hero-header.jpg

Kroz objektiv Nehemiasa Colindresa

Fotograf i snimatelj Nehemias Colindres podijelio je svoja najpopularnija tri vodiča za snimanje filmova: vinjetiranje, savjeti snimatelja i kroz objektiv.

Kada sam tek počeo razmišljati o ovom projektu, osjetio sam ushit. 24 sata u Berlinu za dočaravanje srca i duše grada kroz objektiv.

Želio sam posegnuti za modelom Canon EOS C300 o kojemu sam čuo toliko toga lijepoga. Oglašavali su ga kao nasljednika modela Canon EOS 5D Mark III i stoga sam ga želio isprobati osobno, a ne zaključke izvoditi na temelju nekog vodiča sa servisa Vimeo. Želio sam se uvjeriti može li se nositi s mojim stilom snimanja.

Zbog toga sam odabrao Canon EOS C300 i Canon EOS 5D Mark III, a i stariji komplet objektiva fiksne žarišne duljine Canon K-35. Volim koristiti starije objektive; impresionirala nas je kvaliteta stakla i dobivenih snimaka.

Što se tiče koncertne scene, nismo imali puno utjecaja na razvoj situacije, tako da smo morali biti spremni snimiti bilo što. Uspjeli smo snimiti nekoliko ključnih portreta s članovima koji su podigli ukupni dojam filma.

Snimajući plesačicu morali smo biti pažljivi, budući da je njezin ples više interpretativne naravi nego rezultat koreografije. Uspio sam je uhvatiti u određenim aspektima i snimiti specifične snimke i pokrete, a kako smo trčali s njom i pokušavali pratiti njen tempo, kamera je svoj posao obavljala bez pogovora.

Od velike nam je pomoći bilo to što je u toj sceni sve snimljeno brzinom od 50 sličica u sekundi jer su neki njeni pokreti bili toliko brzi da bi ih u suprotnom publika možda i propustila. Osim toga, iznimno se dobro uklapa u njen stil, a u fazi uređivanja uspjeli smo izvući više emocija.

Cijeli smo film snimili u jednom danu. Na početku smo Steve Ellery – poslovni čovjek iz zadnje scene – i ja sjeli i postavili izazov za njega. Nisam mu rekao svoju viziju završetka.

Uvijek volim ostaviti prostora za simpatične pogreške koje film mogu podići na višu razinu. Pankere smo pronašli na ulici i rekao sam im neka rade ono što i inače rade. Obično si međusobno šišaju kosu, tako da sam odlučio snimiti to; općenito govoreći, htio sam promatrati njih i njihov životni stil, bez previše uputa s moje strane i mislim da su reagirali jako dobro.

Naposljetku mogu reći kako je Canon EOS C300 definitivno korak u pravom smjeru ako vam je važna fleksibilnost, iako bih preporučio i Canon EOS 5D Mark III, jer i dalje je izvrstan u uvjetima slabog osvjetljenja.