Poznata i kao Calcio Fiorentino, ova igra pod nazivom Calcio Storico (povijesni nogomet), u kojoj se lome kosti, igra se isključivo u Firenci tijekom lipnja, a u igri sudjeluju samo četiri momčadi koje predstavljaju četiri gradske četvrti.

Igra potječe iz 15. stoljeća i izvorno su je igrali aristokrati, a ponekad i sam papa. Nasilje koje je sastavni dio igre potječe iz tih nasilnih vremena. Rivalstvo među obiteljima u srednjovjekovnoj Firenci (domu zloglasne obitelji Medici) često bi eskaliralo u kaos.

Današnje natjecanje – dva polufinala i finale – održava se na trgu (piazza) prekrivenom pijeskom ispred crkve Santa Croce iz 14. stoljeća.

Pravila su jednostavna. Pedeset-minutna utakmica počinje pucnjem iz topa, nakon čega dvije momčadi od 27 muškaraca pokušavaju baciti loptu preko ograde visoke 1,2 m na protivničkom kraju igrališta i na taj način dati gol (caccia); ako jedna momčad promaši, drugoj se dodjeljuje pola caccie.

Igrači mogu upotrebljavati i ruke i noge da bi proslijedili loptu i dopušteno im je onesposobiti protivnike zahvatima iz hrvanja - ili na bilo koji njima prikladan način. Nužno dolazi do prolijevanja krvi. Gube se živci. No nekako se zadržava dostojanstvo i poštovanje.

Momčad koja pobijedi ne podiže srebrni pehar nego za nagradu dobiva kravu.

Calcio Storico samo je jedna od izazovnih, neobičnih i uzbudljivih prilika koje vam svijet nudi ako želite istraživati malo više, zaći za neki drugi ugao ili skrenuti lijevo tamo gdje inače idete desno. Canon vas poziva da ih otkrijete i snimite fotografije ili videozapise. Come and see.