Filmmaker advice from Nehemias Colindres

Savjeti za snimatelje Nehemiasa Colindresa

Fotograf i snimatelj Nehemias Colindres podijelio je svoja najpopularnija tri vodiča za snimanje filmova: vinjetiranje, savjeti snimatelja i kroz objektiv.

Snimanje filmova – kao i ostali vidovi umjetnosti – postaje bolje ponavljanjem. Ključna je stvar prepoznati ono što je dobro i razlučiti to od onoga što jednostavno – ne valja. 

Jako je važno razviti osjećaj za ukus – a to možete samo ako snimate i ne prestanete snimati sve dok se svjetla ne ugase. 

U samom početku, nitko od mojih kolega od mene nije očekivao puno, a mislim da nisam puno očekivao ni sam. To se promijenilo nakon jednog nadahnutog razgovora s mojim bivšim mentorom. To je u meni zapalilo vatru; poželio sam biti najbolji. Možda nisam oduvijek bio najtalentiraniji, ali imam sjajan ukus i žedan sam uspjeha. To je jako važno. 

Još jedna stvar zbog koje sam svoj rad podigao na višu razinu moje je razumijevanje kvalitetne opreme i važnosti planiranja. 

Obično u glavi imam jednu snimku koju sam zamislio i zapisao, kao i viziju objektiva kojim ju želim snimiti. Važnije od svega je imati osjećaj za svaki objektiv i što njime možete postići. 

Osim ukusa, dobrim odabirom objektiva svoje snimke možete podići na višu razinu. Osim toga, pomaže i ako imate sjajan tim; oni su vaši partneri u zločinu i svi biste trebali biti složni u tome što u konačnici svakom snimkom želite postići.

Kad snimam portrete, volim ljude usmjeriti u njihovo okruženje. Osjećam da se tako gledatelj uistinu povezuje s objektima na snimci. Portrete uvijek snimam objektivom od 50 mm. Mala dubinska oštrina daje prekrasne rezultate. 

Ono što je važnije od svega, savjetujem vam da uvijek snimate ono što volite i nikome ne dopustite da vas uvjeri u suprotno. Uz puno rada i malo sreće, ostalo će doći samo po sebi.