Različiti objektivi, različite priče

Pridružite se našoj zajednici za putovanja i portrete! Odaberite kategoriju fotografija koje najviše volite snimati, pustite da vas nadahnu drugi fotografi i osvojite fantastičnu nagradu: fotoaparat EOS M100 + objektiv EF-M 15–45 mm f/3.5–6.3 IS STM + adapter za montažu EF-EOS M!

Pustite da vas nadahnu drugi korisnici i prenesite svoje fotografije u galeriju!

Budući da nas priče svugdje okružuju, odabrali smo dva fotografa koji će nam ispričati nešto više o svojim uzbudljivim iskustvima s putovanjima i portretima!

Julien Duval #travellover

Julien je rođen u Francuskoj, prvi put je došao u Hrvatsku 2010. godine i zaljubio se njenu u nevjerojatnu prirodu. Nakon što je diplomirao geografiju, započeo je karijeru kao fotograf s posebnim interesom za putovanja i glazbenu fotografiju. Surađuje s turističkim zajednicama u Hrvatskoj, te radi na poznatim svjetskim glazbenim festivalima kao što su Tomorrowland i Ultra Europe.

#travellover

Savjeti:

  1. Pokušajte napraviti fotografiju s jakim crtama, koncentrirajte se na njene glavne elemente.
  2. Budite se rano i ostanite budni do kasno. Svjetlost je najvažniji element sjajne fotografije, a najbolje ćete ju dobiti tijekom izlaska i zalaska sunca, kombinirajući topla i meka svjetla.
  3. Oprema. Osim fotoaparata i objektiva, stativ i filteri (polarizator i Nd filteri) značajno poboljšavaju kvalitetu fotografije.
  4. Fotografiranje Vam treba biti prioritet. Kvalitetna fotografija putovanja često zahtijeva puno vremena, zbog toga se povremeno odlučite putovati sam.

Lili Zaneta #portraitlover

Lili Zaneta, rođena 1994. u Splitu. Završila je preddiplomski studij Snimanja pri Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je imala dvije samostalne izložbe te dvadesetak skupnih izložbi. Tematika i interesi u fotografiji s vremenom joj se mijenjaju, premda skoro uvijek, s odlikama minimalizma i geometrije, sve više istražuje konceptualni i dokumentarni pristup fotografiji.

#portraitlover

Saljem savjete:

  1. Upoznajte osobu koju fotografirate. Ispitajte njezine interese i karakter kako bi znali to prenijeti u fotografiju.
  2. Ukoliko tek počinjete raditi prve portrete preporučam da se za početak držite mekanog svjetla, ono će vam dati lijepe konture lica i volumen na fotografiji. Jedno od najljepših osvjetljenja u svakodnevnci najčešćete ćete pronaći uz prozor za vrijeme oblačnog dana.
  3. Pazite na pozadinu, izbacite sve elemente koji nisu potrebni na fotografiji. Zamislite da ispred sebe imate platno i kist, sve ono što ne biste nacrtali na sliku nemojte ni ostaviti u pozadini na vašoj fotografiji.
  4. Ukoliko imate problema s pogledom modela, postoji jedan banalan, ali jako dobar trik. Recite modelu da zatvori oči i da ih otvori na vaš znak. Fotografirajte upravo tada, neposredno nakon što je model otvorio oči i uhvatit ćete prirodniji i manje namješten pogled od onoga koji biste dobili da model dugo gleda u istu točku.