaparata dizajnirana tako da rade na temperaturama većima od 0 °C pa ćete trebati biti oprezni prilikom snimanja fotografija na temperaturama ispod ništice.

Snimanje u snježnim ili ledenim uvjetima često je otežano i može oštetiti vašu opremu, pa vam dajemo neke praktične savjete za snimanje u hladnijim mjesecima

1. Upotrijebite stativ

Dobivanje stabilne snimke neće biti lako ako vam ruke podrhtavaju od hladnoće. Lagan i prijenosan stativ pomoći će stabilizirati fotoaparat kako biste mogli bezbrižno snimati. Samo imajte na umu da ne dirate stativ golim rukama ako je temperatura ispod ništice jer biste mogli dobiti ozebline.

Ako ste ljubitelj zimske fotografije, ambasador tvrtke Canon i fotograf zimskih sportova Richard Walch preporučuje ulaganje u posebne penjačke rukavice. Ova korisna oprema omogućuje izlaganje vrhova prstiju za snimanje i štiti ruke dok ne snimate.

2. Ponesite dodatne baterije

Na hladnom će se vremenu baterije isprazniti brže nego inače. Držite fotoaparat i baterije u torbici gdje će duže biti na toplom. Spakirajte dvostruko više baterija nego inače kako biste mogli nastaviti snimati sjajne fotografije u ovim uvjetima.

Slični članci
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

U PRIRODI

Savjeti i trikovi za fotografiranje zimskih odmora

Profesionalni sportski fotograf Richard Walch dijeli stručne savjete za bolju zimsku fotografiju, od odabira fotoaparata do najboljih postavki.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

Upečatljive pejzažne fotografije

Kako snimiti savršen „pejzažni selfie“ uz fotografkinju pejzaža i influencericu Ásu Steinars.

How to take better winter photos

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Kako snimiti bolje zimske fotografije

Maksimalno iskoristite ovo prekrasno godišnje doba uz fotografa Vladimira Medvedeva.

3. Prstene okrećite ručno

Ako fotoaparat upotrebljavate na otvorenom i niste neko vrijeme ručno okretali prsten za izoštravanje ili upotrebljavali značajku automatskog izoštravanja, prsten za izoštravanje ili zumiranje na objektivu mogao bi se "zamrznuti". Kako biste to izbjegli, neka fotoaparat bude omotan i držite ga u kvalitetnoj torbici kada ga ne upotrebljavate ili ga prekrijte ako snimate dok pada snijeg. Možete i samo često okretati prstene za izoštravanje i zumiranje ručno ili s pomoću motora za automatsko izoštravanje.

4. Pripazite na kondenzaciju

Kada fotoaparat s hladnog unesete u toplu prostoriju, doći će do kondenzacije koja može oštetiti vašu opremu. Richard Walch savjetuje sljedeće: "Kada izađete na ručak, ili vi ili vaš ruksak ostajete vani. Ako s hladnog uđete u toplu prostoriju i krenete pregledavati snimljene fotografije, gotovo je. Fotoaparat će se zamagliti, objektiv će se zamagliti i naštetit ćete svom fotoaparatu. Fotoaparat trebate upotrebljavati u jednoj temperaturnoj zoni."

5. Upotrijebite sjenilo objektiva

Kada pada snijeg ili se nađete usred mećave, sjenilo objektiva može spriječiti nakupljanje snijega na objektivu, Richard Walch objašnjava. "Sjenilo objektiva naročito je važno u sprječavanju padanja snijega na objektiv. Dobro sjenilo za objektiv izvući će vas iz mnogih nezgodnih situacija." Stoga stavite sjenilo objektiva i sa sobom ponesite nekoliko krpica za brisanje objektiva kako biste osušili staklo prije nego što fotoaparat vratite u torbicu.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike