Recikliranje – doprinos cirkularnoj ekonomiji

Kako bismo pomogli u očuvanju ograničenih prirodnih resursa i dali svoj doprinos ublažavanju klimatskih promjena, prepoznajemo da smo dužni višekratno koristiti i reciklirati materijale, dijelove i komponente. Provodimo nekoliko programa koji nam omogućavaju višekratnu upotrebu i recikliranje resursa, smanjivanje utjecaja na okoliš i izradu održivih proizvoda koje nudimo svojim klijentima.

Popis pojmova vezanih uz zaštitu okoliša potražite u našem rječniku.

Dobrovoljni sporazum Europske unije o ekološkim radnim značajkama opreme za slikovnu obradu koji je potpisala tvrtka Canon podrazumijeva predanost pružanju informacija o opcijama zbrinjavanja iskorištenog potrošnog materijala.

Poduzimamo mjere za recikliranje i obnavljanje proizvoda i materijala na mnogim poljima.

Otpadni materijali

Bočice s tonerom

Spremnici tintnih pisača

Recikliranje spremnika tonera

Novi modeli tvornički proizvedeni od postojećih komponenti

Obnavljanje

Kraj vijeka trajanja

Otpadni materijali

Otpadne materijale iz svojih proizvoda i procesa ponovo koristimo u novim proizvodima radi uštede resursa. Primjerice, recikliramo plastiku s vraćenih uređaja u nove proizvode kao što su imageRUNNER ADVANCE i kućište našeg asortimana kalkulatora. A blister pakiranja naših tintnih spremnika sada su napravljena od najmanje 70 % reciklirane plastike.

  Na vrh

Bočice s tonerom

Nemamo pan-europski program za povrat i recikliranje bočica s tonerom. Informacije o usluzi recikliranja bočica s tonerom koju Canon nudi u vašoj državi zatražite od nacionalnog ureda tvrtke Canon. Osim toga, možete i provjeriti koje su vam metode odlaganja na raspolaganju u lokalnoj gradskoj upravi ili komunalnoj službi. U većini slučajeva bočice od tonera mogu se reciklirati zajedno s ostalom plastikom jer ne sadrže opasne materijale, a lokalno recikliranje manje negativno utječe na okoliš.

  Na vrh

Spremnici tintnih pisača

Imamo paneuropski program povrata spremnika tintnih pisača koji se primjenjuje u 15 zemalja. Saznajte kako reciklirati spremnike tintnih pisača.

  Na vrh

Recikliranje spremnika tonera

tcrp25th_logo_c

Canon je prva tvrtka koja je predstavila program recikliranja spremnika tonera za laserske uređaje, 1990. Svake godine prikupimo oko 20.000 tona spremnika s tonerom, čime štedimo 30.000 tona ugljičnog dioksida i izbjegavamo potrebu za 15.000 tona novih sirovih materijala. Pročitajte više o naših 25 godina recikliranja.

Program sukladan s direktivom WEEE provodi se u 18 država u Europi. Kupci nam mogu vratiti iskorištene spremnike bez naknade. Spremnici se zatim u potpunosti ponovo iskoriste ili recikliraju u nove spremnike, pri čemu se koristi proces zatvorene petlje. To nam daje mogućnost stalnog ponovnog korištenja materijala spremnika za toner bez smanjenja kvalitete plastike. Saznajte kako reciklirati spremnike tonera za laserske pisače.

Recikliranje spremnika za toner u sklopu zatvorene petlje

  Na vrh

Novi modeli tvornički proizvedeni od postojećih komponenti

Uređaj FPNM (prije smo ih zvali "uređajima iz ponovne proizvodnje") novi je dodatak originalnom modelu proizvodnje iz novih i postojećih dijelova. Originalnu opremu prikupljamo s tržišta, šaljemo u tvrtku Canon i rastavljamo. Rastavljene dijelove zatim temeljito čistimo i sveobuhvatno testiramo, a svaki tako proizvedeni uređaj prolazi kroz iste procese za provjeru kvalitete kao i svi drugi uređaji koje proizvodimo te jamčimo kako ih odlikuju kvaliteta i radne značajke identične onima originalnog uređaja.

Do 93 % mase dijelova proizvoda ponovo se koristi, čime se štede dragocjeni resursi i utjecaj na okoliš svodi na najmanju moguću mjeru. Stari podaci se brišu, softver se nadograđuje, dodjeljuje se novi serijski broj, a brojač se vraća na nulu. Uređaji se prodaju diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Proučite brošuru za FPNM.

Pogledajte videozapis za FPNM.

Pogledajte definiciju novih modela tvrtke Canon tvornički proizvedenih od postojećih komponenti.

Uređaji klase Océ Premia, uključujući i produkcijske pisače i pisače širokog formata, podvrgavamo sličnom procesu, čime smanjujemo količinu otpada i omogućujemo ponovnu upotrebu komponenti, udahnjujući uređajima novi život.

  Na vrh

Obnavljanje

Proces obnavljanja manje je rigorozan od onoga koji koristimo za nove modele tvornički proizvedene od postojećih komponenti. Provode ga naše nacionalne prodajne organizacije u pojedinačnim državama. Njime se uređaji osvježavaju zamjenom ili čišćenjem istrošenih dijelova i postaju spremni za ponovnu prodaju u istoj državi. Pogledajte Canonovu definiciju obnavljanja.

  Na vrh

Kraj vijeka trajanja

Proizvođači u Europskoj uniji dužni su omogućiti odgovorno odlaganje proizvoda koje plasiraju na tržište kada tim proizvodima istekne rok trajanja u vlasništvu kupaca. Ta "proširena odgovornost proizvođača" implementira se kroz tri EU direktive radi izbjegavanja stvaranja otpada i sprječavanja utjecaja koji opasne tvari potencijalno sadržane u proizvodima mogu imati na okoliš. Saznajte više o direktivama koje pokrivaju otpadnu električnu i elektroničku opremu; baterije i akumulatore; i ambalažu.

Pored EU direktiva, tvrtka Canon od 2011. godine potpisnica je i Dobrovoljnog sporazuma Europske unije o poboljšanju ekološke prihvatljivosti opreme za slikovnu obradu. Podršku im je dala Europska komisija 2013., učinivši je ekvivalentnom obvezujućem propisu, uključujući i obvezu pružanja informacija o mogućnostima zbrinjavanja dotrajalog potrošnog materijala.

  Na vrh

spacer
					image
Okoliš
Proizvodnja
Korištenje
Operacije
ISO 14001
Rječnik
Održivost
Okoliš
Društvo
Poslovanje
Nagrade