Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF je tehnologija automatskog izoštravanja s prepoznavanjem faze utemeljena na senzoru i osmišljena za pružanje glatkog izoštravanja uz praćenje koje ima odlične radne značajke prilikom snimanja videozapisa te brzo automatsko izoštravanje prilikom snimanja fotografija u načinu rada prikaza uživo.

To je jedinstvena tehnologija koju je razvila tvrtka Canon, idealna za stvaranje efekata profesionalnog približavanja izoštravanja i zadržavanja objekta koji se kreće prema korisniku dobro izoštrenog uz zamućenu pozadinu – značajka svojstvena EOS videozapisima.

Zahvaljujući ovom revolucionarnom napretku, snimanje objekta uz održavanje dobrog izoštravanja, čak i kod snimanja pokreta, nikada nije bilo lakše.

Zašto je razvijena tehnologija Dual Pixel CMOS AF?

Uz mogućnost isticanja subjekta pri ograničenoj dubini polja nameće se zahtjev održavanja kontrole nad izoštravanjem, ako se glavni objekt pomakne ili ako se točka izoštravanja promijeni. Tehnologija Dual Pixel CMOS AF razvijena je kako bi se olakšala i ugladila kontrola izoštravanja tijekom snimanja videozapisa, čime bi se opovrglo uvriježeno mišljenje da način rada za snimanje videozapisa kod DSLR fotoaparata mogu koristiti samo profesionalci. Osim toga, tehnologija Dual Pixel CMOS AF razvijena je u svrhu poboljšanja mogućnosti snimanja uz prikaz uživo, pri čemu su se radne značajke približile onima prilikom upotrebe tražila.

Kako funkcionira

Svi efektivni pikseli na površini CMOS senzora slike sastoje se od dvije zasebne foto-diode, koje se očitavaju zasebno za automatsko izoštravanje uz prepoznavanje faze i zajedno za snimanje. Dual Pixel CMOS AF obuhvaća više od 80 posto visine i širine kadra u prikazu uživo i izuzetno je precizan bez narušavanja kvalitete slike.

Za razliku od drugih metoda automatskog izoštravanja utemeljenog na senzoru, kod kojih se automatsko izoštravanje ili funkcije snimanja dodjeljuju specifičnim pikselima na senzoru, pikseli na senzoru s tehnologijom Dual Pixel CMOS AF mogu se koristiti kao pikseli za snimanje i pikseli za automatsko izoštravanje uz prepoznavanje faze. Kao rezultat, nije potrebna dodatna obrada slike oko piksela namijenjenih automatskom izoštravanju, čime se osiguravaju brzo izoštravanje i maksimalna kvaliteta slike prilikom snimanja fotografija i videozapisa.

Kako bi se izvršilo prepoznavanje faze na slikovnoj ravni lijevo i desno, foto-diode se zasebno očitavaju, a slike paralakse koje pritom nastanu koriste se za izračunavanje razlike u fazi.

Upotrebom te tehnike automatskog izoštravanja s razlikom faze može se izračunati položaj objektiva prilikom izoštravanja.


Usporedbe radi, konvencionalnija metoda automatskog izoštravanja s kontrastom traži žarišni položaj tijekom pomicanja objektiva prema natrag i naprijed, što rezultira sporijim i manje uglađenim automatskim izoštravanjem.

Uz uključeno praćenje lica i objekta, Movie Servo AF prati odabrani subjekt dok se on kreće ili prilikom ponovnog kadriranja. Umjesto toga možete odabrati različita područja izoštravanja jednostavnim dodirivanjem dodirnog zaslona prilikom snimanja.

Prilikom predstavljanja, tehnologija Dual Pixel CMOS AF kompatibilna je s 103 EF objektiva, među kojima su modeli EF i EF-S s fiksnom žarišnom duljinom, širokokutni i telefoto objektivi. Sustav omogućava znatan napredak radnih značajki i brzine automatskog izoštravanja.